Malakit

Vad är malakit?

Malakit är ett grönt kopparkarbonatmineral. Det är en del av det monolitiska kristallsystemet och har en silkeslen lyster. Malakit används ofta som en kopparmalm. Den har en ogenomskinlig transparens och har ibland en mönstrad yta. Malakit är en rik grön nyans och dess betydelse är omvandling och positiv förändring.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Malakitens historiska användningsområden

 • Älskad av grekerna och egyptierna
 • Används som en skyddande ädelsten
 • Bryts i Ryssland, Australien, Kongo och Australien.

Hypnotiska gröna virvlar och en rik azuritblandning gör att den helande ädelstenen malakit är en riktig höjdare. Denna mörka smaragdgröna och härliga sten kan skicka vår fantasi till skogar av sammetsgrönt, mjuka vårdagar, frodiga berg och svalkande rinnande vatten. Det är en sten som har fått sitt namn från det grekiska ordet malakos - som betyder mjuk. Samtidigt som det är en sten som behåller sin styrka är malakit en hjärtöppnare, vilket kan hänga samman med hur grekerna kom att ge denna sten dess mjuka titel.

Grekerna var inte de enda som föll för denna virvlande gröna sten, även egyptierna var förtjusta och utvann ofta jordens gröna ädelsten från gruvorna i Suez så långt tillbaka som 4000 f.Kr. Egyptierna, som alltid var förtjusta i det utsmyckade och iögonfallande, hittade tusen användningsområden för malakit - från att jorda den till pigment för Kleopatra-inspirerad ögonskugga till att pryda sina handleder och halsar med glänsande ädelstenar.

När tiden gick in i medeltiden hade malakiten inte fallit bort eller förlorat sin magi. Den togs av helare för att lindra magbesvär och för att skydda mot förbannelser och negativa energier. Än i dag används malakit fortfarande på detta skyddande sätt.

Malakit må ha upptäckts i egyptiska gruvor, men resande stenen kan hittas i alla hörn av världen. Från Rysslands snö till Australiens sprakande solbrända jord har malakit dragits upp ur marken. Föga förvånande finns den också på några av världens mest frodiga, jordiska och andliga destinationer som Amazonas djungel och Kongos nästan vertikala sluttningar.

Efter att ha samlat all tiders visdom och jordens energi är malakiten här för att hjälpa oss i tider av transformation. För dem som alltid är redo att ta nya språng eller klamrar sig fast vid kanten av något, ger malakit dig styrkan att beskära dina inre grenar och säga ja till ny tillväxt. Låt oss dyka lite djupare och upptäcka de helande egenskaperna hos malakiten.

Om malakit inte träffar ditt hjärta kan du ta en titt på vår guide för essentiella ädelstenar här och välja en sten som ger dig glädje.

Malakitens helande egenskaper

Hjärtats väktare, helare av brutna ben och blodtryck och beskyddare mot det giftiga flödet av negativ energi - malakit är en flitig sten. Grönfärgade ädelstenar verkar alltid ha superstyrkakrafter och älskar att ansluta till hjärtchakrat. Malakit är inget undantag, och med sina energetiska egenskaper gör den ett fantastiskt jobb när det gäller att uppmuntra dig att släppa taget om gamla trauman och mönster och att kliva utanför din komfortzon. Låt oss ta en titt på alla de sätt som malakit kan utöva sin magi för att balansera din kropp, ditt sinne och din själ …

Fysiska helande egenskaper

 • Uppmuntrar snabb läkning
 • Hjälper vid menstruationskramper

Malakit var ett favoritverktyg för alkemister och helare förr i tiden och har bevisat sitt värde genom århundraden när det gäller att förmedla visdom till kroppen. Det är en sten som är känd för att hålla blodtrycket på en låg nivå och dess lugnande natur bidrar säkert till detta. Malakit fungerar också i harmoni med benen och uppmuntrar snabb läkning av brutna ben, sönderrivna muskler och problem med lederna.

Tack vare sin starka feminina energi är malakit också en sten som hjälper till vid periodiska problem som menskramper och får kroppen att flyta i bättre harmoni när det gäller värkarbete. Den har förtjänat sitt andra namn som barnmorskesten.

Malakit är en fantastisk sten för att hjälpa till att minska rädslor, inte bara på ett känslomässigt sätt utan också för att hjälpa kroppen att hantera det bultande hjärtat och svettningar som kan följa med motstånd mot förändringar och fobier. Det är kanske därför malakit också förtjänat sitt rykte som talisman för resenärer, särskilt de som är rädda för att kliva på flygplan eller som lider av resesjuka.

Mentala och känslomässiga helande egenskaper

 • Sköljer ut giftiga känslor och oönskad energi.
 • Ger inre styrka och självförtroende
 • Hjälper dig att omfamna förändringar

När det gäller känslomässig healing är det här som malakit förstärker sina krafter. Ett av de starkaste elementen som flödar från malakit är dess enorma skyddskrafter. Malakit handlar om att spola ut giftiga känslor, rensa bort oönskade energier och se till att de negativa vibbarna alltid håller sig en halv meter bort. Den ger dig mod, visdom och förmågan att upptäcka och säga nej till alla typer av känslomässig utpressning.

Det är en sten som skickar en varningsklocka när saker och ting inte är som de verkar, vilket i sin tur ger dig den inre styrka och det självförtroende du behöver för att veta att oavsett vad som händer kommer den här stenen att lära dig hur du kan ha din egen rygg utan paranoia.

När den inte är upptagen med att sopa vägen för dålig energi handlar malakit om att ge dig förmågan att omfamna förändring. Den är också känd som omvandlingens sten. Malakit ger dig en daglig dos av mod, uppmanar dig att kliva ut ur din komfortzon och serverar en klok påminnelse om att för att gå vidare i livet finns det vissa saker som du kan behöva lämna bakom dig. Den gör detta utan att släppa empati eller förlora balansen, utan håller dig på något sätt centrerad, lugn och kan närma dig känslomässiga beslut med lätthet och grace.

Metafysiska egenskaper

 • Öppnar hjärtchakrat
 • Arbetar med det tredje ögat och solar plexus chakra

Liksom många av de ljus- och mörkgröna stenarna är malakit främst en sten för hjärtchakrat. När våra hjärtchakran är blockerade kämpar vi för att visa hela spektrumet av vår kärlek och för att släppa in andra för att dela med oss av vår själs underbara natur. Malakit går direkt till arbetet med hjärtchakratet och tar bort blockeringar så att skönheten kan flöda.

Det stannar inte heller vid hjärtat, malakit arbetar över alla chakran och stärker ditt Solar Plexus Chakra så att du kan känna dig jordad och full av vitalitet. Det är en chi-rörare av en sten det är säkert. Den kopplar också till ditt tredje ögonchakra, där vår oändliga visdom och vår djupaste intuition sitter. När vårt tredje öga är klart att öppna betyder det att vi hoppar högre andligt och det är då magi kan manifesteras och psykiska visioner till och med har en chans att sippra in.

Månadssten

 • En månadssten för Skorpionen och Stenbocken

När det gäller kopplingar till kosmos och stjärntecken är malakit en fantastisk månadssten för Skorpioner och Stenbockar. Skorpioner har ett ständigt föränderligt flöde av energi (allt ingår i att vara ett vattentecken) och malakit vet hur man håller dig fast skyddad när du sveper ner i alla dessa olika floder. Det är en resesten, och Skorpioner verkar alltid vara på väg ut på något äventyr - vare sig fysiskt i den stora vida världen eller på en mer andlig nivå.

Skorpionen är också passionens tecken och är kopplad till bilden av fenixen som föds på nytt ur askan. Med allt vi vet om malakitkristallen och dess koppling till skydd mot det onda ögat kan vi inte tänka oss en bättre sten för att representera detta. Det är en sten som knackar in på Solar Plexus där den eldiga energin för sexuell frigörelse sitter. Det är också en sten som handlar om att omfamna förändring och omvandling och att resa sig, resa sig, resa sig - oavsett åt vilket håll tidvattnet vänder.

Stenbockarna älskar också malakitens skimrande gröna och svarta virvlar. Ibland kan stenbockarna vara lite inskränkta och malakiten serverar sin fantastiska energi för att uppmuntra detta tecken att med lätthet kliva utanför sin komfortzon och ta en risk eller två för att hjälpa dem att växa som person. Den skär bort krossandet av undertryckta känslor och motverkar istället depressiva känslor med goda vibbar, fantasifulla gnistor och en oöverträffad känsla av inre styrka.

Hur ska man använda malakit?

Malakit är stark, livfull och en välkommen färgklick i alla kläder och rum och är alltid en välkommen kraft i livet. Det är en otrolig sten för meditation, den är fantastisk när den väljs som ädelstenssmycken och den ser bra ut när den vävs in i någon form av Feng Shui hemdesign. Ta en titt på alla sätt att utnyttja malakitens helande kraft i ditt liv…

Hem och kontor

Energi och skydd strålar ut från den skimrande gröna malakitstenen. För dem som vill hålla sitt hem och sin härd skyddade från dålig juju är det en utmärkt sten att placera vid ytterdörren eller i någon form av entré för att stoppa de negativa vibbarna direkt i deras spår. Ett annat fantastiskt användningsområde för malakit i hemmet är att röra upp energi på stillastående platser. Om du inte har fått din fix i sovrummet kan det vara klokt att placera malakit nära sängen för att få en ny våg av action. Om du kämpar för att bli kreativ på din arbetsplats kan det hjälpa dig att få upp farten och göra något bra genom att ha malakitens strålande vibrationer på ditt skrivbord.

Smycken

De gamla grekerna och egyptierna avgudade malakitens spektakulära färg när den arbetades in i smycken. Den har en sådan kunglig utstrålning och ser strålande ut när den kombineras med alla olika hudtoner och hårfärger. Grön är utan tvekan en av de mest mångsidiga och smickrande nyanserna, särskilt när den lyfts fram med kopparkarbonatets skimmer.

Utöver den estetiska skönheten är malakit ett fantastiskt smyckesval eftersom det är det bästa sättet att få alla dessa otroliga vibrationer direkt från stenen till huden. Hudkontakt med helande kristaller är viktigt om du vill få ut det mesta av din sten. Med ett malakitarmband kan du bjuda in helande vibrationer, energi och skydd direkt i din puls - som sedan skickar helande vågor rakt över hela kroppen.

Förstärk energin i din malakitsten genom att para ihop den med andra stenar som kompletterar dess natur. Lapis lazuli och krysokolla älskar att vara i sällskap med malakit, liksom turmalin och hematit. De två sistnämnda stenarna är extremt kända inom kristallhealing för att vara lika kraftfullt skyddande som en rustning. Agat är en annan utmärkt sten att umgås med malakit och tillsammans bildar de ett kraftfullt livgivande elixir för immunförsvaret.

Hur du rengör din malakitsten

Alla helande ädelstenar älskar att rengöras och laddas upp då och då, särskilt malakit eftersom det är ett hårt arbete att försöka ta hand om alla dessa negativa vibrationer. Att hålla din malakit renad är enkelt, effektivt och ser till att den håller sig på toppen av sin kraft. Allt det kräver är lite varmt tvålvatten och en mjuk trasa för att avlägsna spåren. Tvätta din malakit med några veckors mellanrum eller efter en särskilt ansträngande dag eller vecka om du känner att du behöver det. Att hålla den ren kommer att hålla stenen glad och vibrationerna höga.

Om du känner att din malakitsten behöver en liten uppryckning kan du ladda den på några olika sätt. Malakit älskar naturen och den längtar efter en kyss från jorden då och då. Placera den i trädgården, under ett träd eller begrav den till och med i jorden för en natt för att låta den suga upp Moder Naturs anda.

Om du föredrar att hålla den ren kan du också placera den med några geodekristallkluster för att förstärka dess energi igen eller lämna den i sol- eller månljus i några timmar. Om du placerar den i solljus, låt den inte stå för länge eftersom det kan leda till att de livfulla färgerna bleknar. Använd aldrig salt på din malakitsten eftersom det kan skada den släta strukturen.

Sammanfattning

Malakit är en sten som alla behöver i sitt liv. Den är inte bara vacker, genomsyrad av historia och hårt arbetande när det gäller att få dig att må bra, utan den är också en sann följeslagarsten. För dem som är trötta på att känna sig sårbara där ute och är trötta på att undermedvetet motarbeta förändringsflödet, tänk på malakiten som ditt svärd och din sköld. Den är alltid redo att visa dig vad du behöver veta men gör det på ett så vårdande sätt att goda vibbar plötsligt bara börjar följa dig. Vem vill inte ha mer glädje, mer skönhet och det enkla nöjet att känna sig omhändertagen?

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde