[the_ad_placement id="above-headline-manual"]
smaragd, grön, kristall

Smaragd

Smaragd är en grön ädelsten och en variant av beryll. Den har ett sexkantigt kristallsystem och en glasartad lyster. Smaragden anses vara en dyrbar ädelsten och får sin gröna färg från spår av krom och vanadin.

Innehållsförteckning

Snabba fakta om Smaragd

Smaragd är en grön ädelsten och en variant av beryll. Den har ett sexkantigt kristallsystem och en glasartad lyster. Smaragden anses vara en dyrbar ädelsten och får sin gröna färg från spår av krom och vanadin. Stenen är 7,5-8 på Mohs hårdhetsskala och betyder evighet och evig kärlek.

I över sex tusen år har världen länge varit förälskad i smaragdstenens skimrande gröna skönhet. Denna ädelsten håller sitt värde, och vissa stenar överträffar till och med diamanter när man jämför karat till karat. Men utöver den utsökta kostnaden och skönheten har stenen så mycket mer som talar för den. Det finns en anledning till att denna ädelsten har förtrollat kungligheter, smyckestillverkare och filosofer i århundraden. Till och med Aristoteles sägs ha blivit fullständigt förtrollad av smaragden och skrev att – den bör hängas runt halsen för att förhindra fallande sjukdom.

Smaragden har fått sitt namn från sanskritordet ”Marakata” som betyder grönt i växande saker. Vi kan inte tänka oss ett mer poetiskt namn för denna sten som står för tillväxt, kärlek och återfödelsens kraft. I den här guiden tar vi en titt på;

  • Smaragdens helande egenskaper
  • Smaragdens månadssten
  • Hur man använder smaragd
  • Hur man rengör smaragd

Smaragden är något av en gåta, men den är här för att läka hjärtat, hjälpa dig att springa fram i sagolik uppfriskad energi och kan föra in all slags godhet i ditt liv. Om stenen inte upphetsar dig kan du ta en titt på vår guide om helande kristaller och essentiella ädelstenar och bläddra bland alla vackra stenar som kan få ditt hjärta att sjunga.

Ädelstenen för varaktig kärlek

Smaragd har länge setts som en enormt kraftfull ädelsten. Den har en viss energi och aura som förtrollar sinnet. Från Kleopatra till Aristoteles och Alexander den store, det finns så mycket mytologi och historia gömd i stenen. Kaldéerna var säkra på att gudinnan Ishtar var innesluten i smaragdstenen, de gamla egyptierna trodde att den var en amulett för återfödelse och fruktbarhet och inkafolket trodde att det var en sten som lovade evigt liv.

Smaragden är en av Rysslands kronjuveler, kopplad till den grekiska gudinnan Venus och tros till och med vara det material som den heliga Graal tillverkades av. Det finns tusen och en berättelse som lyser upp ur stenen.

Ett bestående tema som strålar från dess löviga vårskuggor är löftet om evighet och kärlek. Liksom alla gröna ädelstenar och kristaller är smaragden kopplad till hjärtchakrat och färgen grön sägs också vara den lugnaste nyansen som våra kroppar och sinnen bara vill dricka.

Den är en symbol för romantik och återfödelse och är lika stimulerande som lugnande. Det finns mycket att älska med denna gröna beryll och för dem som vill omfamna begreppet och den andliga innebörden av evighet ger stenen den där ändlösa påminnelsen, att även om allt måste passera, så sitter den andliga sanningen i en tidlös varelse.

Smaragdens helande egenskaper

smaragd, grön, kristall
Gröna smaragder.

Vibrerande och glänsande med ren villkorslös kärlek och hälsa, bara genom att hålla i smaragdgrönstenen kan du fyllas till bredden med en mängd glädje. Redan i forntiden vördades denna sten för sin helande natur och bars av barn till ädla släktingar för att hålla dem spolade i fysisk och mental finess.

Det är en sten för regenerering, förnyelse och återhämtning, men den är också fylld av de mognaste teman som harmoni, medkänsla, kärlek och upplysning. Den delar den styrande planeten med Merkurius – intelligensens och visdomens planet. För dem som söker en sten som höjer och ger näring på många olika sätt är smaragd här för att lysa upp din energi.

Fysisk läkning

Som vi nämnde var Aristoteles övertygad om att smaragd kunde hjälpa till att avvärja ”fallande sjukdom” AKA epilepsi och man tror fortfarande att den gröna ädelstenen kan hjälpa till att stabilisera detta tillstånd. Men även bortom epilepsi kan stenen ge sina regenererande strålar till alla delar av kroppen. Den kan hjälpa till att lindra huvudvärk, allergier och alla typer av hudutslag och sjukdomar.

Den kan också stärka ögonen, skärpa minnet och hjälpa till att mildra magproblem också. Med sin föryngrande energi sägs den också ha förmågan att fräscha upp trötta organ. Från levern till hjärtats vackra slag ger stenen styrka och kraft till alla delar av kroppen. Smaragden ansågs också vara en sten för tur och fertilitet, så för alla som ger sig ut på denna resa kan detta vara en pålitlig talisman att bära med sig.

Mental och känslomässig läkning

Smaragd kallas för den eviga kärlekens sten och detta ger också näring åt villkorslös kärlek också. Det är en kristall som kallar på hjärtat och rensar ut all tyngd eller mörk energi som kan täppa till ditt känslomässiga system. Tillbaka till den livfulla och föryngrande energin – för de tillfällen då du känner dig nedstämd eller överväldigad eller som om du är fångad i offerberättelser eller när du har förlorat din personliga kraft, kommer stenen att ge dig en hand och lyfta dig upp igen.

Även om vi ibland ser stenen som ett tungt rikedomskonstverk, ger dess lysande egenskaper och lugnande gröna nyanser den faktiskt en lätthet som kan överföras till din egen kropp och ditt eget sinne. Med den känslan av lätthet kommer kraften i leken, vårens födelse av något nytt och en autentisk förbindelse med en vilja att släppa in dem du älskar. Smaragd är en fantastisk ädelsten för dem som vill fördjupa sina relationer och kasta ner sin rädsla när det gäller frågor om engagemang.

Metafysiska egenskaper

De lugnande gröna nyanserna påminner oss om den djupa suck av lättnad som kommer med våren efter en kall och hård vinter. Detta återspeglar också hur Emerald kan kännas i din själ. Smaragd är en hjärtchakrasten, vilket innebär att den alltid är här för att hjälpa till att rensa det hårt slingrade utrymmet runt ditt hjärta och för att se till att du inte kastar upp några vägspärrar för kärlek och egenvård på ditt eget sätt.

När vårt hjärtchakra är stängt eller ur balans kan vi känna oss blyga i vårt sätt att närma oss människor. Vi kan ha svårt med empati eller medkänsla och vi kan döma oss själva och andra för hårt. Vi kan också ha problem med förlåtelse och tillit, vilket kan hålla oss stängda och instängda i ensamhet.

När vårt hjärtchakra är vidöppet kan vi lita på våra egna val, vi kan älska djupt och brett och vi övar sund självvård och medkänsla, skär bort den inre redaktören och ser till att vi förblir snälla och hänsynsfulla mot andra och oss själva. Med denna praxis kommer chansen att fördjupa sig i gudomlig kärlek och säga ja till universella välsignelser. Det finns också teman om evighet knutna till stenen som talar till vår känsla av andlig tidlöshet och att släppa taget om dödliga rädslor.

Månadssten

smaragd, ring, grön, kristall
Ring med grön smaragd.

Smaragd är månadsstenen för Oxen. De som är födda i oxens stjärntecken är vårvarelser och som vi vet är stenen för att fira det ljusa utbrottet av nytt liv och bytet av säsongens vakt. Men utöver vårenergin har smaragder och oxar så mycket mer gemensamt och denna gröna ädelsten stöder många sidor av oxens personlighet. Den stöder dig på din resa genom livet, särskilt när det gäller att omvandla kärleken till något lite mer altruistiskt.

Taureaner kan ha en tendens att vilja äga när det gäller kärlek och smaragdstenen hjälper dem att balansera detta genom att uppmuntra till delning, fred och rikedom. Både oxen och smaragdstenen har en gemensam koppling till Venus och båda uppmuntrar till att värdera kontakter och relationer. Om du vill veta vilka andra stenar som passar de som är födda i oxens tecken kan du kolla in denna guide till oxens månadsstenar här.

Hur använder man smaragd?

När du väl har bestämt dig för att välkomna smaragdens lysande ljus och eviga kärlek till ditt liv är det bra att veta hur du bäst kan utnyttja den energin. Ett av de bästa sätten att få ut det mesta av stenen är att bära den mot huden. Det är därför smaragdsmycken är så populära. Smaragdsmycken är inte bara helt fantastiska och får dig att känna dig som en miljon dollar, utan de bjuder också in stenen att direkt börja arbeta med att förmedla sin visdom till bäraren.

När stenen trycks mot huden kan den skicka dessa helande vibrationer rakt igenom utan någon form av barriär, oavsett om det är ett smaragdhalsband som bärs nära hjärtat, en smaragdring eller ett smaragdarmband för att slå mot pulsen.

I Feng Shui-praxis handlar smaragden om träenergi. Det är en sten som viskar löften om tillväxt, näring, ny början och levande hälsa. Det är en fantastisk ädelsten att placera i små barns rum. Det är också en fantastisk sten att ha till hands när man startar nya projekt eller behöver blåsa nytt liv i något som känns stillastående. Eftersom det är en ädelsten som förknippas med evig kärlek kan du också ge den i present till dem du älskar eller placera den i ett rum som du förknippar med kärlek.

Smaragd är också en mycket andlig sten vilket gör den till en fantastisk amulett för att sitta med i meditation. Eftersom den lugnar och lugnar och lutar sig mot balans kan du hålla den här ädelstenen närhelst du känner att ditt flöde är stört eller när du behöver föras tillbaka till harmoni. Den kan också användas i reikihealing och för aurarengöring också.

Hur rengör man en smaragd?

smaragd, grön, kristall
Grön smaragd.

Som en dyrbar ädelsten och energipartner bör du ta dig tid att ta hand om din smaragdsten. Det bästa sättet att rengöra din sten är att låta den rinna under varmt vatten och låta all uppbyggd energi sköljas bort. Du kan rengöra den med en trasa och varmt tvålvatten, men se till att undvika starka tvättmedel eller kemikalier som kan rubba balansen i din vackra ädelsten.

Du vill också skydda din smaragd från skarpa slag och repor. Även om det är en hård sten som ligger högt på Mohsskalan bör du ändå hålla den borta från kraftiga slag och stötar för att undvika att den går sönder. Smaragden älskar kärlek och detta bör återspeglas i den vård och tillbedjan du ger den.

Om du vill lyfta din smaragd och ge den energi kan du placera den i mjukt solljus i en timme och låta ljuset fylla den med glädjefylld energi. Andra säkra metoder för att tillföra smaragd med energi är smudging, sjungande skålar och att placera den i närvaro av geoder eller andra energigivande kristaller också.

Avslutningsvis

En gång i tiden var smaragder en statussymbol och det råder ingen tvekan om att stenen är lyckobringare. Dessa rika och livfulla ädelstenar är här för att fylla din värld med kärlek och varaktig glädje. Från att fördjupa band till att ge näring åt ditt djupaste jag, uppmuntra ljus och skratt och skära ut rädsla och misstro, är detta en ädelsten som vill att du ska uppleva utstrålningen av ett väl levt liv. Smaragder är för evigt, även om de är dyrbara stycken kommer de att stanna vid din sida för resten av dina dagar och långt in i evigheten.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll:

opal, blå, kristall

Opal

Opal är en ädelsten som bildas av kiselrikt vatten. Den har fått sitt namn från sanskritordet Upala som betyder ädelsten.

Läs mer »
malakit, grön, kristall

Malakit

Malakit är ett grönt kopparkarbonatmineral. Det är en del av det monolitiska kristallsystemet och har en silkeslen lyster. Malakit används

Läs mer »
lapis lazuli, kristall

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli hör till kategorin metamorfa bergarter. Den består huvudsakligen av lazurit med kalcit, sodalit och pyrit. Stenen finns ofta

Läs mer »