Ametist

Vad är ametist?

Ametist är en lila sort av kvarts. Den är en del av det hexagonala kristallsystemet. Ametist är en halvädelsten med en glasartad eller glasartad lyster. Den finns ofta i nyanser av violett och lila. Betydelsen av ametist är andligt helande, lugn och visdom.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Allas favoritsten

 • Älskad sedan 25 000 f.Kr.
 • Förbinder det konkreta med det gudomliga
 • Tar sin färg från Dionysos tårar.

För dem som vill veta hur man använder ametist i healing; denna potenta och vackra sten kommer garanterat att svepa alla med häpnad och lämna alla som bär henne underbart jordade samtidigt. Det sägs att den är den bro som förbinder det konkreta med det gudomliga - betydelsen av ametist har länge varit synonymt med andlighet och är känd för sitt nära samband med både det tredje ögat och kronchakrat.

Genom att spåra denna lysande stens härstamning har gamla civilisationer firat ametistkristallen sedan 25 000 f.Kr. Från grekerna till romarna och till och med egyptierna drogs alla till de djupa helande krafter som ametiststenen utstrålade.

Ametist kan hittas över hela världen, från Sibiriens isblåsta hörn till Brasiliens varma regnskogar. Ametist betyder "inte berusad" och kommer från det gamla grekiska ordet Amethystos. Grekerna, som kände igen stenens jordnära styrka, trodde att de kunde använda kristallen för att skydda sig mot berusning och att om de bar ametist skulle de inte ramla ner fulla.

Det finns historier om att ametist har fått sin färg från Dionysos blodröda vintårar. Historien säger att Ametist egentligen var en ung oskuld som fick ta emot gudarnas vrede när han var berusad. Den unga flickan ropade till gudinnan Diana om hjälp och gudinnan förvandlade henne till en skimrande blek sten. När Dionysos insåg sin dårskap grät han i sitt vinglas och i sin känslosamhet välte han sin pokal. Den vita stenen sög upp vinet tills det glödde i en mild lila nyans.

Gudar och gudinnor åsido, så ekar ametistens betydelse genom hela världen. Berusat beteende förknippas ofta med ett lerigt sinne, höga känslor och klumpiga beslut. Som motgift mot detta förknippas Ametist därför med kristallklar klarhet, djup kontemplation och en känsla av kontroll över livet.

För dem som märker att de också dras till de mjuka lila och lavendelfärgade nyanserna i denna glödande amulett, låt oss gräva lite djupare och avslöja alla hemligheterna kring ametiststenen så att alla kan skörda fördelarna med att ta in vackra ädelstenar i sitt liv …

Kolla in vår omfattande kristallguide här!

Fördelar med ametiststenen

Ametistkristallen glittrar över hela spektrumet; denna lila sten kan vara blekrosa i nyansen eller så djup och violett som en dröm. Mineralkvarts är sällan en konstant, en sten kan innehålla en hel mängd varierande nyanser och av denna anledning anses den vara en av de vackraste kristallkvartsarna i världen.

Långt ifrån en stillastående sten kan ametist förändras med ljusets upp- och nedgång eller när den placeras i olika temperaturer. Den utvecklas tillsammans med kroppen, och på grund av detta är den nära förknippad med vår medvetna upplevelse av detta liv.

Det finns oändliga fördelar med Ametiststenen, som sträcker sig från det enkla till det sublima, och som omfattar både sinnet, kroppen och själen. Här är bara några skäl att ha Ametist nära till hands…

Fysiska läkande egenskaper

 • Främjar sömn och vila
 • Klargör sinnet
 • Stärker immunförsvaret

På en fysisk nivå är ametist också förknippad med hälsosam cellförnyelse, uppmuntrar lugnande sömn och vila och främjar hormonell balans. Eftersom ametist hjälper till att balansera ämnesomsättningen och positivt betjänar det endokrina systemet, finner kroppen sin inre harmoni och går inte för galet på kortisolproduktionen - vilket dramatiskt minskar stress och spänningar.

Tillsammans med allt detta ser Ametistens lila nyans också till att kropp, sinne och själ förblir renade och avgiftade. För dem som kämpar med ett dimmigt huvud eller migrän kan Ametist också hjälpa till att rensa bort dessa moln.

För dem som kämpar för att minska sitt drickande uppmuntrar Ametist bäraren att hålla sig nykter. Det är en sten som tjänar som en påminnelse om att lysande tankar och ett sansat huvud behövs för att göra rätt val i livet och att det genom att fördunkla sinnet kan vara svårt att se den väg som är mest vettig.

En vacker lila boost för immunförsvaret; Ametist-ädelstenen är också känd för sin häpnadsväckande förmåga att hjälpa kroppen att bli kampduglig och att avvärja krämpor och sjukdomar som fördärvar en persons hälsa och välbefinnande. Genom att ge blodet en renande karaktär och effektivt minska stress- och ångestnivåerna får immunförsvaret en skjuts framåt, vilket innebär att allt från andningsorganen till huden kan finna högre nivåer av kraft för att läka.

Slutligen, för dem som lider av den fysiska utmaningen att falla in i en utsökt mörk och vilsam sömn, kan det att ha Ametist nära till hands under sömnens avvecklingstimmar också se till att bäraren inte håller sig vaken hela natten. Ametist är en sten som är känd för att hjälpa till i kampen mot sömnlöshet och förvånar med sin förmåga att ge riklig vila och kraft.

Känslomässiga helande egenskaper

 • Lugn och klarhet
 • Sopar bort negativitet
 • Hjälper till med beslutsfattande

På en grundläggande nivå är ametist känd för att ge en känsla av lugn och klarhet i vår kaotiska värld. De som har Ametist nära sig kommer att upptäcka att de känner sig trygga, jordade och lugnade på ett verkligt upplyftande sätt. Eftersom ametist centrerar känslorna kan den vara en vacker hjälp vid återhämtning för dem som lider av de överväldigande känslor som kommer med sorg, förlust och alla nyanser av sorg. Tack vare sin gudomliga andlighet är det en utmärkt sten för att påminna människor om att inte frukta det okända.

Döden kan betraktas som en övergång, en förändring och ett språng till en högre värld och även om det naturligtvis finns sorg i att släppa taget om någon som är älskad, finns det också liv att fira och minnen att värna högst. Ametist påminner oss om att det i andlighet också finns en balans - det handlar inte bara om att kringgå det negativa och tro att andligt uppvaknande bara leder till positivt tänkande, utan också om att erkänna mörkret och hedra det utan att hålla det för alltid i hjärtat.

Den fungerar också utmärkt för dem som tenderar att snabbt bli arga eftersom den effektivt skingrar ilskaens tillväxt och ersätter den med en gloria av lugn som kan vara svår att skära igenom.

Medan ametist arbetar för att sopa bort negativitet från att grumla sinnet, verkar den också utlösa en gnista som avslöjar våra djupaste inspirationskällor. När vårt sinne är lugnt och fokuserat kan vi koppla oss till vårt kreativa sinne och avslöja alla de idéer och intressen som var gömda bakom muren av inre kaos.

Ametist främjar meditation, uppmuntrar till vilsam sömn, rensar bort spindelväven och hjälper oss att spå våra djupare vägar genom livet, Ametist främjar djup omvandling i våra liv. När vi skapar utrymme inom oss för fredligt mod kan vi följa den karta som vi själva har skapat och sträva efter de saker som tjänar oss.

För dem som kämpar med konsten att fatta beslut kan ametist också hjälpa till att utnyttja den inre kraft som behövs för att göra val som fungerar för individen. Livet kastar upp alla slags utmaningar och detta kan ibland lämna människor i ett tillstånd av frysning, osäkra på vilken väg de ska gå. Ametist påminner försiktigt bäraren om att allt inte är förlorat och att hen har den inre syn, kunskap och visdom som hen behöver för att välja en väg att gå.

För dem som tenderar att vara lite hetlevrade i diskussioner kan ametist också hjälpa till att föra bäraren tillbaka till ett lugnt och samlat sinnestillstånd. Det är en utmärkt sten för att hjälpa till i familje- och relationsdynamik eftersom den stöder ett sansat huvud och kommer från en plats av kärlek.

Metafysiska egenskaper

 • Kopplar till kronchakrat
 • Inbjuder det tredje ögat att öppna sig
 • Skyddar sinnet från mörk magi

För dem som vill hoppa högre upp i sitt andliga uppvaknande är ametist en av de viktigaste stenarna i healingpaketet. Den är starkt förknippad med kronchakrat och sägs till och med överbrygga klyftan mellan den fysiska och den andliga världen.

Det tredje ögonchakrat är känt för att vara ett av de mest kraftfulla intuitiva verktygen att ha i packet. Alla har intuitionens gåva, allt handlar om hur man utnyttjar den. När Ametist tänder det tredje ögat till att vakna, ger den det sjätte sinnet möjlighet att blomma ut. I österländsk filosofi sägs det att det tredje ögat är det andliga centret i en människas existens. Det är också ansvarigt för hur människor uppfattar verkligheten och hur öppna de är för att öppna dörren och kliva ut i andlig upplysning.

Färgen som förknippas med det tredje ögats chakra är indigo som också kopplas till färgen ametist. När det tredje ögonchakrat är blockerat kan människor kämpa med känslor av depression och ångest och kanske känna cynismens tyngd tungt på sin själ. Genom att väcka det tredje ögat kan man väcka intuitionen, låta sin inre visdom flöda och bjuda in gnistan tillbaka till sin fantasi.

Kronchakrat är det heliga energicentret och också intrikat kopplat till ametiststenen. Det är där det kosmiska medvetandet sitter och det är där människor får de välbehövliga budskapen från universum och kopplingen till kosmos. När kronchakras kraft är outnyttjad eller när det finns en blockering kan människor känna sig främmande eller bortkopplade från världen omkring dem. De kan känna att deras ego står i vägen för mycket. När kronchakrat är öppet och redo att ta emot finns det balans, välbefinnande, djupare kontakt och en fungerande tillit till den egna visdomen.

Med en lång historia som amulett för skydd är det ingen överraskning att ametist fungerar för att motverka de negativa energierna i yttre miljöer. Ametist kan avvärja fysiska attacker och ge skydd mot olycka. På en andlig nivå hjälper den också till att skydda sinnet mot svart magi och känslomässig manipulation.

Månadssten

 • Månadssten för Vattuman
 • Fungerar för Fiskarna

Den lila amethysten gör sin koppling till stjärnteckenet för fiskarna. Ametist, som associeras med februari månad, en kalendervändning fylld av kärlek och de kalla vindarna i slutet av vintern, ger kärlek, ljus och sitt krönande lugn för att hjälpa bäraren fram till vårens första riter.

Den violetta mjuka energin är en drömmande matchning för fiskarnas natur. De med kreativa andar, djup empati och en förkärlek för andliga vistelser. Ametistens helande krafter kopplar till allt detta och så mycket mer. Men ibland är den största styrkan hos självet också den största svagheten. Med höga nivåer av empati kan Fiskarna ibland bita av mer än de borde tugga och kan göra sig själva ledsna och utbrända i processen. Att ha denna ädelsten vid sin sida garanterar att även om det är bra att låna ut ett sympatiskt öra, förlorar de sig inte i fallgroparna av andras problem utan förblir andligt jordade på sin egen resa.

Fiskarna föds under planeten Uranus, en planet som är känd för att vara progressiv och framåtblickande. Uranus, som är himlens och himlens gud, handlar om att omfamna gnistan av intuition, säga ja till upplysning och att kliva fram i individuell frihet. Att ha Ametist på sidan för detta tjänar till att skydda och uppmuntra anden och fungerar som en påminnelse om att medan förändring alltid bör omfamnas, bör det göras med klartseende ögon och upplysningens gåva.

Ametist är månadssten för Vattumannen, de svala och samlade vattenbärarna i världen. Ett annat visionärt stjärntecken, de som är födda i Vattumannens tecken är kända för att se djupt, ha ett högt intellekt och inte vara rädda för att använda sin självsäkra natur. Även om de har ett rykte om att vara lite för analytiska och kanske lite kyliga, är ametist en bra följeslagare när det gäller att balansera upp vattenbärarna genom att föra in sin lugna kommunikationsförmåga till bordet och bjuda in vattenmänniskor att behålla det bästa av sin natur.

Hur man använder ametist

 • Bär för lugn och flöde
 • Använd för meditation
 • Skapar ett lugnt utrymme i hemmet

Naturens lugnande medel lugnar omedelbart vilket utrymme det än placeras i. För dem som vill veta hur man använder ametist för att nå sin fulla potential, kommer dessa tips att se till att alla får ut det bästa av denna vackra sten…

Smycken

Att bära en ametistkristall är ett av de bästa sätten att se till att kronchakrat och tredjeögonchakrat alltid strömmar in. Ametistsmycken är populära och med så mycket variation är det lätt att välja ett smycke som smidigt passar in i alla typer av livsstilar. Ametistarmband, armband, orosmycken och hängsmycken är en bra investering eftersom de kan bäras varje dag. Att ha ametist tryckt mot huden kan också vara det mest potenta sättet att omfamna den helande energin. Bar hud inbjuder stenen att släppa sina vibrationer direkt i kroppen, vilket förstärker dess kraft och säkerställer att de som väljer Ametist någonsin får ut det bästa av sin investering i självvård.

Ametist är en av de bästa kristallerna att använda som meditationshjälpmedel. Stenen surrar av en energi som uppmuntrar det apatiska sinnet att ge upp och vara stilla. Med Ametist nära till hands under meditationen kommer det tredje ögat och kronchakrat garanterat att öppnas, vilket gör vägen fri för universums krafter att sippra rakt igenom och ge vägledning. För dem som inte bär en amulett av ametist, håll en bit eller ett kluster av ametist i vänster hand under meditationen.

Andra stenar som passar bra ihop med ametist är turmalin för att förstärka den skyddande energin. Rosenkvarts kan också vara en bra följeslagare till ametist eftersom den verkligen kan förstärka de kärleksfulla vibrationerna. Ametist och akvamarin ger också sanning, lugn och balanserande flöde och utgör ett vackert partnerskap för dem som verkligen vill utnyttja sin kreativa sida. För dem som söker en ljus energiburst hela tiden skapar Citrin och Ametist en evig sommar för hjärtat.

Hem och kontor

För dem som vill föra in healing i hemmet eller på arbetsplatsen kan du bygga ett altare med Ametist i centrum. Att placera stenen på plats i ett utrymme som vanligtvis förknippas med spänningar kan hjälpa upptagna bin att vara mindre hektiska och stressade i sitt arbete. Istället kommer den att hjälpa till att fokusera och åter centrera sinnet så att koncentrationen kan komma bättre, minska prokrastinering och hitta inspiration.

Ametist kan användas i hemmet för att hjälpa till att bygga vidare på det fria flödet i Feng Sui. Eftersom den är starkt förknippad med yin-energi är den ett vackert balanserande verktyg. Placerad på kontoret hjälper den till att stämma av med den inre kreativiteten, placerad i sovrummet ger den en djup själslig sömn och placerad i familjeutrymmen fungerar den fantastiskt bra när det gäller att absorbera negativitet och omvandla dessa energier till något positivt.

Hur man rengör stenar och smycken

 • Rengör med ljud eller smuts
 • Ladda med månljus

En del av att veta hur man använder ametist är att veta hur man tar hand om kristallen så att den fortsätter att ge hälsa, underverk och fullständigt välbefinnande. Från rensning till dagliga skötseltips, det här är de små sätten att hålla kronstenen skimrande av styrka och ljus…

Eftersom kristaller samlar in energier är det viktigt att hålla dem rensade och rena så att de inte blir okontrollerade. Som vackra absorberande svampar kan helande kristaller ändra sin melodi för att vibrera med den frekvens som den har samlat upp under helningssessionen. När den slås av från sin egen frekvens innebär det att den inte svänger ordentligt och kommer därför att vara mindre effektiv.

Det är viktigt att rensa kristallen efter en healingssession eller efter att någon annan har hanterat den för att hålla den frisk och fräsch. Ett sätt att rensa kristaller är med rösttoning. Även om det inte är viktigt att träffa en exakt ton är det viktigt att hålla ametistan, ta ett djupt andetag och föreställa sig något som fyller själen med klar ren energi. Med utandningen gör du ett tonalt ljud som kommunicerar detta. Det är också vanligt att använda en sångskål, gong eller trumma i stället för rösten.

Juryn är ute om Ametist behöver laddas eller inte, särskilt om den hålls rensad så mycket som möjligt. Men att ladda kristallen gör ingen skada eftersom ametist är vackert anpassad till universum. Att placera den utomhus på natten då och då, i månens ljus, kommer att ge ametiststenen den månenergi den behöver. Kylan kan också göra underverk för att ladda stenen, så en enkel metod är att placera den i kylskåpet eller ett kylrum över natten.

Avslutningsvis

För dem som vill väcka sin andlighet, föra fred och harmoni tillbaka till sin värld och återbalansera sina chakran - Ametist är den perfekta stenen att ha nära till hands. Eftersom ametist är ett verktyg som används flitigt på vägen till helande och högre medvetandets slätter, kommer ametist att framhäva den mest fredliga personligheten, hjälpa någon att hitta utrymme i universum och inbjuder bäraren att hoppa högre.

Även om de kallas lila ametister kan de komma berikade i en mängd olika nyanser under detta paraply. Vissa ametister kommer att vara lika mörklila som en borstad sommarhimmel, andra kommer att vara en blek indigotvätt och för dem som söker en mildare sten - lavendelametysten känns lika fräsch och fridfull som de vidsträckta parfymerade fälten i Provence. Från ett ametistkluster, en enskild sten för altaret, eller ett smycke med hög energi från ametist för att trycka mot huden och ingjuta kunskap, välbefinnande och andliga underverk i själen - att bara ha detta lila klot i närheten är en vacker utbetalning för fullständig känslomässig balans.

Det finns en anledning till att denna sten har använts i århundraden och århundraden, från romarna som trodde att de indigoblå nyanserna skulle rädda dem från berusade utsvävningar till Katarina den stora som smyckade sig med de helande vibbarna, tibetanska buddhister som länge kopplade den mjuka stenen till Buddhas natur och egyptierna som skickade sina döda in i livet efter döden med den skyddande ädelstenen för att vägleda dem - länge har ametisten kopplats samman med magi och mysticism. Men avslöja fablerna, och det finns en gåva från jorden för att förbinda sinnet med himlen. Ametist handlar om att hitta en lugn plats inom sig, för att kunna stå med styrka i denna komplicerade värld.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde