Gua sha – Allt du behöver veta

Innehållsförteckning

Du kanske redan känner till det älskade hudvårdsverktyget jaderullen, men har du hört talas om de underbara skönhetsfördelarna med att använda en Gua sha? Gua sha är en traditionell kinesisk metod och en urgammal teknik som har en mängd stimulerande och lugnande egenskaper för huden. I den här artikeln tar vi en djupdykning i Gua sha’s värld och tar reda på exakt hur detta verktyg och denna teknik kan gynna dig tillsammans med en steg för steg-guide om hur du gör det på rätt sätt.

Vad är Gua sha?

Gua sha-verktyget är en platt sten (vanligtvis tillverkad av en halvädelsten). Du kan hitta Gua sha tillverkad av rosenkvarts, jade, obsidian, ametist och andra sådana stenar som också har sina egna unika helande egenskaper. Den har inga vassa kanter och används för att massera ansiktet eller skrapa försiktigt över huden. Ordet Gua betyder att stryka eller att trycka och ordet Sha betyder rodnad.

Även om namnet kan översättas till något som liknar ”stryk rodnad”, betyder det inte att denna metod är så grov och extrem som det låter. Kort sagt använder man Gua sha för att stimulera huden och bland annat främja en sund cirkulation och lymfatisk dränering. Du kan se en Gua sha ansiktsbehandling som en icke-invasiv mild form av akupunktur eftersom den ger liknande fördelar utan behov av nålar.

Gua shas historia går tillbaka till cirka 1368 och 1644 och användes för första gången av Mingdynastin. Det faktiska datumet tros vara ännu äldre, så långt tillbaka som den paleolitiska eran, eftersom det finns uppgifter om att stenar och mynt användes för att massera vissa punkter i kroppen när människor blev sjuka, för att stimulera läkning och minska biverkningar.

De viktigaste fördelarna med Gua sha

De viktigaste fordelarna med Gua Sha
De viktigaste fördelarna med Gua sha

Det finns många fördelar med att använda Gua sha för att läka och främja en frisk hud och ett allmänt välbefinnande. Huden är visserligen det som främst påverkas av metoden, men vi vet alla att hälsa och välbefinnande är mer än bara huden och att det har en återverkande effekt på hela kroppen, sinnet och själen. Här är några av de viktigaste fördelarna:

 • Stimulerar cirkulationen – En god cirkulation leder till bättre läkning, en ljusare hy och en ungdomlig lyster när blodet flödar dit det behövs.
 • Främjar lymfdränage – Ett trögt lymfsystem kan leda till svullen hud, svullnader, glåmighet, akne och andra problem. Att använda Gua sha kan främja lymfdränering eftersom lymfsystemet reagerar väl på muskelrörelser och massage.
 • Minskar rynkor och fina linjer – Eftersom Gua sha fungerar som ett skulpterande verktyg kan du stryka ut rynkor och fina linjer tillsammans med andra anti-aging fördelar för att hålla din hud smidig och ung.
 • Minskar svullnader – Genom att uppmuntra en sund cirkulation och ett jämnare flöde kan du minska svullnader i huden när vätska avlägsnas.
 • Bli av med mörka ringar – Bättre blodcirkulation leder till färre mörka ringar och en jämnare hudton.
 • Ljusare hy – Lymfdränage, mindre vätska, mer blodflöde och färre linjer och mörka ringar – allt detta visar sig i ett ljusare, daggigare och yngre ansikte.
 • Skulpterar ansiktsdragen – när Gua sha skrapar och tonar huden kan det leda till mer definierade konturer och former.
 • Motverkar akne och förbättrar utseendet på akneärr – när Gua sha stimulerar cirkulationen kommer blodflödet till hudytan, vilket kan främja ny celltillväxt och få akneärr att blekna.

Hur du väljer rätt Gua sha

Hur man valjer ratt Gua Sha
Hur du väljer rätt Gua sha

Det finns olika typer av Gua sha-verktyg och att hitta rätt beror på flera faktorer. Gua sha-stenar kan till exempel vara tillverkade av olika helande kristaller som var och en har sina egna fördelar. Sedan finns det också olika stilar och former – vissa är utskurna i ett hjärta, andra är fyrkantiga och vissa har till och med tänder.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer din Gua sha är att välja en form och sten som ligger bekvämt i handen. En Gua sha som inte passar eller ligger rätt kommer att göra det svårt att utföra de massagerörelser som ger din hud alla dessa läkande fördelar.

