Vad är rökelse? Den ultimata guiden

Innehållsförteckning

Rökelse är ett biologiskt aromatiskt material som avger doftande rök när det bränns. De tillverkas vanligtvis av växtmaterial eller eteriska oljor för att ge dem en viss doft. Rökelse kan användas inom aromaterapi eller helt enkelt för att skapa en behaglig doft i hemmet. Att bränna rökelse har en lång religiös och andlig historia och är fortfarande en viktig ritual för många. Rökelse är också känt för att ha vissa hälsofördelar.

Rökelsens historia

Rökelse har varit en del av ceremonier och healing i århundraden, från att röka gravar till att förbereda altare och rensa ut negativ energi från ett utrymme. Man tror att det hela började med de gamla egyptierna som använde rökelse för att jaga bort de mindre behagliga dofter som dröjde sig kvar i de dödas gravar. Spår av frankincense och myrra har hittats i gravkamrarna i det gamla Egypten.

De har också spårats tillbaka till Indien och södra Asien där de redan på 400-talet användes för böner, religiösa ceremonier och för att rena ett utrymme och samtidigt avvärja negativa energier. Bruket spred sig sedan till Kina där det också användes i gamla kinesiska ceremonier. Man tror till och med att byggnader i Kina så långt tillbaka som på 1100-talet var särskilt utformade för att bränna rökelse. Så viktigt var det i den kinesiska kulturen. Rökelse dök upp i Japan på 600-talet och sedan igen senare på 1400-talet. Den användes för allt från samurajkrigare som förberedde sig för strid till överklassens ceremoniella konst.

Även om rökelse har färdats långt, från kryddvägarna som korsade Arabien till Medelhavet, håller vi fortfarande rökelse nära våra ceremoniella hjärtan. Än idag används rökelse på ett liknande sätt. Från den katolska kyrkan till buddhistiska munkar och hinduism spelar användningen av rökelse en viktig roll i alla typer av rituella handlingar och offergåvor.

Olika typer av rökelse

Olika typer av rokelse
Olika typer av rökelse

Om tanken på rökelse lockar dig finns det olika sätt att välkomna denna ljuvligt doftande ceremoni till din värld. Från pinnar till pulver och koner – det finns olika metoder för att välkomna doftande magi.

 • Rökelsepinnar/jossstavar – För att göra rökelsepinnar beläggs bambupinnar med rökelse eller får doften fastklistrad på sig.
 • Harts – Detta är naturliga ämnen som ”tappas” från trädet. Denna typ av rökelse används vanligtvis i kyrkor och ceremonier.
 • Rökkon – konen tillverkas av aromatiska oljor och brännbara material som formas tillsammans
 • Rökelsespiraler – Spiralen är spiralformad och har liknande brinnande egenskaper som stickan, även om den brinner mycket längre.
 • Rökelsepulver – För att göra pulvret mals eteriska oljor, växtmaterial, hartser och trä ner tills det är fint

Vad tillverkas rökelse av?

Rökelse tillverkas av biomaterial – växter, trä och alla typer av naturligt material. De allra första formerna av rökelse tillverkades av trä, oljor och hartser. Med tiden har man naturligtvis tillsatt ytterligare några ingredienser för att förstärka dofterna och hålla dem brinnande ännu längre. En typisk rökelsepinne består till exempel av 21 % ört- och träpulver, 35 % doft, 11 % limpulver och resten är bambupinnen.

Här är några av de mest populära rökelse dofterna och några av de vibbar de ger till bordet.

 • Amber – för tröst och för att få fram sanningen. Bärnsten är luft och eld och hjälper oss att hitta vår inre visdom.
 • Sandelträ – för att läka, ta bort all slags negativ energi och uppmuntra fred.
 • Frankincense – för rening och kraft och för att välkomna rikedomar till vår värld.
 • Patchouli – för jordiska nöjen, hög attraktion och för att kalla in rikedom.
 • Kanel – för att jorda, skydda och åkalla vår inre kraft
 • Citrus – för en energikick, självförtroende och för att låta solen skina ner på oss
 • Kokosnöt – för lugn och kyskhet.
 • Drakblod – för kraft, balans, mod och aptit.
 • Bergamott – En balanserad söt doft som innehåller jordiga toner och inbjuder till mod, motivation, kraft och självhävdelse.
 • Cedar – Jordig, gyllene och perfekt för rening och för att rensa ett utrymme.
 • Kryddnejlika – Hjälper till med smärtlindring och kan förbättra minne och fokus
 • Eukalyptus – Uppmuntrar positiv andning, rensar ett utrymme och ger upplysning
 • Ingefära – Ett eldigt element som är utmärkt för att kasta trollformler och ge energi och värme
 • Grönt te – Kan motverka bakterier och virus i hemmet och kan stärka nervsystemet.
 • Jasmin – Ökar kreativiteten, hjälper till med självkänslan, höjer kärlekselementet.
 • Lavendel – Mjuk och vårdande och kan användas för att uppmuntra till vila och sömn.
 • Citrongräs – Lyfter humöret, förbättrar fokus och minskar trötthetskänslor.
 • Myrra – En gammal doft som används för skydd, rening och förstärkning av vänskap
 • Palo Santo – Denna doft har använts i tusentals år av sagesmän och helare. Palo Santo är känd för sitt energetiska skydd och för att svepa bort negativ energi från ett utrymme.
 • Tall – Jordnära och skyddande, denna vinterdoft kan också värma själen
 • Ros – För med sig toner av kärlek och samhörighet och hjälper även till att öka fertiliteten.
 • Vanilj – Upplyftande och lugnande, hjälper också till att kyla ner ett utrymme och lösa upp ilska.
 • Vit salvia – Renar heliga utrymmen, tar bort dålig energi och läker kropp, sinne och själ.
 • Ylang Ylang – En doft som kopplas till höga nivåer av eufori.

Hur du tänder rökelse

Hur du tander rokelse
Hur du tänder rökelse

Varje typ av rökelse har sin egen metod för tändning och att lära sig hur rökelsebränning fungerar bidrar bara till hela det frodiga rituella elementet i det. Vissa metoder är enklare än andra – till exempel är stickmetoden helt enkelt en fråga om att direkt bränna råmaterialet. Medan harts och pulver kräver lite mer precision och omsorg.

Lyckligtvis finns det gott om tillbehör på marknaden som hjälper dig att göra förbränningen av dina växtmaterial så säker, trygg och enkel som möjligt. Det sista du vill ha är en stressig upplevelse när du bränner rökelse, så ta det säkra före det osäkra, lämna inte din rökelse utan uppsikt, snusa alltid bort glöden och håll din rökelse borta från allt som anses vara lättantändligt.

Hur du använder rökelsepinnar

Rökelsepinnar (ibland kallade joss pinnar) är en av de mest populära metoderna för att bränna rökelse. De tillverkas vanligtvis av bambupinnar som är täckta med rökelse och är superenkla att använda. Du placerar helt enkelt rökelsepinnen i en hållare och tänder den i änden. Så snart lågan fångas kommer den antingen att dö ut eller så måste du försiktigt blåsa ut den. Då börjar rökelsepinnen utsöndra rök. Rökelse kan pyra olika länge beroende på pinne, men vanligtvis varar rökelse i mellan 20 minuter och en timme.

Hur du använder konformad rökelse

Den konformade rökelsen tenderar att vara mer intensiv än stickan eller till och med spiralen. De här typerna brukar välla ut rök och föra med sig stor renande energi. De producerar också en hög mängd värme så de behöver definitivt en bra värmesäker bas för att hålla dem säkra och stabila. Du kan kasta ner ett lager salt eller sand om du vill lägga till lite extra värmeskydd i mixen. Konen ska ha sin spets vänd mot himlen och det är den delen som du tänder. Konerna brinner faktiskt kortare tid än de andra metoderna, men de producerar mycket mer rök.

Hur du bränner rökelsepulver

Pulvret sprids över träkol och det är träkolet som ger det brinnande elementet. Det finns särskilda kolskivor som du kan köpa specifikt för rökelseförbränning. Denna metod ger definitivt hög värme och det är mycket viktigt att du har ett säkert kärl för din träkol. Du måste hålla en låga mot kolet i 20 sekunder eller så tills det antänds. Låt det brinna ett tag innan du slänger på ditt rökelsepulver. Pulvret kan brinna upp på några sekunder så du måste fortsätta att tillsätta det. Den här metoden skapar intensiv värme och intensiva doftnivåer.

Hur du använder rökelse med spole

Rullar är ett bra alternativ när du vill sprida doft eller skapa en ceremoni i ett större utrymme. Du måste hitta en större och plattare hållare för rullarna och specialtillverkade hållare har till och med klämmor för att hålla dina rullar på plats. Återigen tänder du änden, blåser ut lågan och låter röken driva ut.

Hur du släcker rökelse

Rökelse brinner vanligtvis ut direkt, men för dem som inte vill vänta på att den ska brinna ut helt eller för dem som vill vidta extra försiktighetsåtgärder för att säkerställa att den är helt utbränd finns det sätt du kan snusa ut den. Du kan använda vatten för att släcka din rökelse, men det kanske inte är den bästa metoden om du vill fortsätta att använda rökelse igen eftersom vatten kan påverka hur den brinner. Andra metoder kan vara att skära av spetsen (om du använder en pinne) eller att använda en riktig snusare. Med koner och spiraler kan du blåsa eller fläkta dem tills de är naturligt släckta.

Brännare för rökelse

Du kan också köpa rökelsebrännare som vanligtvis är gjorda av keramik eller lera. De kan vara superutsmyckade eller enkla och finns i en mängd olika stilar. De är ofta formade och målade och har hål för att sprida röken. De är söta och roliga och kan vara allt från en mysig liten svamp till en episk avbildning av shiva.

Fördelar med rökelse

Fordelar med rokelse
Fördelar med rökelse

Med tusentals år av historia bakom sig har rökelse många djupgående läkande fördelar. Vi är sensoriska varelser och botaniska växter har länge lärt oss att växtbaserade läkemedel, naturliga kryddor och vissa dofter kan ha en stor inverkan på oss. Oavsett om du vill använda rökelse för att lugna ner dig eller om du vill sparka ut lite dålig juju från ett utrymme, ta en titt på alla sätt du kan använda rökelse för aromaterapi, wellness och en hel mängd positiva hälsoeffekter också.

Rensar ut negativ energi

Rökelse är så bra på att rensa ut negativ energi att det bokstavligen kan förändra känslan i ett utrymme. Det är alltid bra att använda rökelse för smudging och för att rensa ett rum efter någon form av spänning och konflikt. Energi kan dröja sig kvar i ett utrymme och den kan tränga undan vår egen energi. Det är därför som en rökelseceremoni eller bara att tända en rökelsepinne kan sopa bort tidigare vibbar och göra plats för din egen energi att lysa. Du kan göra detta när du flyttar, innan du påbörjar ett projekt eller bara när du vill fräscha upp och återställa tonen.

Som en del av din andlighet

Religiösa övningar och riter har en lång historia med rökelse och är en populär ritual än idag. Om du vill ansluta dig till din egen typ av bön eller praktik kan du använda rökelse för att hjälpa till med det, oavsett om det är buddhism, katolicism, hinduism eller någon annan religion som arbetar med bön och ritual. Även för dem som är inne i andliga praktiker kan du använda rökelse som en del av dessa ritualer också. Från chakrarengöring med essentiella kristaller till en tarotläsning, rökelse kan också uppmuntra rätt energi för högre anslutning i ditt utrymme.

Lugnar kroppen och hjälper till att fokusera

Om du förbereder dig för någon form av meditation, drömåterkallelse, journalföring eller någon form av ritual eller övning där du behöver lugna kroppen och ansluta till ditt inre fokus, då är rökelse fantastiskt för det. Frankincense är en bra doft för meditation och den fräscha citrusen kan hjälpa vår kli att stämma in.

Minskar ångest

Vi lever i en orolig tid och att reglera nervsystemet är ett måste för att lugna ner sig själv. Som sensoriska varelser kan vårt luktsinne ha en enorm inverkan på hur lugna vi känner oss. Har du någonsin krossat rosmarin i handen när du känner dig spänd? Det är en omedelbar själslig lugnare. Rökelse fungerar på samma sätt. Rökelse kan också uppmuntra kroppen att frigöra serotonin, vilket är en omedelbar uppiggande effekt. Du kan använda vaggvisedofter som lavendel och mjuk sandelträ för att sakta ner hjärtfrekvensen och minska oroliga tankar och känslor.

Hjälper dig somna

Om du är en person som har svårt att komma till ro på kvällen kan rökelse hjälpa dig att komma till ro. Ibland kan god sömn handla om ritualer, och det är precis vad rökelse gör bäst. Genom att tända rökelse före sänggåendet låter du den mjuka energin rensa rummet, reglera nervsystemet, minska ångest och förbereda dig för slutet av dagen. Naturligtvis är det vettigt att använda de mest lugnande rökelse dofter du kan hitta som lavendel eller jasmin.

Kan öka sexlusten

Det finns vissa dofter där ute som väcker vår sexualitet, vår längtan efter kontakt och vår önskan om beröring. Om du känner för att sätta stämningen kan du använda nyanser och dofter av ros, vanilj och jasmin för att väcka din sexualitet, mjuka upp kroppen och komma riktigt i stämning.

Som en del av yogapraktiken

Sätt en intention och förvandla ditt utrymme till en lugnande och helande oas genom att tända lite rökelse. Om du vill skapa ett tempel för din yoga kan du använda de helande dofterna av sandelträ, salvia, lotus och frankincense för att sätta tonen.

