[the_ad_placement id="above-headline-manual"]
Tigeröga, gul, svart, brun, guld, kristall

Tigeröga

Tigeröga är en medlem av mineralklassfamiljen Chalcedony. Den har en silkeslen lyster och en opak transparens. Tigeröga är vanligen en metamorf sten som kommer i nyanser av rödbrun med järnstrimmor. Betydelsen av tigeröga är självförtroende och inre styrka.

Innehållsförteckning

Snabba fakta om Tigeröga

Vad är tigeröga?

Tigeröga är en medlem av mineralklassfamiljen Chalcedony. Den har en silkeslen lyster och en opak transparens. Tigeröga är vanligen en metamorf sten som kommer i nyanser av rödbrun med järnstrimmor. Betydelsen av tigeröga är självförtroende och inre styrka.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Tigerögats ursprung

 • Används traditionellt för att avvärja förbannelser
 • En skyddande amulett
 • En gång ansågs den vara dyrbarare än guld
 • Kraften och modet hos djungelns drottning

Den jordiskt rika och nyfikna ädelstenen tigeröga, som har fått smeknamnet The Shapeshifter, inbjuder bäraren att omfamna sin inre styrka, sin personliga viljestyrka och att kalla på skyddets krafter. Färgad med gyllene band, fläckar av sand och fläckar av bläckigt svart och brunt – det går inte att ifrågasätta den vilda kraft och energi som finns i denna sten. Traditionellt bars tigerögon-ädelstenen som en skyddande amulett mot ondskans krafter. Det sades att den skulle avvärja förbannelser och hålla bäraren säker från onda önskningar. Men bortom skyddskrafterna kommer tigerögat med en hel mängd helande egenskaper.

Från de stora kattmarkerna i Sydafrika, kryddöarna och de tumlande teplantagerna i Indien och den torra, ändlösa vildmarken i västra Australien, bryts tigerögat på platser där värme, torr luft och en känsla av vildmark är utbredd. Den bildas genom att förändra krokidolit, behåller sina mineralrika stämningar och får sin gyllene klotfärg från järnoxid. På 1500-talet var tigeröga så sällsynt att det ansågs vara ett så värdefullt element att dess värde var så mycket högre än guld.

Historierna bakom tigeröga säger att egyptierna föll hårt för de iriserande strålarna i tigeröga-stenen, de trodde att den uttryckte gudomlig syn och skulle till och med använda den som sten för att representera ögonen när de skapade stora gudomar. Den användes också som en skyddande amulett på de romerska soldaternas bröstplattor i strid.

Ursprunget till ädelstenens namn är ingen tillfällighet och går längre än en enkel hänvisning till ett färgschema. Tigern är djungelns sanna drottning: stark, modig och alltid redo att slå till. Tigerns ande är en påminnelse om vikten av urinstinkter och att acceptera skuggjaget att smyga ut ur djungeln och stå i ljuset. Den uppmanar människor att acceptera alla vinklar av sig själva; från lekfull posering till rovdjur och beskyddare, eftersom livet är oförutsägbart och personlig styrka behövs för att blomstra.

Helande egenskaper och fördelar med tigeröga

pexels george desipris 792381
Tigern är djungelns sanna drottning: stark, modig och alltid redo att slå till.

Tigerögonstenen, som är kopplad till både rot- och sakralchakrat, kommer med en uppsjö av härliga helande egenskaper och fördelar som hjälper till att balansera fysiskt och känslomässigt välbefinnande i ett enda svep. Mer än bara ett vackert ansikte tjänar tigerögat som en påminnelse om att utnyttja den inre styrkan, att stå lite högre och att sluta sabotera sig själv eftersom allt ljus och all kärlek som behövs redan är gömda där inne. I stället för att gömma sig handlar tigerögat om att föra upp det vackra självförtroendet till ytan. Ta en titt på de helande egenskaperna hos ädelstenen tigeröga…

Fysiska läkande egenskaper

 • Balanserar det endokrina systemet
 • Bra vid säsongsbetonad affektiv sjukdom

Tigeröga är en fantastisk förstärkare av blodet och exceptionell för att balansera det endokrina systemet, eftersom den är full av vitalitet och alltid redo att dra upp någon ur en svacka. För dem som tenderar att känna sig lite slö eller dränkt i slöhet kan tigerögonstenen med sin eldiga guldbruna chi röra om i grytan och väcka motivationen. Högre energi, en snabbare ämnesomsättning och en mjukare sexdrift hjälper alla hormonerna att falla i linje, vilket effektivt för den personliga biokemin tillbaka till den bästa nivån. För dem som lider av säsongsbetonad depression rymmer den varmblodiga stenen också solens värme, vilket hjälper till att lindra tyngden av mörka och trista dagar.

Känslomässiga helande egenskaper

 • Rensar negativ energi
 • Bygger upp självförtroende och självkänsla

Tvätta bort negativ energi, gräv djupt i rotchakrat och låt självförtroendet stiga i höjden med tigeröga-kristallen. Den här stenen kommer med massor av emotionella helande egenskaper och hjälper bäraren att förbli stark, centrerad och ansluten till sin kärna oavsett det kaos som omger dem. När du känner dig blockerad kan energin i tigerögat också skära rakt igenom den bristande motivationen och hjälpa till att flytta fokus genom att uppmuntra till en mer aktiv inställning till livet.

Genom att bygga upp den trygga och starka grunden, styra energin på rätt sätt och insupa stenens strålande solvärme kan de som gör plats för tigeröga i sitt liv upptäcka att det nya självförtroendet bär dem och hjälper dem att driva på för att nå framgång. Som en del av de helande krafterna tvättas giftiga energier bort, mentala vägspärrar skjuts åt sidan och de djupaste drömmarna slutar plötsligt att vara visioner och blir väl och riktigt inom målinriktad räckhåll.

Tigeröga kan hjälpa till att läka massor av olika relationer. Det kan inte bara hjälpa till att på ett positivt sätt övervinna lågt självförtroende för att stärka relationerna med sig själv, utan det kan också ge en hand när det gäller knepiga känslomässiga band till ekonomi och pengar. För dem som kämpar med sitt självförtroende och som rullar upp pengabrist i det, arbetar tigeröga för att lösa upp dessa begränsande övertygelser och rensa bort giftig energi kring de saker i livet som ofta tjänar till att hålla människor i trygghet.

Andliga helande egenskaper

 • Rensar rotchakrat
 • Förbättrar de psykiska förmågorna

För dem som behöver hjälp med sina lägre chakran är tigerögat en tröstande följeslagare. Rotchakrat, solar plexus chakrat och sacralchakrat fungerar alla i harmoni med denna jordiska sten. Dessa är säkerhets- och styrkechakran, där människor känner sig jordade, kopplade till jorden under fötterna och tillräckligt stabila i denna värld för att hoppa högre och utforska djupare nivåer av andligt medvetande. Utan en solid grund för dessa chakran kan det vara knepigt att känna sig säker och bekväm eftersom de aktivt bidrar till att hålla människor bundna.

Dessa stenar är otroliga förstärkare, vilket innebär att de också är kända för att koppla på och förstärka fysiska förmågor. För dem som vill koppla djupare till sitt tredje öga kan det gynna auran att använda ädelstenen som en andlig förstärkare till högre riken, även om det är värt att komma ihåg att tigerögat är mer en jordisk rotchakrasten.

Månadssten

 • En månadssten för Tvilling
 • Bra för Stenbockar och Lejon

Ädelstenen tigeröga passar bra för dem som söker en nypa midsommarmagi när det gäller deras månadssten. Tvillingarna kommer att finna stor glädje i den gyllene klotliknande stenen, som naturligt kreativa människor är den här stenen bra för att hjälpa till att flytta fantasiblockeringar. Den hjälper också till att ge bränsle till fint beslutsfattande, perfekt för den tvilling som ibland sitter på staketet och väntar på att någon annan ska göra rätt val.

Tvillingarna är också kända för att vara slagfärdiga och redo att prata, men ibland kan de också känna sig rastlösa och oroliga på plats, de behärskar kontrollen men är fria att följa med strömmen. Denna motsägelsefulla tvillingsida av deras personlighet balanseras vackert av de jordande och stabiliserande vibbarna i denna gulbruna sten.

Stenbockarna och Lejon kan också göra fantastisk nytta av tigerögons helande balm också. Den planet som är nära anpassad till tigerögat är Merkurius, som tillför sin tyngd och förundran, eftersom lufttecken ofta behöver jordens jordiska kraft för att hålla dem fast i stället för att flyta iväg i förändringens vindar.

Hur man använder tigeröga

tigeröga
Tigeröga kan hjälpa till att läka relationer.
 • Bär tigeröga för skydd
 • Placera den i hemmet för balans
 • Använd den för rotchakrahealing

Det finns många sätt att välkomna det gyllene ljuset från tigeröga i vardagen. Från bländande smycken till Feng Shui-stenar, hur tigeröga än väljs att användas, kommer alla som har denna sten i sin ägo att skörda en mängd helande fördelar. Ta en titt på de sätt på vilka tigeröga ofta används…

Smycken

Ett av de mest effektiva sätten att dra nytta av ädelstenar är att hålla dem nära huden. Ädelstenssmycken är ett av de bästa sätten att absorbera de kraftfulla helande egenskaperna hos olika kristaller eftersom vibrationerna på bar hud direkt matar in i ens egen energikälla.

Tigeröga-armband, hängsmycken och ringar är alla populära sätt att bära stenen. Kanske är ett armband eller en ring den mest effektiva, eftersom den håller stenen i en lägre placering i kroppen och håller den intrikat kopplad till navel- och rotchakrat där den verkar i högsta harmoni.

För dem som har ledspänningar eller brutna ben kan tigeröga också ge en hand med tack vare sina helande egenskaper. Stenar kan också användas för mindful meditation och manifestationspraktik, tillsammans med att placeras på ett altare för att grubbla över personliga andliga praktiker.

Feng Shui för hem och kontor

Som en sten som är känd för sina helt renande och skyddande egenskaper är tigeröga en fantastisk amulett när man strävar efter att kurera en harmonisk feng shui-känsla i hemmet och på kontoret. Feng Shui handlar om att få en zenliknande känsla i hemmet och att använda utrymme och layout för att skapa en känsla av balans och ett klart sinnelag.

Tigeröga är särskilt användbart att använda i Feng Shui för alla typer av kontor eller arbetsplatser eftersom det uppmuntrar till finfokusering, ger en annan nivå av insikt i komplexa situationer och hjälper till att skaka av sig prokrastinering för att få jobbet gjort.

I hemmet och för att balansera Feng Shui-vibbarna är tigeröga-ädelstenen också känd för att hålla humöret på jorden, locka till sig lycka och skingra rädslor, vilket hjälper till att göra hemmet till en säker tillflyktsort från världen utanför.

En av de bästa platserna som förenar Feng Shui och tigeröga är att använda den som en skyddande amulett genom att placera den nära ytterdörren eller nära ett fönster. För dem med barn som vill hävda sin tigernatur för att skydda sina ungar är det också vettigt att förvara ett tigeröga i dessa små människors sovrum eller barnkammare.

Hur man rengör stenar och smycken

Rengöra kristaller, rena kristaller
Ett av de enklaste sätten att rengöra tigerögat är att lägga den i vatten.
 • Rengör med vatten
 • Ladda genom att placera den i jorden

Som nämnts är tigeröga en fantastisk förstärkare och exceptionell när det gäller att moppa upp giftiga energier. För att hålla tigerögat i toppform och surra på högsta vibrationsnivå är det viktigt att hålla ädelstenen ren och fri från en uppbyggnad av negativitet. Att regelbundet rengöra smycken med ädelstenar och födelsestjärnor håller dem fräscha, fantastiska och alltid redo att utöva sin magi.

Ett av de enklaste sätten att rengöra tigerögat är att helt enkelt lägga det i vatten och låta det sitta. Om du vill lägga till en skvätt tvål kan detta också hjälpa till att försiktigt avlägsna negativa ansamlingar från stenen, vilket håller den ren och redo att verka sin magi igen.

För en riktigt djupgående rengöring är det också en bra lösning att koppla tigerögat tillbaka till jorden. Vare sig det handlar om att begrava den på ett säkert ställe för en natt eller placera den under ett favoritträd, är tanken att låta den rota sig tillbaka i jorden och hitta sin styrka igen. Vissa människor gillar att lämna sina ädelstenar ute under månens ljus för att naturligt rena dem.

Månen utövar alltid sin magi med ädelstenar genom att ge stenen starka andliga egenskaper och kraft igen. Rengöring av smycken och kristaller av ädelstenar görs bäst efter varje energirik meditation, eller om du bär dem vardagligt, så kan du rengöra dem några gånger om året för att hålla dem kraftfulla och perfekta.

Sammanfattning

Tigeröga är en fantastisk amulett för att skingra rädsla, väva in högre nivåer av skydd och föra in positiva krafter av transformation i vardagen. Det är en viktig sten för dem som kämpar med att känna sig jordade och som känner att en extra dos tur i livet skulle hjälpa till att lägga grunden för att vara kopplad till sin egen känsla av värde och självförtroende och nå sin fulla potential.

Kopplad till Moder Jord, den naturliga världen, marken under fötterna och de gamla skyddsandarna, är tigeröga ett värdigt val för dem som vill koppla sig till hårdare krafter. För dem som känner ett behov av att stå lite högre, höja rösten lite högre och ha självförtroende att gå framåt och kliva in i sitt eget ljus, kan den gyllene klotet i denna rika och sagolika sten vara den perfekta talismanen som hjälper dig att ta dig dit.

Vanliga frågor om tigeröga

Hur renar man tigeröga?

Du kan rengöra tigeröga genom att låta det rinna under vatten i några minuter eller genom att använda en försiktig borste och mild tvål. Du kan också låta din tigeröga-ädelsten ligga i månens ljus. Om du vill ha ett icke-invasivt sätt att rengöra ditt tigeröga kan du smutsa det eller använda gonggongar eller en klangskål.

Hur laddar man tigeröga?

Som en jordisk sten älskar tigeröga att laddas av Moder Jord själv. Du kan begrava din tigeröga i jord för att låta den ”rota sig tillbaka till sitt centrum”. Du kan också placera ditt tigeröga i närvaro av andra kristaller som är kända för sin laddningskraft – stenar som selenit och klar kvarts. Om du lämnar ditt tigeröga i jord eller månljus kommer det också att laddas upp.

Vad är tigeröga bra för?

Tigeröga är bra för att öka ditt självförtroende och din styrka och den är känd som modets sten. Det är en rot- och sakrala chakrasten vilket innebär att den hjälper dig att bli jordad, bygga en säker och stark grund och hitta din motivation igen. Den är också bra för att avvärja negativ energi.

Hur mycket är tigeröga värt?

Värdet på tigeröga kan variera beroende på kvaliteten, skärningen och färgen på varje bit. Det finns sällsynta bitar som går för tusentals dollar och det finns enkla stenar som bara kostar några få dollar. Det kan kosta runt 10 eller 20 kronor per karat och mer för mer sällsynta cabochoner.

Kan man lägga tigeröga i vatten?

Ja, tigeröga är en stark och hållbar sten och kan placeras i vatten. Den har en hårdhet på cirka 6,5-7 på Mohsskalan vilket innebär att den tål vatten och andra element. Den kan också placeras i saltvatten även om det inte rekommenderas att ha någon ädelsten eller kristall i saltvatten under långa perioder.

Hur vet man om tigeröga är äkta?

Trogen sitt namn ska ett tigeröga ha en kattögonseffekt när du håller det mot ljuset. Att den tillhör kvartsfamiljen och är en cabochon innebär att om man lutar stenen i ljuset bör det gula bandet se ut som om det rör sig. Äkta tigeröga har också en glansig glasliknande lyster och en silverfärgad nyans när den hålls mot ljuset. Den ska också vara hårdare än glas.

Vilket chakra tillhör tigeröga?

Tigeröga är en rotchakrasten men är också kopplad till sakralchakrat och solar plexus chakrat också. Rotchakrat är ett av våra viktigaste grundchakran eftersom det avgör hur trygga och säkra vi känner oss i världen. Solar plexus chakra ansvarar för vår känsla av självkänsla och sacral chakra är hemvist för känslor, stimulans och kreativitet.

Hur rengör man tigeröga?

Håll ditt tigeröga rent fysiskt och energetiskt genom att låta det rinna under ljummet vatten. Om du vill ge det en ordentlig skrubbning kan en mjuk borste med mjuka borst och mild tvål hjälpa till. Du kan också andligt rengöra ditt tigeröga genom att begrava det i jord, placera det i månljus och smudga det med salvia eller palo santo.

Vad är tigeröga gjort av?

Tigeröga är en variant av kvarts. Den tillhör mineralklassen chalcedon och bildas genom förändring av krokidolit. Den får sitt gyllene väsen från järnoxid. Den består också av limonit och riebeckit.

Är tigeröga en skyddande sten?

Ja, tigeröga är en skyddande sten. Traditionellt bars denna ädelsten som en amulett för att avvärja ondska. Den är känd för att skydda mot negativa energier och eftersom den också är en jordande sten kan den hjälpa till att rensa rotchakrat så att du kan känna dig tryggare och säkrare i den här världen.

Hur aktiverar man tigeröga?

Ett av de bästa sätten att aktivera tigeröga är att bära den nära kroppen. Det är därför tigeröga-smycken är så populära. Det är också bra att ha direkt hudkontakt så att stenarnas vibrationer och dina egna vibrationer kan synkroniseras. Ett annat sätt att aktivera tigeröga är att hålla den eller placera den på de lägre chakrana och medvetet sätta upp dina intentioner.

Är tigeröga säker?

Tigeröga är en mycket säker sten och få kommer att hitta en anledning att inte välkomna denna gyllenbruna ädelsten i sitt liv. Det finns tillfällen då du kan känna dig upprörd av tigeröga-energin (till exempel när du försöker sova). Om du är känslig för dess energi kan du ta bort den under vilostunder.

Var kan du hitta tigeröga?

Tigeröga är en ganska vanlig ädelsten så du bör kunna få tag på den från vilken seriös kristallförsäljare som helst. Se alltid till att du köper från en säker och pålitlig säljare som gör allt för att se till att deras ädelstenar är etiska och äkta.

Kan tigeröga användas i solen?

Tigeröga är en sten som styrs av solen och mars. Det är en ganska tålig och mörk sten så den borde inte ha några större problem när den placeras i solen. Du bör dock begränsa all kristallexponering i solen till några timmar för att undvika dramatiska temperaturförändringar.

Hur bildas tigeröga?

När en kvartssten har krokidolitsprickor och vatten sipprar ner under ytan växer kvarts på dessa sprickor. Samma process av sprickbildning och tillväxt sker igen och skapar band av kvarts med diagonala krokidolitfibrer. När en del av järnet i krokidoliten oxideras leder detta till gyllenbruna nyanser och vi får tigeröga.

Hur polerar man tigeröga?

Du kan polera ditt tigeröga med en tumlare eller så kan du göra det för hand med superfint sandpapper med ett slitet varv med 600 korn. Du kan också använda speciella poleringspulver efter slipning för att ge den den där glansen. Om din sten redan är tumlad kan en fuktig trasa också vara ett snabbt knep.

Hur programmerar man tigeröga?

Programmera din tigeröga genom att hålla den i din mottagande hand (vänster hand). Fokusera sedan på stenen och fyll den med god energi. Var mycket tydlig med din avsikt under hela programprocessen och visualisera hur det skulle vara och kännas om din dröm uppfylldes. Säg högt vad det är du vill att kristallen ska hjälpa dig med. Fortsätt att bära stenen eller ha den nära dig i flera dagar eller mer.

Hur använder man en tigeröga-pendel?

Håll din tigeröga-pendel i din handflata för att skapa ett band, bestäm vilka rörelser som betyder ja och nej och kommunicera detta med din pendel. Håll den sedan mellan pekfinger och tumme och ställ några enkla frågor till den och visa vilka rörelser som betyder ja eller nej för att programmera din pendel. Öva först med enkla frågor om inte era energier är synkroniserade.

Är tigeröga magnetiskt?

Även om tigeröga inte är magnetiskt i traditionell mening kan det ibland uppvisa magnetiska attraktioner om det innehåller hematitinklusioner.

Är tigeröga giftigt?

Även om tigeröga kan innehålla spår av blå asbest och silikos är det inte en giftig eller farlig kristall att bära. Kristaller är helt säkra för dem som bär dem, eventuella potentiella problem som kan uppstå skulle göra det endast när man slipar dem och andas in dammet under längre perioder.

Var ska man placera tigeröga?

Eftersom tigeröga är en sten med lägre chakra är det bra att placera ädelstenen på ditt rotchakra, ditt sakrala chakra eller ditt solar plexus chakra för att ta bort blockeringar. Du kan också bära tigeröga på kroppen i form av smycken för att alltid bära dess energi och intention med dig.

Var kan man placera tigeröga i hemmet?

Som fantastiska beskyddarstenar är det vanligt att placera tigeröga i dörröppningar eller entréer till ditt hem. Detta hjälper till att hålla dålig energi på avstånd och ser till att ditt utrymme förblir heligt. Du kan också placera den i kontorsutrymmen eller rum där beslut ofta fattas eftersom det är en sten som uppmuntrar till mod, mod och beslutsfattande också.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll:

Druvagat

Druvagat

Druvagaten upptäcktes i Indonesien och är en mycket sällsynt och värdefull sten. Det som gör den ännu mer speciell är

Läs mer »
ametest, lila, kristaller, hand

Ametist

Ametist är en lila sort av kvarts. Den är en del av det hexagonala kristallsystemet. Ametist är en halvädelsten med

Läs mer »
malakit, grön, kristall

Malakit

Malakit är ett grönt kopparkarbonatmineral. Det är en del av det monolitiska kristallsystemet och har en silkeslen lyster. Malakit används

Läs mer »
labradorit, kristall

Labradorit

Labradorit är ett fältspatmineral. Den har en labradoreskärpa, vilket är innebörden bakom dess namn. Kristallerna finns ofta i tunna och

Läs mer »