[the_ad_placement id="above-headline-manual"]
malakit, grön, kristall

Malakit

Malakit är ett grönt kopparkarbonatmineral. Det är en del av det monolitiska kristallsystemet och har en silkeslen lyster. Malakit används ofta som en kopparmalm. Den har en ogenomskinlig transparens och har ibland en mönstrad yta.

Innehållsförteckning

Snabba fakta om Malakit

Vad är malakit?

Malakit är ett grönt kopparkarbonatmineral. Det är en del av det monolitiska kristallsystemet och har en silkeslen lyster. Malakit används ofta som en kopparmalm. Den har en ogenomskinlig transparens och har ibland en mönstrad yta. Malakit är en rik grön nyans och dess betydelse är omvandling och positiv förändring.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Malakitens historiska användningsområden

 • Älskad av grekerna och egyptierna
 • Används som en skyddande ädelsten
 • Bryts i Ryssland, Australien, Kongo och Australien.

Hypnotiska gröna virvlar och en rik azuritblandning gör att den helande ädelstenen malakit är en riktig höjdare. Denna mörka smaragdgröna och härliga sten kan skicka vår fantasi till skogar av sammetsgrönt, mjuka vårdagar, frodiga berg och svalkande rinnande vatten. Det är en sten som har fått sitt namn från det grekiska ordet malakos – som betyder mjuk. Samtidigt som det är en sten som behåller sin styrka är malakit en hjärtöppnare, vilket kan hänga samman med hur grekerna kom att ge denna sten dess mjuka titel.

Grekerna var inte de enda som föll för denna virvlande gröna sten, även egyptierna var förtjusta och utvann ofta jordens gröna ädelsten från gruvorna i Suez så långt tillbaka som 4000 f.Kr. Egyptierna, som alltid var förtjusta i det utsmyckade och iögonfallande, hittade tusen användningsområden för malakit – från att jorda den till pigment för Kleopatra-inspirerad ögonskugga till att pryda sina handleder och halsar med glänsande ädelstenar.

När tiden gick in i medeltiden hade malakiten inte fallit bort eller förlorat sin magi. Den togs av helare för att lindra magbesvär och för att skydda mot förbannelser och negativa energier. Än i dag används malakit fortfarande på detta skyddande sätt.

Malakit må ha upptäckts i egyptiska gruvor, men resande stenen kan hittas i alla hörn av världen. Från Rysslands snö till Australiens sprakande solbrända jord har malakit dragits upp ur marken. Föga förvånande finns den också på några av världens mest frodiga, jordiska och andliga destinationer som Amazonas djungel och Kongos nästan vertikala sluttningar.

Efter att ha samlat all tiders visdom och jordens energi är malakiten här för att hjälpa oss i tider av transformation. För dem som alltid är redo att ta nya språng eller klamrar sig fast vid kanten av något, ger malakit dig styrkan att beskära dina inre grenar och säga ja till ny tillväxt. Låt oss dyka lite djupare och upptäcka de helande egenskaperna hos malakiten.

Om malakit inte träffar ditt hjärta kan du ta en titt på vår guide för essentiella ädelstenar här och välja en sten som ger dig glädje.

Malakitens helande egenskaper

Malakit
Malakit

Hjärtats väktare, helare av brutna ben och blodtryck och beskyddare mot det giftiga flödet av negativ energi – malakit är en flitig sten. Grönfärgade ädelstenar verkar alltid ha superstyrkakrafter och älskar att ansluta till hjärtchakrat. Malakit är inget undantag, och med sina energetiska egenskaper gör den ett fantastiskt jobb när det gäller att uppmuntra dig att släppa taget om gamla trauman och mönster och att kliva utanför din komfortzon. Låt oss ta en titt på alla de sätt som malakit kan utöva sin magi för att balansera din kropp, ditt sinne och din själ …

Fysiska helande egenskaper

 • Uppmuntrar snabb läkning
 • Hjälper vid menstruationskramper

Malakit var ett favoritverktyg för alkemister och helare förr i tiden och har bevisat sitt värde genom århundraden när det gäller att förmedla visdom till kroppen. Det är en sten som är känd för att hålla blodtrycket på en låg nivå och dess lugnande natur bidrar säkert till detta. Malakit fungerar också i harmoni med benen och uppmuntrar snabb läkning av brutna ben, sönderrivna muskler och problem med lederna.

Tack vare sin starka feminina energi är malakit också en sten som hjälper till vid periodiska problem som menskramper och får kroppen att flyta i bättre harmoni när det gäller värkarbete. Den har förtjänat sitt andra namn som barnmorskesten.

Malakit är en fantastisk sten för att hjälpa till att minska rädslor, inte bara på ett känslomässigt sätt utan också för att hjälpa kroppen att hantera det bultande hjärtat och svettningar som kan följa med motstånd mot förändringar och fobier. Det är kanske därför malakit också förtjänat sitt rykte som talisman för resenärer, särskilt de som är rädda för att kliva på flygplan eller som lider av resesjuka.

Mentala och känslomässiga helande egenskaper

 • Sköljer ut giftiga känslor och oönskad energi.
 • Ger inre styrka och självförtroende
 • Hjälper dig att omfamna förändringar

När det gäller känslomässig healing är det här som malakit förstärker sina krafter. Ett av de starkaste elementen som flödar från malakit är dess enorma skyddskrafter. Malakit handlar om att spola ut giftiga känslor, rensa bort oönskade energier och se till att de negativa vibbarna alltid håller sig en halv meter bort. Den ger dig mod, visdom och förmågan att upptäcka och säga nej till alla typer av känslomässig utpressning.

Det är en sten som skickar en varningsklocka när saker och ting inte är som de verkar, vilket i sin tur ger dig den inre styrka och det självförtroende du behöver för att veta att oavsett vad som händer kommer den här stenen att lära dig hur du kan ha din egen rygg utan paranoia.

När den inte är upptagen med att sopa vägen för dålig energi handlar malakit om att ge dig förmågan att omfamna förändring. Den är också känd som omvandlingens sten. Malakit ger dig en daglig dos av mod, uppmanar dig att kliva ut ur din komfortzon och serverar en klok påminnelse om att för att gå vidare i livet finns det vissa saker som du kan behöva lämna bakom dig. Den gör detta utan att släppa empati eller förlora balansen, utan håller dig på något sätt centrerad, lugn och kan närma dig känslomässiga beslut med lätthet och grace.

Metafysiska egenskaper

 • Öppnar hjärtchakrat
 • Arbetar med det tredje ögat och solar plexus chakra

Liksom många av de ljus- och mörkgröna stenarna är malakit främst en sten för hjärtchakrat. När våra hjärtchakran är blockerade kämpar vi för att visa hela spektrumet av vår kärlek och för att släppa in andra för att dela med oss av vår själs underbara natur. Malakit går direkt till arbetet med hjärtchakratet och tar bort blockeringar så att skönheten kan flöda.

Det stannar inte heller vid hjärtat, malakit arbetar över alla chakran och stärker ditt Solar Plexus Chakra så att du kan känna dig jordad och full av vitalitet. Det är en chi-rörare av en sten det är säkert. Den kopplar också till ditt tredje ögonchakra, där vår oändliga visdom och vår djupaste intuition sitter. När vårt tredje öga är klart att öppna betyder det att vi hoppar högre andligt och det är då magi kan manifesteras och psykiska visioner till och med har en chans att sippra in.

Månadssten

 • En månadssten för Skorpionen och Stenbocken

När det gäller kopplingar till kosmos och stjärntecken är malakit en fantastisk månadssten för Skorpioner och Stenbockar. Skorpioner har ett ständigt föränderligt flöde av energi (allt ingår i att vara ett vattentecken) och malakit vet hur man håller dig fast skyddad när du sveper ner i alla dessa olika floder. Det är en resesten, och Skorpioner verkar alltid vara på väg ut på något äventyr – vare sig fysiskt i den stora vida världen eller på en mer andlig nivå.

Skorpionen är också passionens tecken och är kopplad till bilden av fenixen som föds på nytt ur askan. Med allt vi vet om malakitkristallen och dess koppling till skydd mot det onda ögat kan vi inte tänka oss en bättre sten för att representera detta. Det är en sten som knackar in på Solar Plexus där den eldiga energin för sexuell frigörelse sitter. Det är också en sten som handlar om att omfamna förändring och omvandling och att resa sig, resa sig, resa sig – oavsett åt vilket håll tidvattnet vänder.

Stenbockarna älskar också malakitens skimrande gröna och svarta virvlar. Ibland kan stenbockarna vara lite inskränkta och malakiten serverar sin fantastiska energi för att uppmuntra detta tecken att med lätthet kliva utanför sin komfortzon och ta en risk eller två för att hjälpa dem att växa som person. Den skär bort krossandet av undertryckta känslor och motverkar istället depressiva känslor med goda vibbar, fantasifulla gnistor och en oöverträffad känsla av inre styrka.

Hur ska man använda malakit?

Malakit, grön, blå, kristall
Malakit
 • Bär för energi och skydd
 • Placera i hemmet för att stoppa negativ energi från att tränga in

Malakit är stark, livfull och en välkommen färgklick i alla kläder och rum och är alltid en välkommen kraft i livet. Det är en otrolig sten för meditation, den är fantastisk när den väljs som ädelstenssmycken och den ser bra ut när den vävs in i någon form av Feng Shui hemdesign. Ta en titt på alla sätt att utnyttja malakitens helande kraft i ditt liv…

Hem och kontor

Energi och skydd strålar ut från den skimrande gröna malakitstenen. För dem som vill hålla sitt hem och sin härd skyddade från dålig juju är det en utmärkt sten att placera vid ytterdörren eller i någon form av entré för att stoppa de negativa vibbarna direkt i deras spår. Ett annat fantastiskt användningsområde för malakit i hemmet är att röra upp energi på stillastående platser. Om du inte har fått din fix i sovrummet kan det vara klokt att placera malakit nära sängen för att få en ny våg av action. Om du kämpar för att bli kreativ på din arbetsplats kan det hjälpa dig att få upp farten och göra något bra genom att ha malakitens strålande vibrationer på ditt skrivbord.

Smycken

De gamla grekerna och egyptierna avgudade malakitens spektakulära färg när den arbetades in i smycken. Den har en sådan kunglig utstrålning och ser strålande ut när den kombineras med alla olika hudtoner och hårfärger. Grön är utan tvekan en av de mest mångsidiga och smickrande nyanserna, särskilt när den lyfts fram med kopparkarbonatets skimmer.

Utöver den estetiska skönheten är malakit ett fantastiskt smyckesval eftersom det är det bästa sättet att få alla dessa otroliga vibrationer direkt från stenen till huden. Hudkontakt med helande kristaller är viktigt om du vill få ut det mesta av din sten. Med ett malakitarmband kan du bjuda in helande vibrationer, energi och skydd direkt i din puls – som sedan skickar helande vågor rakt över hela kroppen.

Förstärk energin i din malakitsten genom att para ihop den med andra stenar som kompletterar dess natur. Lapis lazuli och krysokolla älskar att vara i sällskap med malakit, liksom turmalin och hematit. De två sistnämnda stenarna är extremt kända inom kristallhealing för att vara lika kraftfullt skyddande som en rustning. Agat är en annan utmärkt sten att umgås med malakit och tillsammans bildar de ett kraftfullt livgivande elixir för immunförsvaret.

Hur du rengör din malakitsten

malakit, rengöring, grön, kvinna
Hur du rengör din malakitsten
 • Rengör med vatten
 • Ladda med växter och jord

Alla helande ädelstenar älskar att rengöras och laddas upp då och då, särskilt malakit eftersom det är ett hårt arbete att försöka ta hand om alla dessa negativa vibrationer. Att hålla din malakit renad är enkelt, effektivt och ser till att den håller sig på toppen av sin kraft. Allt det kräver är lite varmt tvålvatten och en mjuk trasa för att avlägsna spåren. Tvätta din malakit med några veckors mellanrum eller efter en särskilt ansträngande dag eller vecka om du känner att du behöver det. Att hålla den ren kommer att hålla stenen glad och vibrationerna höga.

Om du känner att din malakitsten behöver en liten uppryckning kan du ladda den på några olika sätt. Malakit älskar naturen och den längtar efter en kyss från jorden då och då. Placera den i trädgården, under ett träd eller begrav den till och med i jorden för en natt för att låta den suga upp Moder Naturs anda.

Om du föredrar att hålla den ren kan du också placera den med några geodekristallkluster för att förstärka dess energi igen eller lämna den i sol- eller månljus i några timmar. Om du placerar den i solljus, låt den inte stå för länge eftersom det kan leda till att de livfulla färgerna bleknar. Använd aldrig salt på din malakitsten eftersom det kan skada den släta strukturen.

Sammanfattning

Malakit är en sten som alla behöver i sitt liv. Den är inte bara vacker, genomsyrad av historia och hårt arbetande när det gäller att få dig att må bra, utan den är också en sann följeslagarsten. För dem som är trötta på att känna sig sårbara där ute och är trötta på att undermedvetet motarbeta förändringsflödet, tänk på malakiten som ditt svärd och din sköld. Den är alltid redo att visa dig vad du behöver veta men gör det på ett så vårdande sätt att goda vibbar plötsligt bara börjar följa dig. Vem vill inte ha mer glädje, mer skönhet och det enkla nöjet att känna sig omhändertagen?

Vanliga frågor om malakit

Vad gör malakit?

Malakit är en skyddande sten som hjälper till att rensa bort negativa energier. Det är också en sten för omvandling eftersom den kan ge dig mod och hjälpa dig att kliva ut ur din bekvämlighetszon. Det är en ädelsten som bygger upp inre styrka, öppnar hjärtchakrat och för dig i linje.

Vad är malakit bra för?

Malakit har en historia av att användas som en sten för skydd, styrka och för att bygga upp dig själv igen efter sjukdom. Den drar ut negativ energi och kan rensa bort rädslor. Den har en stark feminin energi så den kan också hjälpa till med hormonella problem eller menstruationsproblem också. Den kan också föra chakrana i linje med särskild tonvikt på att öppna hjärtchakrat.

Hur rengör man malakit?

Ett av de bästa sätten att rengöra malakit är med lite ljummet tvålvatten och en trasa. Malakit är en relativt mjuk sten och har ett högt kopparinnehåll så se till att alltid torka den ordentligt. Om du vill ha ett mindre invasivt sätt att rengöra din malakit kan du också arbeta med ljudbad, smudging eller lämna den i närvaro av andra renande ädelstenar som selenit och klar kvarts.

Vad är malakit?

Malakit är en grön och svart virvlande ädelsten som består av grönt kopparkarbonat. Den får sin vackra gröna färg från koppar och används ofta som kopparmalm. Den ingår i det monolitiska kristallsystemet och har en ogenomskinlig transparens. Dess rika gröna yta kan ibland visa upp mörkare virvlar. Malakit är känd för att vara en ädelsten för positiv förändring.

Tål malakit vatten?

Malakit har ett värde mellan 3-4 på Mohs hårdhetsskala. Detta innebär att ädelstenen är ganska mjuk och därför mindre säker att lämna i vatten. Den har också ett högt kopparinnehåll, vilket innebär att vatten också kan skada stenens yta och få koppar att sippra ut i vattnet. Om du ändå får din malakit våt, se till att torka den ordentligt.

Var finns malakit?

Malakit kan hittas över hela världen men de största fyndighetsgruvorna finns i Uralregionen i Ryssland. Man kan också hitta malakit i de afrikanska länderna Kongo, Zambia, Namibia och Gabon. Malakit har också hittats i bland annat Mexiko och Australien.

Hur laddar man malakit?

Malakit är en sten med rika tidiga vibbar och en ädelsten som verkligen ansluter till naturens ande. Om du vill ge den en uppryckning i form av energi och ladda den till sin fulla potential kan du begrava den i jord under en eve eller till och med placera den under ett träd. Andra sätt att rena din malakit är att lämna den i månens ljus (bra för att koppla ihop den med dess feminina energi) och att placera den i närvaro av geodekluster.

Vad används malakit till?

Som en sten med fysiska, känslomässiga och andliga krafter kan du använda malakit till många olika saker. Den kan användas för att hjälpa till att bygga upp styrka igen efter en period av sjukdom. Den kan användas för att få månadscyklerna i balans. Den kan också användas vid förlossning. Känslomässigt kan malakit rensa bort oönskade känslor och giftiga tankemönster och hjälpa dig att möta dina rädslor. Den kan också öppna hjärtchakrat och uppmuntra visdom genom att öppna det tredje ögat.

Hur vet man om malakit är äkta?

Ett av de bästa sätten att avgöra om malakit är äkta är att titta närmare på mönstren på ädelstenen. Inget mönster kommer att vara enhetligt. Äkta malakit kommer att ha en mängd olika nyanser och virvlar med tjocka och tunna linjer, prickar och cirklar. Det är också en ädelsten som vanligtvis känns naturligt sval vid beröring och känns fast i handen.

Hur använder man malakit?

Ett av de bästa sätten att använda denna perfekta färgklickande ädelsten är att bära malakit på kroppen. Malakit smycken hjälper dig att hålla dig ansluten och skyddad av stenens transformativa krafter. Direkt hudkontakt synkroniserar vibrationer och kan rensa chakrana, allt medan negativa energier hålls borta. Om du välkomnar malakit i hemmet kan du ta med den till din arbetsplats för att väcka kreativ energi eller placera den i sovrummet för att framkalla en djupare kontakt med dina nära och kära.

Hur mycket kostar malakit?

Malakit anses numera vara en mer sällsynt ädelsten än andra eftersom många gruvor är uttömda. Priset på malakit varierar beroende på storleken och kvaliteten på stycket. I allmänhet kan du räkna med att betala omkring 200-400 kronor för ett fint polerat exemplar som ligger i handflatan.

Hur ser malakit ut?

Malakit är en vacker grön sten. Dess gröna nyanser kan variera mycket från djupa livfulla nyanser till något lite blekare. Den har vanligtvis mönster och virvlar i svarta nyanser på ytan. Malakit har också en glansig och silkeslen lyster.

Hur bildas malakit?

Malakit bildas när kopparavlagringar oxideras. Det är en sekundär kristall som bildas i jordskorpan eller djupa underjordiska utrymmen och sprickor när kolsyrat vatten interagerar med koppar eller när koppar interagerar med kalksten.

Är malakit dyrt?

Malakit är inte en särskilt dyr sten trots att den blir alltmer sällsynt med tiden. Det finns fortfarande en ganska stor mängd malakit ute i världen, vilket innebär att du kan få tag på den till en relativt god kostnad. Du kan räkna med att betala allt mellan 200 och 500 kronor för en blank tumlad bit och upp till 10.000 kronor för ett naturligt skivat exemplar.

Är malakit en ädelsten?

Malakit är en mineralisk ädelsten, den har en vacker grön och svart marmorerad nyans och kan vara ganska kall vid beröring. Den hör till kategorin karbonatmineral och ingår i det monokliniska kristallsystemet.

Vilket chakra är malakit?

Som en underbar grön ädelsten är malakit främst kopplad till hjärtchakrat. Hjärtchakrat är centrum för vår kärlek, tillit och medkänsla och när det är öppet kan vi leva rikare liv fulla av kontakt. Men malakit går bortom hjärtat och kopplar även samman med solar plexus chakra och tredje ögat chakra för att ge oss jordförbindelse, visdom och en krigaranda. Det är en så balanserande ädelsten att den kan föra alla dina chakran i linje.

Är malakitgrönt ett grundläggande färgämne?

Ja, malakitgrönt är ett basiskt färgämne. Det är också vattenlösligt och erbjuder en lysande grön nyans som färgämne.

Hur renar man malakit?

Om du vill rengöra malakit fysiskt kan du hålla den under rinnande friskt vatten i några sekunder för att låta eventuella ansamlingar avges. Se alltid till att torka stenen ordentligt. Du kan också rengöra malakit energimässigt genom att smutsa den, lämna den i månskenet eller låta den ligga i jorden i några timmar.

Hur polerar man malakit?

Polerad malakit har ett vackert glansigt utseende och med tiden kan den förlora sin vackra glans och lyster. Eftersom malakit är en mjuk sten måste du vara försiktig när du polerar den eftersom överarbetning kan förstöra de naturliga mönstren på ytan. Det bästa sättet att polera malakit är med fina diamantkorn. Om du ska tumla malakit kan du också lägga den i tumlaren tillsammans med turkos eller jade, men var försiktig så att du inte lägger till hårdare ädelstenar i blandningen.

Var kan man köpa malakit?

Du bör kunna hitta malakit hos vilken välrenommerad ädelstensförsäljare som helst. Se alltid till att återförsäljaren du arbetar med är äkta så att du kan vara säker på att få de mest etiskt uppkomna och välslipade ädelstenarna som finns där ute.

Hur sällsynt är malakit?

Huruvida malakit är sällsynt kan vara en tvåsidig historia. Det är sant att mineralfyndigheterna för malakit har uttömts, vilket innebär att den kan bli sällsynt i framtiden. För närvarande finns det en god mängd malakit ute i världen, men enskilda kristaller och kluster är ovanliga.

Är malakit en skyddande sten?

Ja, malakit är en sten som har stora skyddskrafter. Detta är en ädelsten som håller negativ energi på avstånd, uppmuntrar till avgiftning och hjälper dig att mentalt möta dina rädslor. Den är också känd som barnmorskesten eftersom den hjälper människor att hantera födelsens ebb och flod och utmaningar. Malakit har historiskt sett varit en favoritsten för helare och alkemister eftersom den hjälper kroppen att läka.

Är malakitgrön positiv eller negativ?

Malakit är en positiv typ av färgning. Detta beror på att malakit visserligen är ett surt färgämne, men att det har en kromofor som interagerar med positiv laddning på cellerna.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll:

klar, kvarts, klar kvarts, genomskinlig

Klar kvarts

Klar kvarts kallas också kristallkvarts och är ett mineral som består av syre- och silikonatomer. Det ingår i det trigonala

Läs mer »
koppar, hand, brun, stenar

Koppar

Koppar är en mjuk metall med hög ledningsförmåga. Koppar är en övergångsmetall av legering och tenn som är ljus och

Läs mer »
rosenkvarts, rosa, kristall

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en rosa form av kvarts. Den är också känd som hyalinkvarts. Den har en blekrosa färg och en

Läs mer »
Druvagat

Druvagat

Druvagaten upptäcktes i Indonesien och är en mycket sällsynt och värdefull sten. Det som gör den ännu mer speciell är

Läs mer »