För att stimulera kreativiteten

Rökelse kan vara ett fantastiskt sätt att kickstarta ditt kreativa hjärta! Om du har känt dig stillastående eller kreativ kan du låta en doft skölja över dig, rensa rummet och finjustera ditt fokus för att skapa något som betyder något för dig. Rökelse kan inte bara hjälpa dig att förbereda dig för att sätta denna avsikt, utan med dofter som Dragon’s Blood eller andra dofter som är ren jord och eld – kan du hitta din kreativa chi helt upprörd.

Av medicinska skäl

Rökelse kan hjälpa till med läkning. Det finns så många hälsofördelar med att bränna rökelse, eftersom kroppen reagerar positivt på behagliga dofter. Som nämnts kan rökelse uppmuntra hjärnan att frigöra serotonin, vilket kan ha en kraftfull inverkan på vår mentala hälsa. Det kan också bidra till att stabilisera vårt humör, minska trötthet och huvudvärk och stimulera högre energinivåer. Att bränna rökelse kan definitivt hjälpa till att lugna kroppen och detta kan i sin tur ha en återverkande effekt på allt från dina hormoner till dina sömnmönster.

För att du gillar det

Finns det någon bättre anledning till att göra något i världen än ”bara för att du gillar det”? Rökelse borde helt enkelt handla om njutning och glädje och om att hylla våra egna önskningar. Välj en doft du älskar, tänd på och andas djupt in skönheten i detta ögonblick.

Är rökelse dåligt för dig?

Ar rokelse daligt for dig
Är rökelse dåligt för dig?

Rökelse har många fördelar, men som allt annat i livet är ingenting helt riskfritt. Det har gjorts en hel del forskning om rökelse och om det kan ha en negativ inverkan på din hälsa. Vissa studier visade att det kan finnas ett samband mellan ökad risk för cancer och inandning av mycket rökelse. En studie från 2009 visade också att rökelse kan innehålla små partiklar som kan vara cancerframkallande.

När det gäller hälsa och välbefinnande är det också viktigt att notera att om du kämpar med astma kan rökelse ge en kickstart på astmaproblemen. Det är värt att notera att forskningen bakom de ökade riskerna och rökelse kan vara knepig. En studie jämförde risken med att andas in rökelse med samma risk som att andas in cigarettrök, men att andas in cigarettrök är en mycket mer direkt upplevelse än att passivt andas in rökelse.

Även i dessa studier användes endast vissa typer av rökelse, så resultaten kan inte kopplas till alla typer av rökelse som finns där ute. Vissa studier betalades också av tobaksbolag vilket ytterligare ger ett partiskt ljus.

Det finns många saker där ute som vi behöver väga in hälso- och välbefinnandefaktorer. Om vi till exempel väger in att rökelse hjälper till att minska stress och spänningar (känt för att orsaka högt blodtryck, hjärtproblem etc.), upphäver det då de potentiella effekterna av att andas in en liten mängd rök? Återigen, dessa beslut är helt personliga och vi kan inte vägleda dig på ett eller annat sätt. Att ha medvetenhet, utforska forskningen och välja din egen väg kommer i slutändan att vara det bästa valet för dig som individ.

Det är värt att notera att välja rökelse som är skapad av de mest naturliga ingredienserna som möjligt kommer att vara bättre för dig än att välja något syntetiskt tillverkat. När du shoppar runt efter dina rökelsegodisar, se till att du kontrollerar ingredienserna. Allt som listas som ”doft” eller ”parfym” är ett tecken på att det finns några syntetiska ingredienser gömda i din rökelse.

Här är några snabba råd om vad du ska göra och inte göra när du använder rökelse.

Ja:

 • Öppna ett fönster en liten stund efter eller till och med under bränningen för att inte överväldiga rummets sinnen.
 • Välj alltid helt naturlig rökelse
 • Bränn bara en rökelse åt gången
 • Se till att din rökelse är helt och hållet släckt innan du lämnar platsen

Nej:

 • Lämna aldrig din rökelse utan uppsikt. All form av värme är en brandrisk
 • Använd inte rökelse som har syntetiska egenskaper
 • Andas inte in för mycket rök, särskilt om du har känsliga lungor eller någon form av andningsbesvär

Avslutningsvis

Rökelse kan ge så mycket skönhet och helande till din värld. Det är en underbar ritual att gå in i och kan hjälpa till att lugna själen, rensa ett utrymme och uppmuntrar dig att välkomna ritualer och avsikter som ökar vår mindfulness när vi rör oss genom livet. Se bara till att du är säker när du utforskar världen av rökelse och att du väljer rökelse från företag som använder helt naturliga ingredienser snarare än den syntetiska typen. Syntetisk rökelse kan faktiskt bidra till luftföroreningar, medan naturlig rökelse kan vara en rik och givande upplevelse.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: