chakra, kristall

Kristaller och chakran: Den ultimata guiden

Innehållsförteckning

Från roten till kronan – det finns sju punkter utspridda över hela kroppen som är en viktig motorväg för energin att flöda. Dessa sju utrymmen kallas chakran och genom dem tar vi emot och skickar ut alla typer av emotionell, andlig och fysisk energi. Målet är att alla sju chakrapunkterna ska vara öppna och avblockerade så att vi kan stå i balans, vara öppna för möjligheter och se till att vi trivs och lever ett liv med vår högsta potential.

I tusentals år har helande kristaller hjälpt till att hålla chakranerna rena och klara så att all energi kan flöda. Eftersom vi har tillbringat många år nedsänkt i kristallernas värld har vi gott om förkunskaper om vilka kristaller som kan fungera bäst i harmoni med varje enskilt chakra. Här presenterar vi vart och ett av våra sju chakran och ger dig ett urval av kristaller som kan hjälpa dessa områden att skaka loss all stillastående energi och läka.

Våra sju chakran och deras helande kristaller

pexels mikhail nilov 6932075
Det finns sju chakran utspridda över hela kroppen.

Rotchakrat, solar plexus chakra, sacral chakra, hjärtchakra, hals chakra, tredje ögat chakra och kronchakra. Detta är de sju energipunkterna i kroppen som utgör chakran. Termen chakra kommer från det gamla sanskritordet för hjul. Ett enkelt sätt att se på chakran är kanske att betrakta dem som satelliter – de fångar upp signaler från universum och överför dessa meddelanden till våra fysiska, känslomässiga och andliga kroppar.

Eftersom vi ständigt absorberar information, energier och meddelanden kan vissa av våra chakran bli blockerade med tiden. När våra chakran är blockerade kan detta avbryta energiflödet och leda till en obalans i vårt system som kan ha en negativ effekt på vårt andliga, känslomässiga och fysiska välbefinnande.

Kristaller kan vara supereffektiva när det gäller att hjälpa till att rensa våra blockeringar och föra oss tillbaka i linje eftersom de har en unik vibrationsenergi som kan flytta runt saker inuti och ladda våra egna system så att de återigen hittar en klar och full spolning. Kristaller arbetar inte bara aktivt med att rensa blockeringar utan de hjälper dig också att leva avsiktligt och att återknyta kontakten med din kropp, ditt sinne och din själ och hålla utrymme för din känsla av välbefinnande och universums underverk. Smärta och trauma och negativ energi kan alla passera genom vår kropp tillsammans med glädje och djup och förståelse också. Kristaller kan hjälpa oss att göra en vårstädning av dessa system och se till att vi håller vårt inre hus i harmoni.

Det finns flera sätt du kan använda chakrakristaller för att rensa ditt system:

 • Bär kristallsmycken – att ha stenar i direkt kontakt med huden är ett av de enklaste och mest effektiva sätten för dessa helande vibrationer att komma i arbete på chakran.
 • Meditera med kristaller – att placera en motsvarande kristall på det chakraområde som känns blockerat och låta dig själv falla in i en medveten meditationsövning kan vara ett kraftfullt sätt att avsiktligt rensa det utrymmet.
 • Sov med kristaller – lägg valfri kristall under kudden när du sover och låt de kraftfulla vibrationerna sippra igenom när du ställer in dig med undermedveten avsikt.

Rotchakrat

rotchakrat
Rotchakrat

Rotchakrat är det ultimata grundchakrat och det är så vi förblir bundna till denna jord. Ansvarig för våra känslor kring trygghet och stabilitet kan man betrakta rotchakrat som basen för våra hierarkiska behov. Rotchakrat sitter vid basen av vår ryggrad och förknippas med färgerna rött eller svart. Detta är det chakra som håller oss jordade och håller oss trygga oavsett vad som händer runt omkring oss. När vårt rotchakra är öppet är vi mindre benägna att känna oss överväldigade eller ur balans både känslomässigt och fysiskt. Detta chakra är också kopplat till tjocktarmen, blåsan och de nedre ryggraden. Kristaller som passar rotchakrat är mörkröda eller svarta och tenderar att ha jordiska vibbar och skyddande krafter.

Tecken på ett obalanserat rotchakra kan vara att vara orolig, deprimerad, rädd, oförmögen att hålla gränser eller hålla fast vid viljestyrka, lågt immunförsvar och att känna sig obunden.

Tecken på ett balanserat rotchakra kan vara att känna sig stabil, rationellt tänkande, positivt sinnelag och hög energi.

 • Svart Obsidian – en sköld mot skada som förankrar oss i säkerhet.
 • Rökig kvarts – en jordande sten som hjälper till att rensa röken.
 • Hematit – en rotad sten som renar.
 • Röd Pyrop Granat – en renande kristall som renar.
 • Svart turmalin – en skyddande sten som blockerar negativ energi.
 • Röd jaspis – en varm grundande ädelsten som håller oss rotade.
 • Blodsten – en krigarsten som hjälper oss att förbli jordade i vår kraft.

Sakrala chakrat

sakralachakrat
Sakrala chakrat

Det andra chakrat är det sakrala chakrat och är vårt centrum för njutning och lek. Det är här som mycket av vår sexuella energi sitter. Det är inte bara i det sakrala chakrat som vi finner vår lust utan det är också hemvist för vår kreativitet och barnsliga självkänsla. Du hittar sakralchakrat strax under naveln i mitten av buken. Det är förknippat med färgerna gult och orange och har också en värmande vårdande energi. Detta är det chakra som ansluter till våra fysiska frågor om fertilitet, vår känslomässiga förståelse av intuition och önskan och vår andliga känsla av rymd, glädje och lycka. När vårt sakrala chakra är öppet kan vi få tillgång till vårt inre barn, vi drar oss inte för konstnärliga uttryck och lek, och vi kan hålla gränser väl. Det här chakrat är kopplat till vår nedre buk och våra reproduktionsorgan. Kristaller som passar sacralchakrat är mjuka värmande nyanser av orange och gult och har feminin eller rolig jordisk energi.

Tecken på ett obalanserat sakrala chakra kan vara att vara överdrivet känslomässigt känslig, kontrollerande, tillbakadragen, låg eller överaktiv libido, spänd och oförmåga att släppa taget och känna glädje.

Tecken på ett balanserat sakrala chakra kan vara att vara energisk, passionerad, kreativ, sensuell och mild.

 • Persikomånsten – full av feminin energi och fertilitet.
 • Persikoselenit – vibrerar av stor energi och ljuvlig rofylldhet.
 • Orange kalcit – energisk och full av passion
 • Karneol – en eldig kraft av kreativitet och vitalitet
 • Imperial Topas – rik på kreativitet och ett mega verktyg för manifestation.
 • Aprikos Botswana Agat – jordisk energi och fysisk styrka
 • Mandaringranat – solens granat för kundaliniuppvaknande.

Solar plexuschakrat

solarplexuschakrat
Solar plexuschakrat

Vårt solar plexus chakra är hemvist för vår krigaranda. Det är här du hittar all den fantastiska inre styrka och självförtroende som väntar på att hjälpa dig att lysa. Det tredje chakrat kan hittas i övre delen av buken strax under bröstbenet i mitten av kroppen. Det förknippas med färgerna gult och guld. Solar plexus chakra är förknippat med vår personliga kraft, vårt intellekt, vår ambition och hur vi fysiskt och känslomässigt håller utrymme för oss själva. När vårt solar plexus chakra är öppet känner vi att vi har kontroll över vårt liv och att det känns som om vi är drivande i våra beslut. Vi är också mindre benägna att glida in i negativt självprat eftersom vi känner oss självsäkra och säkra. Detta chakra är kopplat till våra energinivåer. Kristaller som passar till solar plexus chakra är ljusa, soliga och levande.

Tecken på ett obalanserat solar plexus chakra kan vara dåligt självförtroende, dålig matsmältning, ångest, brist på motivation och osäkerhet.

Tecken på ett balanserat solar plexus chakra kan vara att man känner sig stark, är självsäker, följer sin magkänsla, har ett friskt immunförsvar och är motiverad.

 • Gul safir – gudomlig nåd, kunskap och makt.
 • Gul jade – sätter dig tillbaka i förarsätet för ditt eget lyckliga liv.
 • Gyllene tigeröga – utstrålar självförtroende och mental klarhet.
 • Citrin – soligt överflöd och ren optimism
 • Gul topas – harmoni och gästfrihet stärker din känsla av att vara.
 • Gul jaspis – skydd, inre styrka och sublim klarhet.

Hjärtchakra

hjärtchakrat
Hjärtchakrat

Precis som namnet antyder är hjärtchakrat epicentrum för vår kärlek, medkänsla och hjärtliga kontakt med andra. Hjärtchakrat handlar inte bara om våra relationer med andra utan hjälper oss också att forma och sitta bekvämt i det sätt vi älskar oss själva. Hjärtchakrat finns i mitten av bröstkorgen – kroppens hjärtrum. Det förknippas med färgerna grönt och rosa. Hjärtchakrat är kopplat till vår anslutning, medkänsla och sätt på vilka vi kan ge och ta emot kärlek från andra och oss själva. När vårt hjärtchakra är öppet kan vi leva ett helhjärtat och glädjefyllt liv utan att falla i fällor av rädsla, svartsjuka och självdestruktiva mönster. Detta chakra är kopplat till vårt bröst och hjärta såväl fysiskt som känslomässigt. Kristaller som passar till hjärtchakrat är mjuka och kärleksfulla och rika på medkänsla.

Tecken på ett obalanserat hjärtchakra kan vara negativa självbilder, misstro mot andra, svartsjuka, snabb att döma och cirkulationsproblem eller andningsproblem.

Tecken på ett balanserat hjärtchakra kan vara medkänsla, empati, självkärlek, inre frid, förmåga att förlåta och ett hälsosamt blodtryck och cirkulation.

 • Rosenkvarts – ren kärlek och självmedkänsla
 • Malakit – omvandling och positiv förändring
 • Grön aventurin – optimism och ren hjärtöppning.
 • Amazonit – djup kunskap och gudomlig vägledning

Halschakra

halschakrat
Halschakrat

Det femte chakrat är strupchakrat – där vår röst och sanning flödar från insidan ut i världen. Det är här vi hittar vår känsla för uttryck och hur vi kan kommunicera på ett sätt som stämmer överens med vår äkthet. Halschakrat sitter precis ovanför nyckelbenet i halsen och förknippas med färgen blått. Halschakrat handlar om artikulation, kommunikation och hjälper oss att uttrycka behov och gränser och bli en förespråkare för oss själva. Ett öppet strupchakra hjälper oss att leva i ljuset av vår egen sanning. Detta chakra är också kopplat till fysiska problem som har att göra med halsen och struphuvudet samt problem med bihålor och sköldkörtel. Kristaller som passar till strupchakrat har en mild och eftertänksam energi och en känsla av renhet och flöde.

Tecken på ett obalanserat strupchakra kan vara oförmåga att uttrycka sig, ont i halsen, oförmåga att hålla sunda gränser, oförmåga att lyssna, ofta känna sig missförstådd.

Tecken på ett balanserat strupchakra kan vara att tala din sanning utan rädsla, beslutsamma åtgärder, lätt att kommunicera med andra och aktiv lyssnarförmåga.

 • Blå topas – ärlighet och klarhet i känslor.
 • Angelit – lugnande och fredlig energi så att du kan tala din sanning.
 • Akvamarin – sanning, tillit, att släppa taget och säga ja till flödet.
 • Blå spetsagat – kreativitet och kommunikation

Chakrat för det tredje ögat

Chakrat för det tredje ögat
Chakrat för det tredje ögat

Det sjätte chakrat är tredje ögat chakra – porten till all vår inre visdom och källan till vår intuition. Det är här vi kommer i kontakt med vårt djupaste inre och kopplar oss till de psykiska krafterna och den andliga medvetenheten. Det tredje ögonchakrat sitter i mitten av pannan strax ovanför ögonbrynen. Det förknippas med färgen indigo eller purpurblått. Eftersom det är en bro mellan halsen och kronan är det sanningens och visionens kanal. Ett öppet tredje ögonchakra kan hjälpa oss med klarhet, förståelse, att lita på vår magkänsla och att se inåt för att få alla svar och all vägledning vi behöver. Detta chakra är kopplat till våra tankeprocesser och våra ögon, öron, ryggmärg och neurologiska hälsa. Kristaller som passar det tredje ögats chakra har höga vibrationer och intuitiva krafter.

Tecken på ett obalanserat tredje ögonchakra kan vara dålig syn, misstro till dina egna beslut, brist på kreativitet och oförmåga att fokusera.

Tecken på ett balanserat tredje ögonchakra kan vara fantasi, intuition, klarhet, djup inre visdom och tillit till sina egna tankar.

 • Sodalit – klarhet, koncentration och ett uppsving av fokuserad energi.
 • Lila florit – skydd, drömmar och att gå förbi andligt missnöje.
 • Lapis Lazuli – djup visdom, sanning och omdöme.
 • Azurit – inre styrka, psykiska krafter och balanserade känslor.
 • Blå apatit – manifestation och utvidgning av kunskap.

Kronchakra

kronchakra
Kronchakrat

Det högsta av de sju – kronchakrat är vår perfekta höjdpunkt. Det är här vi finner vår upplysning och där vi ansluter oss till universum och all dess kosmiska storhet. Det är källan till våra högsta vibrationer, vår rena förkroppsligade energi och vårt mest sublima tillstånd. Kronchakrat ligger högst upp på huvudet och förknippas med guldvita och violetta färger. Ett öppet kronchakra kan hjälpa oss att hitta vår plats i världen och se helheten. Det hjälper oss också att hitta våra fötter i den andliga praktiken och öppnar oss för de gåvor och budskap som universum har till oss. Detta chakra är kopplat till en känsla av målmedvetenhet, vårt andliga välbefinnande och våra känslor av tillfredsställelse. Kristaller som passar kronchakrat är kärl för de högsta vibrationerna och är mästare på healing.

Tecken på ett obalanserat kronchakra kan vara förvirring, huvudvärk, sömnlöshet, känsla av riktningslöshet eller meningslöshet, mardrömmar och förlust av en andlig känsla av att vara.

Tecken på ett balanserat kronchakra kan vara klarhet, visdom, att känna sig andligt ansluten, acceptans och luciadrömmar.

 • Labradorit – drömmar, visdom och tillgång till högre portaler.
 • Ametist – sublimt lugn, förstärkning av auran och lindring av huvudvärk.
 • Klar kvarts – den mästerliga helaren, denna ädelsten är den ultimata förstärkaren.
 • Selenit – föryngring och kontakt med änglarnas världar.

Det är helt normalt att våra chakran glider ur balans eller blir blockerade – allt detta är bara en del av den mänskliga erfarenheten. Det betyder inte att vi helt enkelt måste förbli blockerade utan att vi hittar våra egna metoder som uppmuntrar oss att lyssna på våra kroppar och sinnen och att göra vad vi kan för att få oss själva tillbaka i harmoni.

Helande kristaller är en enkel och effektiv gammal metod för att göra just det. Genom att bära en kristall som är kopplad till chakrat eller genom att placera en motsvarande ädelsten på chakrapunkten sätter du en intention om att rensa chakrat och du för in dessa helande vibrationer i din kropp.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: