Bärnsten

Även om bärnsten anses vara en ädelsten är ursprunget till den fossiliserad trädharts. Det är ett organiskt ämne som ofta används för att göra smycken och dekorativa föremål. Färgen på bärnsten är ofta orange eller brun och den har en rad olika transparenser. Den hamnar på 1-3 på Mohs hårdhetsskala. Betydelsen av bärnsten är renande och förnyande. 

Med sin uråldriga energi och rika naturliga värme har bärnsten länge fascinerat alla som älskar kristaller. Det är en ädelsten och ett klokt gammalt träd och bär på miljontals år av vikt och kunskap. Det är något med denna naturliga kristall som lockar oss.

Om bärnsten inte kopplar samman med ditt inre ljus kan du ta en titt på vår helande guide till essentiella ädelstenar och hitta den sten som fångar dig.

Ädelstenen för förnyelse

Bärnsten doftar sött av tall, är varm vid beröring och virvlar i ett dansande gyllene ljus, och är en sten som rör om i själen. Medan vissa kristaller bildas i eldiga gropar och andra finner sitt flöde i vatten, är den lite annorlunda. Denna ädelsten är faktiskt den härdade kådan från tallar. Denna gyllene härdade fossiliserade kåda kan ha funnits i 30-90 miljoner år, vilket gör denna ädelsten till en verkligt gammal skatt.

Den äldsta bärnstensbiten sägs vara otroliga 320 miljoner år gammal. Namnet kommer från det arabiska ordet Anbar, innan det under medeltiden antogs som ambergris och sedan blev ambre jaune på gammal franska. På antik grekiska betyder det klassiska namnet för bärnsten sol - som en hyllning till det bärnstensljus som strömmar ner från himlen.

Bärnsten finns över hela världen - från Baltikum till Myanmar och den drömska Dominikanska republiken. Ibland samlar den levande varelser när den hårdnar och förevigar dem i sitt gyllene rike för alltid. När vi tänker på bärnsten föreställer vi oss ofta gyllene nyanser av koppar och orange. Men stenen finns faktiskt i över 300 olika nyanser, inklusive blått, vitt, grönt, svart och rött.

Blå bärnsten är den mest sällsynta formen och de orange och gula färgtonerna är de vanligaste nyanserna - även om dessa också varierar i allt från den blekaste honungsfärgen till de mörkaste rökta whiskey-nyanserna. 

Eftersom det är en så gammal sten har den samlat på sig en hel del folkloristiska fabler under årens lopp. I Asien kallades den för tigerns själ och kopplades till energin av mod och kraft. Det råder ingen tvekan om att denna sten väcker din själ. Den är känd för att vara en ädelsten för förnyelse. Den renar utrymmen, platser och människor och kan också skydda dig från negativa energier.

Bärnstenens helande egenskaper 

Livlig, varm och stadig som hon är - bärnsten är verkligen en helande talisman och en härlig lyckoamulett också. Vare sig den ges till tandande bebisar för att hjälpa till att dämpa deras skrik eller hjälper återställda människor som är nöjda med varandra att sätta kärleksfulla och hälsosamma gränser, handlar denna ädelsten om att bjuda in lugn och helande i ditt liv.

Bärnsten är livsnödvändig för gamla träd och den tar med sig all den energin in i här och nu. Den ger oss en känsla av näring, väcker vårt sakrala chakra och ger oss alla de verktyg och stärkande vibrationer vi behöver för att läka oss själva fullt ut.

Fysiska helande egenskaper

Den här kristallen kan skära igenom smärta, öka immuniteten och ge en perfekt uppiggare vid trötthet och låga vibrationer också. Bärnsten är rik och varm, vilket gör den till en utmärkt sten för dem som lider av förkylning, influensa, huvudvärk och andningsbesvär också. Denna gyllene ädelsten är också en effektiv smärtlindrare, vilket innebär att alla kroniska problem, eller till och med enkel tandvärk eller komplicerad artrit kan lugnas av det mjuka helande ljuset från bärnsten.

För dem som känner sig tröga, slöa eller förlorade i en depressiv svacka kan den också hämta upp dig. Den stimulerar ämnesomsättningen, höjer energinivåerna och vitaliserar även vävnader. Eftersom stenen är potent i sin energi av förnyelse kan den vitalisera dina inre system och till och med rena ditt blod och avgifta dig också.

Mental och emotionell läkning

Förnyelse och rening läker inte bara kroppen fysiskt utan även känslomässigt. Bärnsten är ett exceptionellt verktyg för att absorbera tunga stämningar och dåliga vibbar. Den rensar ditt känslomässiga hus genom att sopa ut negativ energi och ersätta den med positivitet, en känsla av egenmakt och en balanserad och flexibel attityd. Empowerment är viktigt för vårt dagliga välbefinnande eftersom det har att göra med allt från vår känsla av egenvärde i världen och hur vi engagerar oss i energin hos andra runt omkring oss.

Bärnsten hjälper oss att ta fram den inre styrkan som ser till att vi sätter vackra gränser på ett respektfullt sätt. Eftersom den också har en potent skyddande kvalitet håller den oss också säkra från situationer och individer som kan skada oss, samtidigt som den tystar rösten från vår inre kritiker. Bärnsten välkomnar tålamod och inre visdom. Den är här för att hålla dig balanserad, närd och varm oavsett vad som händer.

Metafysiska egenskaper

Bärnsten lyser med en gyllene kvalitet och är en utmärkt hjälp för att rensa och rensa det sakrala chakrat. Denna förtjusande ädelsten handlar om balans och stabilitet och om att bygga upp visdomen i ditt andliga hus. Bärnsten uppmuntrar till kreativt självuttryck och rening av ens egna tankar. Sakralchakrat är centrum för vår passion och intimitet, det är där vi finner vår känsla av glädje och även vår andliga förbindelse med andra.

När det är blockerat kan vi känna oss tomma inuti - vi kan ha en låg eller obalanserad libido. Vi kan lätt falla in i överväldigande och snabbt vända oss till rädsla och osäkerhet. När det är finjusterat och flödande är vårt sakrala chakra en sublim källa till rörelse, energi, kreativitet och sensualitet.

Månadssten

Bärnstensstenen är namngiven som den astrologiska månadsstenen för dem som är födda under Lejonets fana. Lejonen är fulla av stor djärv energi och lejonets gyllene värme och den kan matcha den kraften och till och med kanalisera den till ett finjusterat fokus. Den hjälper Leos att hålla sig balanserade och bättre rustade att hantera sina känslor så att de kan fatta snabba beslut utan att fastna i detaljer. Eftersom Leos anses vara naturligt födda ledare uppmuntrar stenen denna sida av dem.

Bärnsten kan också vara en bra matchning för dem som är födda i Vattumannens tecken. Detta beror på att den ger stabilitet och jordisk energi vilket gör den till en välbehövlig amulett för vattenbärarna. Den ger näring åt kreativitet och glädje - vilket matchar vattumannens optimistiska drivkraft. Eftersom vattenmänniskor är lugna och känsliga kan den hjälpa till att balansera detta och se till att effektiva gränser finns på plats.

Hur använder man bärnsten?

Ett av de bästa sätten att välkomna bärnstensvärmen till din värld är att bära den nära huden. Bärnsten har länge använts som smycken eftersom den är så vacker och dekorativ men också för att det är så den bäst kommer till sin rätt för att läka. När den har direktkontakt med huden kan den skicka dessa helande vibrationer dit de behövs mest. Genom att bära den bär du också dess element med dig och kan hålla din aura skyddad och dina chakran balanserade och renade.

Bärnsten är också populär inom feng shui. Den kan ge ditt utrymme jordförbindelse och en jordisk värme till varje kallt hörn i ditt hem. Om du vill öka din känsla av välbefinnande kan du placera den i mitten av ditt hem. Du kan också placera den i sovrummet eller under din säng om du vill locka till dig stabilitet och stöd.

Du kan också använda den i reikihealing och genom att placera den direkt på det sakrala chakrat för att välkomna healing. Andra stenar som bärnsten fungerar bra tillsammans med är bland annat den jordiska karaktären hos mossagat och jaspis. Eftersom den är en varm solsten fungerar den också bra tillsammans med peridot.

Hur rengör man bärnsten?

Att hålla din bärnsten renad och laddad kommer att hålla den på topp. Eftersom den absorberar negativ energi vill du sprida ut en del av denna uppbyggnad från tid till annan. Bärnsten gillar att rengöras med ljummet vatten och en mjuk trasa, och det räcker med att låta den rinna under kranen i några sekunder för att skicka bort all stillastående energi.

Du kan ladda upp din den igen genom att låta den stå i solskenet ett tag. Se till att den inte utsätts för extrema höga och låga temperaturer eftersom detta kan skada din ädelsten. Eftersom det är en jordpärla kan du också placera stenen i marken eller i lite krukväxtjord för att låta den förnya sig själv gång på gång.

Avslutningsvis

Bärnsten är en av de vackraste och mest organiska ädelstenarna som finns. Den är gammal, varm och har tusentals år av visdom att luta sig mot och binder oss till naturen och återfödelsens cykler. Denna sten är ren gyllene värme som alltid är redo att väcka dina autentiska önskningar och fylla din själ med lugn och vacker energi. För dem som vill känna sig renade till kärnan är bärnsten din gyllene ängel.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde