[the_ad_placement id="above-headline-manual"]
klar, kvarts, klar kvarts, genomskinlig

Klar kvarts

Klar kvarts kallas också kristallkvarts och är ett mineral som består av syre- och silikonatomer. Det ingår i det trigonala kristalsystemet och har en glasartad lyster. Som betydelsen av namnet antyder är klar kvarts genomskinlig och klar till vitfärgad.

Innehållsförteckning

Snabba fakta om Klar kvarts

Vad är klar kvarts?

Klar kvarts kallas också kristallkvarts och är ett mineral som består av syre- och silikonatomer. Det ingår i det trigonala kristalsystemet och har en glasartad lyster. Som betydelsen av namnet antyder är klar kvarts genomskinlig och klar till vitfärgad. Den går också under namnet bergkristall. Betydelsen av klar kvarts är helande och andlig tillväxt.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Den mästerliga helaren

 • Från den största kvartsfamiljen
 • Ljusbärare
 • Kraftfull förstärkare

Stenen klar kvarts kommer från det grekiska ordet för is och med sitt isliknande utseende, rena transparens och svalkande vibbar är det inte konstigt att den här klumpen av skimrande kvarts kom med associationer till kristallklara berg och frusna vatten. Klar kvarts är ett rikligt mineral som finns i många avlägsna hörn av jorden, från Arkansas till Brasilien och Madagaskars vaniljspräckliga stränder, denna kiseldioxidrika sten är känd för sin förmåga att absorbera, lagra och reglera frigörandet av energi – precis vad du behöver för att få dig tillbaka till en känsla av balans.

Bergkristaller är fantastiska, de kommer klädda i många färger och alla rymmer ett olika utbud av kraft och möjligheter. Från mystisk forntid när världen leddes av magi och myter till vår mer moderna värld är kvartser en av de största kristallfamiljerna som hugger sig in i mineralfamiljen.

Men klar kvarts är ett av de renaste exemplen och anses vara ljusbäraren. Det är en fantastisk förstärkande sten, vilket innebär att vad du än häller in i den, kommer det att hälla ut tiofalt. Klarheten i dess många ansikten kan väcka minnet, skärpa koncentrationen och föra hela ditt väsen tillbaka till balans. Låt oss ta en titt på kvartsfamiljen och i synnerhet klar kvarts för att fira dess status som kristallkung.

Om du vill veta mer om de olika kvartserna eller hitta andra stenar som lugnar din själ kan du kolla in vår oumbärliga kristallguide här.

De olika typerna av kvarts

Ametist

ametest, lila, kristaller, hand
Ametist

En av de mest lugnande stilarna av helande kristaller, ametiststenen är en känd helare och andlig ledare. Ametist är en vårdare av kronchakrat och är alltid redo att stapla din själ med lugn och hjälpa dig att hitta din klarhet.

Rosenkvarts

rosenkvarts, rosa, kristall
Rosenkvarts

Rosenkvarts är en hjärtläkare och bidrar med sina kronbladsmjuka nyanser och milda vibrationer för att hjälpa dig att släppa taget om gamla sår och sy ihop såren i din själ. Denna blekrosa kvarts handlar om positiv energi, djup medkänsla och att lära sig att älska sig själv.

Aventurin

Aventurin, grön, kristall
Aventurin

Aventurin är en självförtroendehöjare i sina ljusa gröna nyanser. Med smeknamnet Opportunitetens sten kan du vara säker på att goda saker kommer att flyga din väg när du utnyttjar dess lyckokraft. Aventurin är kopplad till hjärtchakratet och ger tacksamhet, hopp och ren positivitet.

Blå kvarts

blå, kvarts
Blå kvarts

Blå kvarts är en fantastisk aura-rengörare och är här för att tvätta bort dina negativa tankar och ge en känsla av lugn återupplivning till din själ. En upplyftande och verkligt helande sten som ansluter till strupchakrat, blå kvarts kan också användas som ett verktyg för bättre kommunikation.

Rökig kvarts

rokigkvarts
Rökig kvarts

Ljuvligt varm energi strålar ut från denna sten av rökig kvarts. Den rökiga kvartsen kallas också för maktens sten och har en lång och mystisk historia, den används ofta av druiderna som en siare, den rökiga kvartsen är en ljusbärare som alltid är redo att vägleda oss till de platser vi är ämnade att vara på.

Ametrin

ametrin
Ametrin

Ametrin är en vackert blandad sten som förenar de helande krafterna hos ametist och citrin och är det bästa av två världar. För dem som längtar efter en solig och lugn syn på livet är denna sten alltid redo att lugna själen och dränka dig i ljuset av ljuvliga sommarvibbar.

Snökvarts

snökvarts
Snökvarts

Lika mjuk som de flingor som faller från himlen bjuder snökvarts-kristallen in ditt inre barn att leka. En känsla av oskuld och kraftfulla renande vibrationer gör snökvarts till en absolut dröm att ta in i ditt liv.

Rosa kvarts

rosa, kvarts
Rosa kvarts

Rosa kvarts är vacker som en bild och har alla lugnande egenskaper som behövs för att skingra känslor av ilska och okontrollerade stämningar. För dem som vill välkomna in lite extra ljus, lite mild reflektion och kärlekens öppenhjärtiga energi är rosa kvarts perfekt.

Citrin

citrin, gul, kristall
Citrin

Den solstänkta energin hos citrin är alltid en glädje. Denna ljusbringande sten är känd för sin förmåga att väcka vilande drömmar, ge en extra dos av framgång och låta gyllene självförtroende regna ner över din själ.

Tigeröga

tigeröga
Tigeröga

Få jordat dig, känn dig stadig och säker och låt djup inre styrka och mod lysa när du vänder dig till den praktiska magin i Tigerögat. Den här stenen arbetar för att rensa bort negativ energi och är redo att koppla in ditt tredje öga och hjälpa dig att gå genom världen med stolthet.

Andra sorter:

Agat

blå, spets, agat, kristall
Blå agat

Det finns många sorters agatkvarts men vi älskar blå spetsagat som tillför sina negativitetsneutraliserande vibbar och är ständigt redo att lugna själen med en ren tvätt av blekblått.

Karneol

Karneol, röd, kristall
Karneol

Den orangeröda glöden från karneol påminner dig om att det är dags att vidta djärva åtgärder.

Kalcedon

kalcedon, blå
Kalcedon

Sval sommarstämning och skärpt minne är gåvor som skänks av de mjuka blå nyanserna hos kalcedon. Den här stenen är alltid redo att bjuda in till öppenhet och återuppväcka en förlorad entusiasm för livet, och den bjuder in sanningen att flöda.

Krysopras

krysopras, blå
Krysopras

En sten för dagligt välbefinnande som vill bjuda in din kropp, ditt sinne och din själ att vara vackert i linje, krysopras hjälper dig att återställa den inre balansen genom att avblockera alla chakran för ett finare flöde.

Onyx

onyx, svart
Onyx

Den mörka och drömska stenen Onyx är en exceptionell helare och alltid redo att hjälpa till att rensa ut gamla karmiska mönster för att ge plats åt nya vägar att hitta. Den är här för att rensa ut dåliga vanor och för att förstärka dina största gåvor.

Röd Jasper

jasper, röd
Röd jasper

Den fruktbara stenen röd jasper är redo att förvandla dig till en levande tråd. En sten som ger stort mod och anslutning, den ger oändlig energi och kan öka din libido eller din livslust.

Blodsten

Blodsten, svart, röd, kristall
Blodsten

Stärk hjärtat, läka kroppen och låt livet flöda genom dina ådror med den djärva och stabiliserande energi som Bloodstone ger.

Helande egenskaper

helande
Klar kvarts är en mästare på att läka och för med sig mängder av kraftfulla positiva vibrationer.

Djup själslig rening och ökat tålamod och välstånd för alla dem som vänder sig till den unika andliga energin är andra saker den för med sig. Ta en titt på dessa otroliga helande egenskaper från kristallen klar kvarts.

Fysiska helande egenskaper

 • Stimulerar immunförsvaret
 • Rensar ut gifter

Medan klar kvarts surrar i det emotionella och andliga rummet ger den också en hel rad hälsofördelar för dem som längtar efter fysisk läkning. Den klarögda stenen är ett underverk när det gäller att stimulera immunförsvaret, kickstarta din ämnesomsättning och till och med hjälpa till när det gäller viktnedgång. Med sin vattenliknande klarhet är den mycket effektiv när det gäller att befria kroppen från gifter också.

Mentala och känslomässiga helande egenskaper

 • Skyddar mot negativ energi
 • Stimulerar ljusare känslor

Klar kvarts är en sköld mot negativ energi och genomsyrad av starka positiva vibrationer, och är en sublim känslomässig hjälp för alla som söker en långsiktig uppryckning. Den här iskalla ljusa och lysande stenen sätter igång med själen, sparkar ut energin som drar ner dig och ger dig en ny känsla av målmedvetenhet och lekfullhet. Den stimulerar ljusare känslor och tar även den minsta antydan till glädje och förvandlar den till något större än livet om du är villig att låta det ske. Som nämnts är den här stenen en mästare på energi – den vet exakt vad den ska göra med all överskottsenergi som rinner omkring och vart den ska kanaliseras för att ge bästa möjliga resultat.

Metafysiska egenskaper

 • Uppmuntrar andlig tillväxt
 • Har kontakt med alla chakraner

Klar kvarts handlar om andlig tillväxt, den älskar att locka dig att titta djupt. Det är en kristall som ansluter sig till alla chakran, rensar ut blockeringar, vårstädar din aura och bjuder in energin att flöda. En del av klar kvarts betydelse är att den särskilt gillar att stimulera kronchakrat. Detta är chakrat för dem som är redo att ansluta sig till högre slätter och hoppa in i de oändliga möjligheter som universum erbjuder.

Månadssten

 • Månadssten för Väduren
 • Bra för Lejon

Klar kvarts är en älskad månadssten för dem som är födda i Vädurens stjärntecken. Vädurens personlighet går mot att vara mycket passionerad och ambitiös vilket är båda fantastiska egenskaper men kan leda till utbrändhet utan balans. Kom in i klar kvarts med sin lugnande svala touch och sin förmåga att reglera känslomässiga överdrifter.

Lejon är också ett annat tecken som är förälskat i eld. Klar kvarts är ett soltecken som alltid är redo att skrika ut sin entusiasm från hustaken och passar därför utmärkt för lejon som skulle kunna dra nytta av att rensa ut spindelväven från gamla mönster, skapa klarhet i sinnet och kunna släppa oron för vad andra människor tycker om dem.

Så använder du klar kvarts

klar, kvars, klar kvarts
Klar kvarts
 • Ger renande energi till hemmet
 • Kopplar till dina egna vibrationer när du bär den.
 • Överför helande ljus och energi som smycke

Från vackra ädelstenssmycken som sänder sina helande vibrationer exakt till ditt hjärta till kristallkluster, kristallpunkter, sfärer och tumlarstenar i hemmet, finns det många sätt du kan välkomna klar kvarts renande lugn i ditt liv.

Hem och kontor

Bjud in klar kvarts att lysa upp din värld genom att väva in dess lysande upplyftande natur i dina Feng Shui-fantasier. I Feng Shui traditionell praxis tenderar klar kvarts att användas för renande och renande energi. Om du har ett utrymme som tenderar att bli mer uppvärmt, oavsett om det är kontoret efter ett stort projekt eller ett delat hus där spänningarna är hårda, så kan det vara ett magiskt sätt att höja stämningen genom att använda klar kvarts för att rensa luften. Placera den i delade utrymmen som vardagsrummet för att ge en känsla av harmoni eller lämna den i ett kreativt utrymme för att ge kreativ healing.

Smycken

Av alla otroliga sätt att använda sig av klar kvarts, kommer valet att bära den som smycke utan tvekan att ge omedelbara fördelar för bäraren. Ett klar kvarts-armband eller något annat smycke som trycks direkt mot huden ger maximal energiabsorption och säkerställer att flödet går exakt dit det ska utan några hinder. Kristaller fungerar genom att man kopplar in sig på sina egna vibrationer och arbetar med dem för att överföra helande ljus och energi. När du väljer smycken av ädelstenar kan du vara säker på att du inte hoppar över ett slag.

Hur du rengör din ädelsten

cleansingyourcrystals cleansingacrystal 1050x700 1080x
Rengör dina kristaller.
 • Rengör i vatten
 • Ladda i månen

Att hålla din klar kvarts renad och laddad är det absolut bästa sättet att få fram dess gränslösa helande egenskaper. Kör den helt enkelt under vatten för att tvätta bort eventuella blockeringar och använd en mjuk torr trasa för att polera. Du kan också ställa din klar kvarts i ett glas mineralvatten för att låta den få ett riktigt bra blötlägg. Kom ihåg att du kan behöva ha en mer känslig hand när du rengör kvartskluster.

De som vill ge sin klar kvarts en livsstorm kan låta den laddas under en fullmåne eller involvera kristallen i en smudging-session för att vifta bort gamla energier och få fram kraften i det nya.

Sammanfattning

Klar kvarts kan se ren och enkel ut jämfört med resten av sin spretiga familj, men denna kraftfulla sten vet hur man håller sig på plats när det gäller kristallhealing. Medan vissa av de andra ädelstenarna kan ge specifika egenskaper eller vägleda dig har klar kvarts en djupt inbyggd intuition som gör att den kan studsa på dina egna styrkor och behov vilket gör den till en dab hand på att leverera dessa kvartshealing egenskaper.

Det är en kristall som anpassar sig till vem du är och arbetar i harmoni med din kropp, ditt sinne och din själ (tillsammans med universum) för att se till att du får allt du behöver. Kort sagt är det en lysande sten för högre vägledning.

Vanliga frågor om klar kvarts

Hur laddar man klar kvarts?

Klar kvarts är en sten som är mycket anpassad till naturens energier. Ett av de bästa sätten att ge denna ädelsten sin energi tillbaka är att ladda den under månens ljus. Du kan också ladda klar kvarts genom att smutsa den med salvia eller palo santo eller din favorit-helande rökelse.

Hur använder man klar kvarts?

Det finns många sätt att åberopa klar kvarts helande krafter. Ett av de bästa sätten för dig att få ut det mesta av dess energi är att bära den. Att ha klar kvarts på kroppen kan se till att du håller dig kopplad till dess höga vibrationer, positiva krafter och renande energi. Du kan också placera klar kvarts på något chakra som känns blockerat och låta det rena och rensa. Att placera den i hemmet kommer också att ge en lättare, ljusare energi till varje rum.

Hur vet man om klar kvarts är äkta?

En äkta klar kvarts-kristall är ofta färglös och genomskinlig. Ibland har stenen inneslutningar under ytan vilket ger den ett något grumligt utseende på vissa ställen. Den kommer dock inte att ha några luftbubblor inuti. Om du ser luftbubblor under ytan på din klar kvarts är det förmodligen glas snarare än en äkta kristall. Många klar kvarts-ädelstenar kommer också att ha små sprickor, linjer och inneslutningar under ytan om de inte är av högsta kvalitet av överlägsen kvalitet.

Vilket chakra är klar kvarts?

Klar kvarts är känd som Master Healer vilket innebär att den kan hjälpa till att balansera alla chakran. Klar kvarts är dock också känd för att vara kopplad till kronchakrat, vilket innebär att den hjälper till att rensa och öppna sinnet för högre potential och oändliga kosmiska möjligheter.

Vad hjälper klar kvarts till med?

Klar kvarts är en härlig ädelsten för att rensa sinnet, uppmuntra positiva vibrationer och hjälpa till med andlig tillväxt också. Den kan stimulera ljusa känslor, stärka ditt immunförsvar och se till att du är skyddad mot negativ energi och väl rustad för att fatta beslut, förstå dina inre önskningar och hitta din glädje.

Var ska man placera klar kvarts på kroppen?

Om du vill utnyttja de helande vibrationerna hos klar kvarts är det bästa sättet att göra detta att bära den på kroppen. Genom att bära klar kvarts-smycken kommer du att vara omgiven av dess positiva ljus och känna dig klar i huvudet och energisk. Du kan också placera den ovanför huvudet för att rensa kronchakrat och öppna ditt sinne.

Kan klar kvarts ligga i solen?

Även om klar kvarts kan ligga i solen en liten stund eftersom den inte har någon färg som bleknar, kan det leda till att ädelstenen blir spröd eller spricker om den ligger för länge. Om du lämnar din sten i solljuset ska du se till att du inte lämnar den längre än ett par timmar.

Vad används klar kvarts till?

Klar kvarts är en härlig helande sten. Den kan användas för att balansera känslor och för att finna klarhet. Eftersom klar kvarts är en duktig på att kanalisera överskottsenergi kan den också förstärka andra energier, vilket gör den till en utmärkt sten att bära tillsammans med andra kristaller när du vill skruva upp deras krafter. Vad du än häller in i din klar kvarts kommer den att förstärka och sända ut i världen tiofalt.

Kan du lägga klar kvarts i vatten?

Klar kvarts är en vattensäker kristall eftersom den mäter 7 på Mohs hårdhetsskala. Generellt sett är stenar som är en 6 eller högre säkra att lägga i vatten. Du bör dock undvika att lämna din klar kvarts eller någon annan kristall i vatten under längre perioder.

Hur rengör man klar kvarts?

Klar kvarts är en av de verkligt unika kristallerna som faktiskt har självreglerande egenskaper. Detta innebär att klar kvarts har kunskapen och kraften att balansera sin egen energi och kräver ingen manuell rengöring. Om du vill rengöra den manuellt kan du köra den under ljummet vatten i några ögonblick för att låta eventuella ansamlingar sköljas bort.

Var kan man placera klar kvarts i hemmet?

Klar kvarts har en fantastisk renande energi vilket gör den till ett bra val av ädelsten att ta in i hemmet. Placera den i gemensamma utrymmen och områden där människor samlas för att hålla energin positiv och ljus eller placera den på kontoret för att hjälpa till med tydlig riktning och beslutsfattande. Du kan också sova med klar kvarts under din kudde för att uppmuntra klarhet och anslutning också.

Hur ser klar kvarts ut?

Klar kvarts har ett isigt utseende. Stenen har vanligtvis ingen färg och är genomskinlig även om ytan kan ha ett lätt skimmer och själva ädelstenen kan ha inneslutningar under ytan.

Hur manifesterar man med klar kvarts?

Ett av de bästa sätten att manifestera med klar kvarts är att programmera den med dina drömmar och önskningar. För att göra detta kan du helt enkelt hålla stenen med din mottagande hand (vanligtvis vänster hand). Bli riktigt klar i ditt sinne om vad du vill ha och föreställ dig de känslor och känslor och fysiska förnimmelser som kommer att uppstå när du äntligen får dessa saker. Känn det i varje centimeter av din kropp. Be kristallen att hjälpa dig att förverkliga och få denna dröm att bli verklighet. Tacka stenen och ha den nära dig (antingen på din kropp eller under din kudde) i några dagar.

Hur aktiverar man klar kvarts?

Du kan enkelt aktivera klar kvarts genom att ha den i din närvaro eller på din person. Klar kvarts (liksom alla kristaller) får mycket energi från att vara ute i världen så genom att bära den som smycke eller bära en sten i fickan kan du hålla den inställd och aktiverad. Du kan också väcka din klar kvarts genom att meditera med den eller sova med den under kudden.

Vilka är egenskaperna hos klar kvarts?

Klar kvarts har många helande egenskaper som fungerar på det fysiska, känslomässiga och andliga planet. Dess stora styrka är att den är en förstärkande sten, vilket innebär att den kan förstärka vilken energi som helst. Den fungerar också för att hålla ditt sinne klart och kallt, för att balansera dina känslor, stärka ditt immunförsvar och ger ljus och glädje till ditt liv.

Laddar klar kvarts andra kristaller?

Ja, klar kvarts kan användas för att ladda andra kristaller. Eftersom den har en hög vibration och djup reningsenergi kan bara att placera dina andra stenar med denna gnistrande isblanka ädelsten rena och ladda dem tillbaka till sin fulla mogna kraft.

Hur identifierar man äkta klar kvarts?

Du kan kontrollera att din klar kvarts är äkta genom att ta en ordentlig titt på stenen. Äkta klar kvarts är mestadels genomskinlig, men har små inneslutningar, snitt eller linjer under ytan. Den kommer också att vara fri från luftbubblor. Klar kvarts bör också vara relativt kallt vid beröring till skillnad från glas som kan värmas upp till rumstemperatur.

Är klar kvarts sällsynt?

Klar kvarts är en av de mest populära ädelstenarna och eftersom den växer i en mängd olika temperaturer, omständigheter och platser över hela världen är det en relativt lätt ädelsten att få tag på. Även om den förvisso har sällsynta helande krafter anses klar kvarts inte vara en sällsynt ädelsten.

Var kan man få tag på klar kvarts?

Du bör kunna hitta klar kvarts hos vilken välrenommerad kristallförsäljare som helst. Klar kvarts är en av de mest populära helande kristaller som finns så den borde finnas tillgänglig i överflöd. Se alltid till att säljaren du köper från är äkta för att se till att dina kristaller kommer från etiska källor och är äkta.

Vilken hand ska man ha ett armband med klar kvarts på?

Du kan bära ditt klar kvarts-armband på vänster hand när du behöver fokusera och absorbera stenens helande egenskaper. Om du vill rensa ditt sinne, rensa dina chakran och hitta balans och resonans med ädelstenen är detta den perfekta handleden. Du kan bära den på höger handled när du vill släppa negativ eller uppdämd energi eller när du vill manifestera några direkta intentioner.

Vilka är de helande egenskaperna hos klar kvarts?

Som en mästerlig helande sten har klar kvarts många helande egenskaper. Fysiskt kan den hjälpa till att stärka immunförsvaret och rensa kroppen från gifter. Känslomässigt kan den hjälpa till att rensa ut negativa vibrationer och ingjuta dig med en klar hjärna, en känsla av målmedvetenhet och positiv energi. Andligt kan den rensa alla chakran och hålla din aura gnistrande.

Var hittar man klar kvarts?

Klar kvarts bildas i alla olika slags temperaturer och i magmatiska, sedimentära och metamorfa bergarter. På grund av det överflöd som den växer i kan den hittas i alla hörn av världen. Du kan hitta klar kvarts i bland annat Ryssland, Madagaskar, Brasilien och USA.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll:

labradorit, kristall

Labradorit

Labradorit är ett fältspatmineral. Den har en labradoreskärpa, vilket är innebörden bakom dess namn. Kristallerna finns ofta i tunna och

Läs mer »
bärnsten, orange, kristall

Bärnsten

Även om bärnsten anses vara en ädelsten är ursprunget till den fossiliserad trädharts. Det är ett organiskt ämne som ofta

Läs mer »
Karneol, röd, kristall

Karneol

Karneol tillhör familjen kalcedon. Det är ett kiselmineral som får sin färg från järnoxid. Karneol har ett hexagonalt kristallsystem och

Läs mer »
botswana-agat kristall ädelsten

Botswana Agat

Botswana-agaterna är en typ av kalcedon som finns i Kalahariöknen i Botswana. Namnet ”Botswanagat” betyder ”stenar från norr”, eftersom de

Läs mer »