Olika kristaller och stenar för Gua sha

Som nämnts är Gua sha normalt tillverkad av helande kristaller och vissa stenar. Att känna till hur varje sten väver in sina egna helande element kan hjälpa dig att bestämma vilken sten du vill ska utgöra basen för ditt Gua sha-verktyg. Oavsett om du vill lägga större vikt vid att lugna ilsken hud eller om du vill hålla stress och spänningar borta från ansiktet, är detta de mest populära typerna av Gua sha-material som du kan välja.

Jade

De gröna nyanserna av Jade är ständigt svalkande och kända för sin toxiska renande effekt. En Jade Gua sha är ett fantastiskt massageverktyg som effektivt kan minska tecken på svullnader och är mycket bra på att uppmuntra lymfatisk dränering.

Rosenkvarts

Rosenkvarts är vacker i rosa och har en mängd lugnande och läkande egenskaper. Den här stenen handlar om kärlek och är utmärkt för att lugna ilsken och reaktiv hud. Rosenkvarts Gua sha kan också hjälpa till att släta ut rynkor tack vare sin lugnande energi och är också bra för att öka cirkulationen.

Obsidian

De skyddande spegelliknande nyanserna i midnattssvart Obsidian är en stämning. Denna mörka och drömska ädelsten fångar upp negativitet vilket kan leda till ren föryngring av huden. Den hjälper också till att stärka musklerna vilket leder till en mer spänd ansiktsform med mindre häng.

Ametist

Gör dig redo att vara lika avslappnad som någonsin med Ametiststenen. Denna ädelsten vet hur man sveper bort de mentala och fysiska tecknen på stress och främjar ren avkoppling och bättre balans. När den rensar ut negativ energi kan du slappna av, dina stressutbrott försvinner och din hud blir som en bild av en fridfull dröm. Ametist är också känd för att hjälpa till att minska migrän och uppmuntra hälsosamma sömnmönster – få ut mer av din massageterapi med denna ädelsten.

Olika former för Gua sha

Stenar kan ha olika naturliga former och stilar, men vissa Gua sha-former har betydelse för hur du använder dem mot huden. Här är de olika former du kan förvänta dig av ditt Gua sha-verktyg och hur varje form kan hjälpa olika delar av huden.

Hjärtform

Hjärtformens kurva passar bra för de bredare delarna av kroppen som lår, axlar och sätesmuskler. Spirituellt ger den också löftet om att delta i kärlek och egenvård för kroppen.

Vingform

Den dubbelböjda vingformen är bra för att rikta in sig på mindre idéer som pannan, hakan och till och med händerna. Den är lätt att hålla i och har en viskning om att ge lyft åt vissa delar av kroppen.

Fyrkantig

Den fyrkantiga formen är solid och grundad och passar därför bra för delar av ansiktet som delar den energin – som käklinjen och ögonbrynen. Den är kopplad till ögonen och munnen och hjälper oss också att hålla oss på jorden i våra uttryck.

Tänder

Den tandkantade Gua sha’n är bra för att släta ut rynkor och fina linjer. Med en mjukare sida och en skarpare kant är det också en reflektion av att omfamna alla de olika sidorna av oss själva.

Så använder du Gua sha

Hur man anvander Gua Sha
Så använder du Gua sha

Gua sha-tekniken anses frigöra och återställa energiflödet, så om du vet hur du använder ditt verktyg på ett sätt som är välgörande för din kropp är du på rätt väg. Att känna till grunderna i metoden kan hjälpa dig att anpassa den till dina egna hudvårdskrav. Utöver grunderna med mjukt tryck och jämna drag är det också bra att känna till hur du tar hand om dina skönhetsverktyg och hur ofta du ska ägna dig åt metoden.

Så ofta bör du utföra Gua sha

När du först börjar arbeta med Gua sha-verktyget och -tekniken rekommenderas att du bara gör det en gång i veckan. Du vill inte överväldiga din kropp och din hud eftersom detta kan leda till ett utbrott eller blossande. När din hud är bekväm med behandlingen kan du till och med gå upp till tre gånger i veckan. Välj en tid på dagen som passar ditt schema bäst.

Morgonmassage är utmärkt för att få bort svullnader som uppstått när du sovit och vätskeansamlingar som uppstått när du legat ner. Morgonbehandlingar väcker dig också och ger dig en dos av djup uppfriskande energi. En Gua sha-behandling på kvällen hjälper dig att förbereda kroppen och huden för vila och avkoppling. Den kan rensa bort all negativ energi från dagen och ge en välbehövlig detox.

Så förvarar och rengör du ditt Gua sha-verktyg

Se till att ge ditt Gua sha-verktyg den kärlek och uppmärksamhet som det skänker din hud och ditt allmänna välbefinnande. Det är verkligen viktigt att rengöra din Gua sha-sten noggrant efter användning för att stoppa eventuella bakterieansamlingar i dess spår. Du kan göra detta med tvålvatten och använda en mild eller känslig rengöringsprodukt. Var noga med att torka stenen ordentligt också. Om du vill ge ditt verktyg en svalkande touch kan du också förvara den i kylskåpet för att få extra lugnande egenskaper.

Gua sha: Steg-för-steg-guide

Med den här steg-för-steg-guiden är det enkelt att använda ditt Gua sha-verktyg.

 • Se först till att rengöra din sten och dina händer ordentligt så att du arbetar med renhet från början. Du bör också rengöra och tona ditt ansikte i enlighet med din vanliga hudvårdsrutin.
 • Använd ditt favorithudserum eller din ansiktsolja i ansiktet eller på kroppen så att verktyget glider lätt överallt där det trycks.
 • Ta ett bekvämt grepp om ansiktsmassageverktyget och håll det i en vinkel så att du enkelt kan föra det över hudens konturer och ansiktsdrag. Följ lymfflödet om du vill avlägsna vätskeansamlingar.
 • När du masserar (enligt beskrivningen nedan) bör du upprepa varje rörelse eller sekvens 3-5 gånger för att se fördelarna.
 • Använd en uppåtgående rörelse för hals, nacke och rygg. Var noga med att undvika för mycket tryck runt nacken eftersom det kan öka obehaget.
 • När du masserar käken ska du utgå från mitten och röra dig ut mot örat. Upprepa på båda sidor.
 • Om du vill ge dina läppar naturlig fyllighet för du stenen över läpparna flera gånger.
 • Ge dina kinder ett hälsosamt lyft genom att börja vid näsan och sedan glida mot ögonen samtidigt som du följer kindbenens naturliga kurva. Rör dig nedåt och upprepa innan du går över till mitten av hakan och upprepar en gång till.
 • För att minska ringar och svullnader under ögonen drar du Gua sha-verktyget från ögonvrån ut mot tinningen – kom ihåg att vara försiktig runt ögonområdet eftersom det är en känslig plats. När du kommer till ögonbrynet ska du arbeta från mitten och utåt – låt stenen glida över med ett mjukt tryck.
 • Slutligen, vid pannan, ska du arbeta från mitten och utåt, dela upp den i sektioner och dra den mjukaste kanten av stenen upp mot hårfästet.
 • När du har gett ditt ansikte den uppmärksamhet det förtjänar kan du avsluta din hudvårdsrengöringsrutin med att tillsätta fuktkräm eller en klick ansiktsolja och andra avslutande tekniker som hjälper dig att känna dig fantastisk.
 • Glöm inte att tvätta ditt Gua sha-verktyg noggrant när du är klar.

Det kan finnas vissa potentiella biverkningar för dem som inte är vana vid att arbeta med Gua sha-stenen. Det är t.ex. vanligt att huden reagerar med röda eller lila märken eller blåmärken på huden. Dessa bleknar inom några dagar. Du kan också få brustna kapillärer om du har dessa nära hudytan. Att använda Gua sha bör inte vara alltför smärtsamt även om lätta blåmärken kan vara naturliga på delar av kroppen efter användning. Vi rekommenderar inte att du använder Gua sha-verktyg eller behandlingar på trasig eller skadad hud.

Som en hudvårdsmetod som har funnits i århundraden är det inte konstigt att Gua sha börjar bli populärt igen. En icke-invasiv metod som bygger på naturliga verktyg och enkla tekniker kommer alltid att vara en vinnare i våra böcker – särskilt en som också väver in kristallernas helande magi. Du kanske ser omedelbara resultat av din Gua sha-praktik, men för att hålla ditt ansikte blankt och må bra bör du införliva denna teknik i din veckorutin.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: