[the_ad_placement id="above-headline-manual"]
Karneol, röd, kristall

Karneol

Karneol tillhör familjen kalcedon. Det är ett kiselmineral som får sin färg från järnoxid. Karneol har ett hexagonalt kristallsystem och har en glasartad lyster. Den finns i färger som är rödbruna. Betydelsen av karneol är energi och kreativitet.

Innehållsförteckning

Snabba fakta om Karneol

Vad är karneol?

Karneol tillhör familjen kalcedon. Det är ett kiselmineral som får sin färg från järnoxid. Karneol har ett hexagonalt kristallsystem och har en glasartad lyster. Den finns i färger som är rödbruna. Betydelsen av karneol är energi och kreativitet.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Karneolens historia

 • Känd som solnedgångsstenen
 • En urgammal fruktbarhetssten
 • Krigare bar karneol under strid.
 • Känd för att bygga upp personlig styrka och självförtroende

Solnedgångsstenen karneol kallades så av de gamla egyptierna som förundrades över samlingen av eldiga nyanser som simmar i nyanser av bränd orange och blekrosa. Precis som en mördande solnedgång är karneolstenen något av en själslig omskakare, ständigt redo att rensa bort dagen och återuppliva din styrka med löftet om något nytt.

I gamla tider har den orange karneolstenen tagit på sig många roller. Egyptierna ansåg att den orange karneolianen var välsignad med kvinnlig energi och menstruationscykeln, den var en fruktbarhetens sten och kopplad till Isis makt. Den maskulina röda karneolianen sades vara mer aktiv i sin kraft och handlade mindre om att kasta av sig det gamla och omfamna den eldiga energin i det nya. Den var till för att stimulera kärlek och passion. Krigare hängde karneol runt halsen för att ge dem mod i strid.

Från det gamla Egypten och in på medeltiden blev karneol en sten för alkemi. De klokaste kokade upp den ljusa höstenergin för att få igång krafterna i andra kalcedonstenar. Den var också älskad av arkitekter och bars för att symbolisera status i samhället. Med sina skyddande eldar användes karneol också som ett förebyggande medel mot sjukdomar och pest.

Det cementerade ytterligare dess lärdomar som en sten som frambringar livets livslängd och kämparanda. Namnet karneol kommer från det latinska ordet som betyder ”kött”, vilket kanske talar för att den påminner om att vi är kött och blod och att vi bör göra det mesta av det som finns här och nu.

Karneol har hittats vid stränderna i Brasilien, Indien, Egypten, Uruguay och Amazonas. I sina jordiska nyanser har den fångat ökenstormar, solnedgångar i djungeln och gyllene stenar. Den är här med sin eld för att blåsa liv tillbaka i de som släpar efter och för att se till att ditt självförtroende och din personliga kraft har utrymme att sväva i höjden. Låt oss fördjupa oss lite djupare i karneolens kyss.

Om karneol inte fångar din nyfikenhet kan du ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en sten som passar din stil.

Karneolens helande egenskaper

karneol, röd, hjärta, kristall
Karneol

Karneol har många namn – sångare, solnedgång och konstnärer. Den har en livlig kreativ sida i allt den gör. Höstens varma nyanser är en påminnelse om att släppa de årstider som inte tjänar dig, att lagra värme och ljus i kroppen och att resa vidare – oavsett hur dyster vägen är. Som en potent helande kristall helar karneolian kroppen, sinnet och själen i ett svep. Låt oss titta lite närmare och se hur karneolianen kan hjälpa dig.

Fysiska helande egenskaper

 • Stimulerar vävnader och organ
 • Ökar libido
 • Avgiftar

Liksom alla eldstenar genomsyrar karneol kroppen med liv och ljus genom att åberopa den fysiska energins krafter. Det handlar om att stimulera musklerna, hjälpa syre att hitta sitt fria flöde och hålla dina vävnader och organ genomspolade med den finaste hälsan. För alla där ute som kan vara i knipa när det gäller sin sexuella energi kan karneol kanske hjälpa till. Denna sten väcker fertilitet och även för dem som inte vill gå den vägen kan den vara ett fantastiskt hjälpmedel för att ge din libido en skjuts och hjälpa dig att fullt ut kliva in i elden av din egen sexuella identitet och kraft.

De som lider av ryggproblem eller reumatism kommer också att finna karneolians egenskaper som en kyss av lättnad. De varma vibrationerna sipprar igenom, ger läkning till ben och ligament och hjälper dig att känna dig lös och smidig snarare än stel och kall. Karneol ger också en avgiftande spolning till dem som kanske befinner sig i en kamp med alkohol, droger och andra stimulanser som inte tjänar din allmänna hälsa och ditt underbara välbefinnande.

Mentala och känslomässiga helande egenskaper

 • Ökar vitaliteten
 • Stimulerar värme och hetta
 • Uppmuntrar kreativitet

För dem som behöver lite mer flammor i sin eld är karneol alltid angelägen om att få fram din kraft. Karneolkristallen handlar om att skänka en överflöd av vitalitet till dem som känner sig lite vilsna och slöa. Den här ljusa energibursten kommer att få dig på fötter igen och känna drivkraften att gå vidare och erövra, särskilt när det gäller kreativa projekt.

Den kallas inte konstnärens sten utan anledning, karneol bjuder in dig att skriva, måla, dansa och sjunga och det gör den genom att stimulera värme och hetta, luckra upp lemmarna, låta energin flöda och uppmuntra dig att omfamna ditt inre barn och säga ett sött ja till spontanitet.

När du låter våra kreativa safter gå loss ger det dig en helt ny livsluft och håller dig motiverad och självsäker nu när du har kunnat kliva ut ur skuggorna. Om du har hållit fast vid ilska eller hållit dig själv i schack är det dags att släppa allting. Nya eldar brinner så låt de bittra glöden vara i fred. För evigt och en dag ansågs karneol vara en sten som hjälpte blyga talare att höja sin röst.

Det är här den också förtjänar sitt namn som The Singers Stone. Även om du inte kan hålla en ton, kommer karneol i ditt liv att se till att din röst alltid låter äkta och att du aldrig behöver bita dig i tungan igen. När vi kan lyfta vår röst följer själen med.

Metafysiska egenskaper

 • Kopplad till de lägre chakrana
 • Väcker din krigaranda

Liksom många orange helande stenar är karneolianen kopplad till de tre lägre chakrana. Rotchakrat är grunden för alla våra chakran, det är där vår trygghet sitter och håller oss jordade i den värld som håller oss. Om rotchakrat är blockerat kan det kännas som att du är helt ur balans och att du lever livet med en ständig känsla av att vara på gränsen och osäker. När detta chakra är i flöde vet du att du kan ta känslomässiga risker i livet eftersom centret alltid kommer att hålla.

Sacralchakrat är platsen där vår passion, intimitet och inre eld sitter. Om ditt är blockerat kan du känna att du kämpar för att få kontakt och att glädjen nästan verkar omöjlig att hitta. Karneol väcker denna livslust och låter energin flöda från marken till navet.

Det sista chakrat som är kopplat till karneol är Solar Plexus Chakra, platsen där vår personliga kraft brinner. Detta är centrum för vår självkänsla och där vår krigaranda sitter i väntan. Om ditt Solar Plexus inte flödar kan det kännas som om det inte finns någon kamp kvar i dig. Frukta inte, karneol är här för att kalla den där krigaren till handling.

Månadssten

karneol, röd, lila, kristall
Karneol
 • Jungfruns månadssten
 • Bra för lejon

Karneol är kopplad till de födelsemånader som faller i slutet av sommaren och sipprar in i hösten. Augusti och september, detta är den tid då löven börjar falla, slutet på den gamla cykeln och skörden av allt som har kommit tidigare kan skördas och hålla dig tröstad under de kallare månaderna. Stjärnteckenet Jungfrun faller starkt för karneolens helande krafter.

Jungfrun är redan kreativ och passionerad och karneolen tjänar till att hålla dem i detta utrymme. Men ibland kan Jungfrun vara lite tuff mot sig själv och kan också tvivla på sig själv. Karneol hjälper dem att sparka ut bedragarsyndromet och behålla tron på att det de gör är magiskt.

Lejonen tenderar också att falla hårt för karneolens eldiga anda. Lejonet, som också kyssas av eld, är redan en krigare och karneol hjälper den egotunga Lejonet att hålla sig trogen sig själv och hålla sig på rätt spår, utan att låta snabb passion och ilska leda vägen. Om du är en oxe kommer du också att finna viss tröst i karneol.

Så använder du karneol

 • Bär för krigarskydd
 • Placera bredvid sängen för sexuell makt
 • Håll nära för självförtroende

Att föra in karneol i ditt liv är som att stå framför en eld efter en blåsig promenad. Du börjar känna hur din hud pirrar och varje tum av din varelse blommar upp i medvetande. Vare sig du väljer karneol i form av vackra ädelstenssmycken eller om du väljer en orossten att stoppa i fickan eller en tumlad kristallbit till ditt altare, kommer karneol att värma dig från topp till tå.

Hem & kontor

Ta in karneol i ditt hem och förstärk den harmoni och balans som kan hittas i centrum. Om du vill bjuda in överflöd, vänd dig istället för att placera din kristall på en plats på husets södra sida. Om du vill kickstarta ditt kreativa hjärta ska du hitta en plats i västerläge för din karneol, och för dem som söker självkänslans helande glöd sitter stenen i sydost.

Smycken

Karneol bärs som amuletter av krigare och präster för att ge mod och en eldig inre styrka, och karneol är ett fantastiskt smycke när det gäller kristallhealing. Ett karneolianarmband, ett hängsmycke eller en ring, som bärs direkt mot huden, kan föra in dess ljusa vibrationer direkt in i kroppen och se till att du får den högsta nivån av helande kraft.

Om du letar efter stenar som kompletterar karneol smycken så titta på agat för dess aura renande krafter. Kombinera med ametist för att mildra karneolens ande med lite lugnare vibrationer. Ta in Lapis Lazuli för att frigöra de djupt liggande blockeringarna och för att ge utrymme för karneolens värme att passera rakt igenom. Karneolians orange färg ser också fantastisk ut när den placeras bredvid Onyxens mörkare nyanser eller när den kombineras med citrinens soliga natur.

Hur du rengör din karneolsten

 • Rengör med vatten
 • Ladda med sol och andra stenar

Att hålla din karneol talisman renad och laddad är det bästa sättet att få fram dess inre ljus och få ut det mesta av dess kraft. Karneol gillar att rengöras på det enklaste sättet med bara lite varmt och tvålvatten.

Att tvätta dina kristaller regelbundet garanterar att de kan skaka av sig all negativ energi som de kan innehålla och lämnar dem vidöppna och klara så att de kan transmutera allt de har att ge utan att bli blockerade. Karneol är också känd för att hjälpa till att rena andra stenar i din samling, så du kan använda den som en stapelare för att suga upp den negativa energin från dina andra kristaller.

Sammanfattning

Karneol är en härlig ädelsten för dem som vill få fram livskraften i sin själ. Om du har väntat på en kreativ kick, vill återknyta kontakten med ditt inre barn eller helt enkelt vill sola dig i ljuset från den ändlösa sommaren, då har karneolianen fått dig på plats.

Denna underbara röd-orange sten resonerar med stark passionerad energi och handlar om självförtroende, men inte på ett sätt som gör att du blir vilsen eller snurrar utom kontroll. Som nämnts är den här stenen känd för sin nära koppling till alla tre rotchakrana och baschakrana, de som håller dig säkert på plats och ger dig den stabilitet du behöver för att gå med självförtroende genom världen.

När du förbinder dig att ta in karneol i ditt liv kan du övervinna negativa fördomar, och istället för att sola dig i osäkerhet, tystnad och rädsla kan du lära dig att släppa taget, skratta högt och leva i viljestyrka och värme istället för att stänga dig ute i kylan.

Vanliga frågor om karneol

Hur laddar man karneol?

När karneolianen är laddad kan den arbeta på toppen av sina krafter. För att ladda karneolianen kan du placera den i jord för att få igång dess jordiska energi. Du kan också låta den ligga i en skiva med solljus en kort stund. Du kan ladda karneol genom att lämna den i närvaro av andra laddningskristaller också, som selenit eller klar kvarts.

Vad är karneol?

Karneol är ett mineral som kommer från kalcedonfamiljen. Det har en hexagonal kristallstruktur och en glasartad lyster. Det finns i nyanser som varierar från blek orange till djupaste mörkaste rödbruna. Den kan vara närmare en genomskinlig nyans eller vara ogenomskinlig. Karneolens betydelse är centrerad kring energi och kreativitet.

Vilket chakra är karneol?

Karneol är en kristall som är tillägnad de lägre chakrana och i synnerhet det sakrala chakrat. Sakralchakrat är hemvist för våra kreativa och sensuella energier. Det är från denna punkt som vi väcker vårt nöjescentrum och kopplar oss till vår plats för lek. Karneol kopplas också till rotchakrat som ger oss en stadig grund för att känna oss trygga i livet och solar plexus chakrat där vi hittar vår krigaranda.

Hur vet man om karneol är en förfalskning?

Det finns några sätt att se om din karneol är falsk. Titta först och främst om det finns några inneslutningar eller fläckar i ädelstenen. Om en sten är för perfekt är det normalt ett tecken på att det inte är en äkta ädelsten eftersom naturen inte levererar en perfekt hand.
Karneol är också en hård sten så den ska kännas tung eller tät i handen. Du kan också kontrollera färgningen eftersom allt som är för ljust eller enhetligt är mer sannolikt att det är en förfalskning.

Hur använder man karneol?

Ett av de bästa sätten att använda karneol är att bära den. Att bära karneol smycken är ett utmärkt sätt att utnyttja dess inneboende krafter och bära dess vibrerande vibrationer med dig vart du än går. Du kan också använda karneol för att rensa dina nedre chakraner genom att placera den på chakrapunkten på kroppen. Du kan också placera karneol i sovrummet eller hemmet för att väcka intimitet, bjuda in överflöd och kalla på kreativitet.

Vad gör karneolkristallen?

Karneol är en livfull energisk sten. Den är känd för att vara en ädelsten som väcker livslust och kopplar till vår kraft och kreativitet. Om du vill öka din självkänsla kan karneol hjälpa dig att hitta din inre styrka. Den hjälper också till att återuppväcka kreativiteten och ökar motivationen. Man tror att den stimulerar kärlek och passion och ger mod till alla som bär den.

Hur ser karneol ut?

Karneol har en röd och brun nyans och en glasartad lyster. Färgskalan kan variera från en mycket blek apelsin till levande rött och ett brunrött så mörkt att det nästan verkar svart. Det är en tät sten och har ofta en solid färg – även om det inte är ovanligt att se band av varierande nyanser som krusar.

Hur aktiverar man karneolsten?

Ett av de bästa sätten att aktivera din karneolsten är att bära den med dig så att den kan synkronisera och ansluta sig till din energi. Du kan göra detta genom att bära karneol smycken eller ha karneol på dig själv. Att ta med din karneolsten ut i naturen kan också hjälpa till att aktivera den.
Karneol gillar att vara i solen och nära jorden, så låt den ligga i en sned vinkel med solsken eller placera den i trädgården under en kortare tid.

Kan karneol vara i solen?

Karneol är en orange sten vilket innebär att den i allmänhet är OK att lämna i solljus. Faktum är att den som en eldig sten njuter av solens sällskap och har inga färgpigment som kan blekna. Som med alla kristaller och ädelstenar rekommenderas det inte att lämna dem i solljuset för länge eftersom intensiva värmeperioder kan påverka kristallen.

Är karneol en agat?

Ja, karneol är en typ av agat och kallas ibland för röd agat även om det finns likheter och skillnader mellan agat och karneol. Karneol består vanligtvis av agat och även andra komponenter. Agat är vanligtvis bandad medan karneol tenderar att vara mer enfärgad. Båda är medlemmar i familjen kalcedon.

Var finns karneol?

Den mesta karneol som säljs på marknaden idag kommer från Indien även om den bryts över hela världen. Andra platser där karneol finns är Egypten, Brasilien, Uruguay och Amazonas.

Var kan man köpa karneolsten?

Många välrenommerade ädelstenshandlare och kristallförsäljare har karneol för dig att köpa. Du vill dock alltid försäkra dig om att ädelstensförsäljaren du köper från är den riktiga för att säkerställa att dina stenar är så etiska och högkvalitativa som möjligt.

Hur rengör man karneolian?

Karneol är en enkel sten att rengöra och reagerar bra på en enkel rengöring med rinnande vatten och tvål. Du kan också rengöra karneolianen energimässigt genom att smutsa den med salvia eller palo santo eller genom att använda ljudterapier som klangskålar. Du kan också plantera din karneolian i jord en liten stund eller lämna den i sol- eller månljus.

Hur identifierar man karneol?

Du kan identifiera karneol genom dess färg, lyster och hur tät den känns att hålla i handen. Karneol finns i solnedgångens nyanser av orange och rött även om (som med alla äkta ädelstenar) färgen inte kommer att fördelas jämnt.
Håll den mot ljuset och se om det finns band eller ränder under ytan – om så är fallet kan din sten vara en färgad agat. Karneol kan också vara genomskinlig och ha en lätt gnistrande färg. I handen kommer den att kännas tät och tyngre än glas.

Hur mycket är karneol värd?

Priset på karneol kan variera mycket beroende på kvaliteten och storleken på ädelstenen i fråga. Men eftersom karneol är en ganska vanlig sten som är lätt att få tag på är den också mycket prisvärd. Dess värde varierar från mellan 30 kronor per karat till över 200 kronor.

Hur bildas karneol?

Liksom många ädelstenar bildas karneol när smält berg stiger upp till ytan och börjar svalna. När magman hårdnar och gaser släpper ut lämnar den små fickor som är instängda i den vulkaniska eller magmatiska bergsytan där kisel- och kvartsrika vätskor kan sätta sig.
Med tiden och förändringar i trycket – för att inte tala om andra mineraler och komponenter som tränger igenom – börjar kristaller bildas. Karneol bildas ofta genom närvaron av kvarts och morganit och närvaron av järn bidrar till dess färg.

Rengör karneol andra stenar?

Karneol kan användas för att rena andra stenar. Denna mycket energirika och kärleksfulla ädelsten handlar om att dela med sig av energin. Om du vill rensa dina andra stenar med hjälp av karneol kan du placera den andra stenen i en tumlad påse med karneol och låta den verka sin magi. Kom ihåg att karneol inte är en självrengörande sten, så du måste ladda och rengöra den regelbundet.

Är karneol en kvarts?

Ja, karneol är en sort av kvarts. Den tillhör familjen kalcedon som i sin tur är ett mineral i kvartsfamiljen.

Vilka är de metafysiska egenskaperna hos karneol?

Karneol är en sten som ansluter till de lägre chakrana. Det innebär att den medför de metafysiska egenskaperna att vara en ädelsten som ger stabilitet, jordförankring, livslust och hjälper till att förbättra självförtroende och kreativitet.

Hur upptäcker man falsk karneol?

Du kan upptäcka en falsk karneol genom att titta på stenens färg, ljus och vikt. En äkta karneol kommer att ha sin färg spridd på ett grumligt sätt och kommer inte att ha en jämn nyans. En falsk karneol kan se för ljus eller enhetlig ut och kan också ha färgstrimmor när du håller den mot ljuset. En äkta karneol kommer också att kännas tät eller tyngre i handen.

Är karneol genomskinlig?

Karneol är en genomskinlig sten, men på grund av dess lyster och färg kan den verka mer ogenomskinlig i vissa stenar än i andra.

Vilken hand bär man ett karneolianarmband på?

Beroende på vad du vill ha av ditt karneol-armband beror det på vilken hand du bär armbandet på. Din vänstra hand är din mottagande hand och är den hand som absorberar energi från omvärlden. Detta är en bra plats för ditt karneol-armband eftersom du kan absorbera dess energigivande och livsbefrämjande fördelar.

Vad kallas karneoliansten på hindi?

På hindi ser namnet karneol ut som कारेलियन स्टोन. Detta hänvisar till den vackra varmt röda och bruna ädelstenen som bär på en livlig energi rik på vitalitet.

Var kan man placera karneol i hemmet?

Karneol är en fantastisk sten för att föra in energi och kraft i hemmet. Du kan placera den på husets södra sida om du vill bjuda in överflöd. Du kan också lämna den på kontoret eller i studion om du vill öka ditt kreativa tänkande.
Eftersom karneol är en sten som är känd för att vara kopplad till de lägre chakrana kan den också stimulera fertilitet och intimitet när den lämnas i sovrummet.

Är karneol dyrt?

Karneol är en mycket prisvärd sten och är inte alltför dyr eftersom den kan brytas i överflöd. Även om kostnaden för enskilda stenar och bitar varierar beroende på kvalitet och storlek kan du få tag på karneol för cirka 3 dollar per karat.

Är röd agat samma sak som karneol?

Även om röd agat och karneol har liknande egenskaper och båda tillhör kalcedonfamiljen har de också anmärkningsvärda skillnader. Den viktigaste skillnaden är att alla typer av agat vanligtvis är bandade och röd agat är ingen skillnad medan karneol inte kommer att vara bandad.
Karneol kan också ha mer variation i sina toner och stoltsera med mer orange och gult än röd agat. Karneol är också mer kopplad till det sakrala chakrat medan röd agat är närmare kopplad till rotchakrat.

Kan man sova med karneol?

Karneol är en energisk och livlig sten och är därför kanske inte det bästa valet för dem som vill vagga sig in i en djupare sömn. Det är dock en sten som handlar om sensualitet, passion och lek så den har definitivt sin tid och plats i sovrummet.

Hur programmerar man karneol?

Om du vill programmera karneol för en specifik avsikt ska du hålla stenen i din hand. Rensa ditt sinne så gott du kan och var riktigt tydlig med dina intentioner. Be kristallen om hjälp med det du vill ha och var mycket specifik.
Fokusera och föreställ dig hur du skulle känna dig eller hur din verklighet skulle se ut om dina intentioner blev verklighet. Håll kristallen mot ditt hjärta och tacka. Hjulen kommer nu att sättas i rörelse.

Är karneol en eldsten?

Ja, karneol är en orangeröd sten som förknippas med eldsenergi. Denna ädelsten, som också kallas för solnedgångsstenen, är rik på en livfull energi som kan väcka din egen vilande energi och kickstarta ditt kreativa hjärta och din livslust.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll:

Druvagat

Druvagat

Druvagaten upptäcktes i Indonesien och är en mycket sällsynt och värdefull sten. Det som gör den ännu mer speciell är

Läs mer »
smaragd, grön, kristall

Smaragd

Smaragd är en grön ädelsten och en variant av beryll. Den har ett sexkantigt kristallsystem och en glasartad lyster. Smaragden

Läs mer »
opal, blå, kristall

Opal

Opal är en ädelsten som bildas av kiselrikt vatten. Den har fått sitt namn från sanskritordet Upala som betyder ädelsten.

Läs mer »
lapis lazuli, kristall

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli hör till kategorin metamorfa bergarter. Den består huvudsakligen av lazurit med kalcit, sodalit och pyrit. Stenen finns ofta

Läs mer »