Månadssten

Månadsstenar – Vilken är din månadssten?

Innehållsförteckning

Månadsstenarnas historia är fascinerande. Det finns många olika kulturer som har sina egna föreställningar om vilken ädelsten som ska användas för att representera varje månad.

Vissa kulturer tror att månadsstenen för varje månad är baserad på stjärntecknet. Andra tror att det är baserat på veckodagen, medan vissa tror att det bara är slumpmässig tur.

Månadsstenar tilldelas varje månad på året. Tanken är att de kan användas för att hjälpa människor att identifiera sin egen födelsemånad och följaktligen deras astrologiska tecken.

Ordet ”månadssten” kommer från latinets ”pietra della nascita” som betyder ”månadsstenen”. Man tror att människor som bär en sten som de fått av deras födelsemånad kommer att skyddas från ohälsa och otur.

Olika människor och platser tillskriver olika ädelstenar till varje månad. Till exempel, i vissa länder, som Kina, är månadens ädelsten en ametist medan den på andra platser, som Storbritannien, är en pärla.

Månadsstenars betydelse och koppling till stjärntecken

Månadsstenar är en symbol för stjärntecken. De representerar en persons födelsemånad och stenen som är förknippad med den månaden.

Ametiststenen är till exempel kopplad till Fiskarnas stjärntecken. Denna sten används ofta som en talisman för andlighet och intuition. Det har också använts för att hjälpa människor med sömnstörningar och depression. Pärlstenen är kopplad till stjärntecknet Kräftan och den representerar renhet, oskuld och trohet.

Månadsstenarnas färgbetydelser är ett bra sätt att veta betydelsen av en persons månadssten. Om du letar efter en present till någon kan det vara bra att veta vad deras månadssten betyder så att du kan hitta något som de kommer att gilla.

Varje månad har en sten och var och en har sin egen betydelse. Stenarnas färgbetydelser handlar inte bara om hur de ser ut, utan också om vad de representerar. Till exempel är stenen för maj smaragd som är grön till färgen och förknippas med pengar och framgång.

Hur hittar du din månadssten?

Det finns många människor som undrar vad deras månadssten är.

Det första sättet att ta reda på det är att ta en titt på ditt stjärntecken och hitta motsvarande tecken för din månadssten. Till exempel, om du är född i november, är din månadssten topas.

Ett annat sätt är att utgå ifrån månaden som du föddes i och hitta motsvarande månad för din månadssten. Till exempel, om du föddes i januari är din månadssten granat.

Januari – Granat

Januaris månadssten är granat. Denna djupröda ädelsten symboliserar kärlek, passion och energi. Granatstenen har spelat en viktig roll genom historien som en talisman för skydd mot onda andar, avund och negativa tankar. Det användes för att stärka modet i strid av krigare i antikens Rom och Grekland för att skydda dem från skada under strider.

Februari – Ametist

Månadsstenen i februari är ametist. Ametist är den djuplila varianten av kvarts och är en symbol för kungligheter. Namnet ametist kommer från antikens grekiska, som betyder ”inte berusad” eller ”nykter”. Grekerna trodde att ametister hade makten att förhindra berusning. Romarna trodde också att ametistädelstenar kunde skydda dem från berusning, vilket gav upphov till namnet ”ametist” som betyder ”inte berusad”.

Mars – Akvamarin

Månadsstenen för mars är akvamarin. Namnet akvamarin kommer från det latinska ordet ”aqua marinus” som betyder havets vatten. Den bröts först i Brasilien och finns på många platser runt om i världen. Akvamarinpärlan har länge förknippats med hälsa, lycka och välstånd. Färgen på denna ädelsten sträcker sig från ljusblå till djupt blågrön eller grönblå, men den finns oftast som en blek nyans av blått som sägs representera ärlighet och integritet.

April – Diamant

Månadsstenen för april är diamant. Diamanter är de mest värdefulla ädelstenarna och de är också de hårdaste, vilket gör dem perfekta för smycken. Diamanter symboliserar renhet, kärlek och lycka.

Maj – Smaragd

Månadsstenen i maj är smaragd. Betydelsen av denna ädelsten är att den symboliserar återfödelse och förnyelse. Smaragden är en symbol för nytt liv, tillväxt och naturens skönhet. Det anspelar också på kärlek, hopp och trofasthet.

Juni – Pärla

Månadsstenen för juni är pärlan. Pärlan är en symbol för renhet och oskuld, och den tros ge visdom, frid och lycka. Pärlor kommer från ett pärlostrons innersta lager av pärlemor, ett material som är mycket känsligt för irriterande ämnen och kan skadas vid kontakt med metall. Pärlor finns i en mängd olika färger och former, och deras lyster varierar från glänsande till matt.

Juli – Rubin

Månadsstenen för juli är rubinen. Rubiner är en mängd korund och finns oftast i röda nyanser, men de kan också hittas i blått, rosa och lila. De används ofta som en ädelsten och kan hittas i smycken. Ruby är den röda varianten av korund (ett mineral som kommer från aluminiumoxid) och har prisats som en ädelsten genom historien.

Augusti – Peridot

Augusts månadssten är peridot. Peridot är ädelstensnamnet för ett grönfärgat mineral som heter olivin. Peridot har använts som en dekorativ ädelsten sedan urminnes tider, men den har också använts i århundraden i smycken och andra typer av utsmyckningar. Ordet ”peridot” kommer från det franska ordet som betyder ”pärla”.

September – Safir

Månadsstenen i september är Safir. Betydelsen av denna ädelsten är att den symboliserar visdom, integritet och uppriktighet. Safir är en ädelsten som har förknippats med september månad som dess månadssten i århundraden. Faktum är att namnet ”safir” kommer från det latinska ordet ”sapphirus”, som betyder blå eller blå sten. Man trodde att de som föddes i september skulle ha ett liv fullt av visdom, integritet och uppriktighet om de bar denna sten på kroppen.

Oktober – Opal

Månadsstenen i oktober är opal. Opal är en vacker ädelsten som har många olika färger i sig. Betydelsen av opal kan variera beroende på vilken färg den har. Till exempel betyder en opal med röda fläckar kärlek, medan en opal med gröna fläckar betyder pengar.

November – Topas

Novembers månadssten är topas. Novembers månadssten är förknippad med skorpionens stjärntecken. Topazstenen har använts som en symbol för styrka och mod i århundraden. Man trodde att att bära en topas kunde förbättra ens mentala klarhet, visdom och självkontroll. Topaz ädelstenar finns vanligtvis i nyanser av guld eller gult till rosa, men de kan också hittas i blå, röda, gröna, svarta eller lila färger.

December – Turkos

Månadsstenen för december är turkos. Det är den enda ädelstenen som inte är ett mineral och har ingen kemisk sammansättning. Turkosa stenar förknippas ofta med lycka, helande, kärlek och frid. I gamla tider trodde man att denna ädelsten kunde ge skydd mot onda andar och otur.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: