kristaller, nybörjare

Kristaller för nybörjare: 12 stenar du måste ha

Innehållsförteckning

Upptäck kraften i kristaller

 • Använd för daglig balans och välbefinnande
 • Rengör blockeringar i chakrana
 • Håll kontakten med din själs magi

Alkemi lever och frodas när det gäller stenmagi. För alla de som har undrat allt om hur, varför och vilka när det gäller kristaller är vi här för att kartlägga de bästa startkristallerna för att få igång dig på din resa. Kristaller finns i tusen former, stilar och färger, men mer än att bara vara vackra att titta på har de också en mängd helande egenskaper och kan användas i ditt dagliga liv för att bidra till en känsla av balans och välbefinnande.

Det finns kristaller för att rensa chakran, kristaller för skyddsåtgärder, kristaller för egenvård, kristaller för känslomässig energi och kristaller för att attrahera allt du önskar med mera. Du behöver bara välja en som fungerar med dina egna kraftsystem. Du kanske undrar hur du ens ska veta vilken kristall som är rätt för dig, men det är här vi tar vår allra första lektion i att arbeta med kristaller. Det handlar om att lära sig att lita på dig själv och låta din intuition vägleda dig. Om vi lär oss att koppla oss till den visdomskällan vet vi exakt vad vi behöver för vår egen självvård och vi vet var i vår hälsoresa vi stiger och var vi kanske faller. Att ta till sig denna kunskap och hitta kristaller som kan hjälpa oss att stärka våra styrkor och bygga upp motståndskraft på platser där vi kanske är bräckliga är en härlig handling av egenvård bara i sig själv.

Du kommer förmodligen att upptäcka att det finns mer än en kristall där ute som ropar ditt namn och det är helt okej. Att bygga upp en kristallsamling är en glädjefylld sak och innebär att vi kan dra nytta av olika kristaller för att möta våra humör, eftersom sällan är det någon som åker genom livet i en konstant hastighet. Var inte rädd för att experimentera med kristaller och se vilka stenar som kopplar till din själ.

Kristaller är lockande. De är en kraftfull påminnelse om att vi är villiga att visa upp oss och göra val för att få det inre arbetet gjort. Att blomma ut till ditt bästa jag är arbete och kräver erkännande och ansträngning. Det betyder inte att vi behöver kasta oss huvudstupa in i helandet, men det kan innebära att vi tar små steg och kristaller kan hjälpa till att underlätta detta. De är en visuell representation av vår avsikt. De är en talisman för omsorg och medkänsla för oss själva och andra. Och de är ett underbart sätt för oss att hålla kontakten med vår egen själsmagi och den vidare världen som hänger där ute i kosmos. Det är dags att upptäcka universum både på insidan och utsidan, det är dags att kickstarta din egen kristallsamling.

Om du vill veta mer om att resa med ädelstenar kan du kolla in vår guide till essentiella kristaller här.

De nödvändiga helande kristallerna

Det bästa sättet att välja kristaller som fungerar för dig är som sagt att använda din intuition och se vad som lockar dig. Ibland kommer ditt öga automatiskt att vandra mot en viss form eller färg på kristallen, andra gånger väcks din nyfikenhet av namnet eller så är det något inom dig som kopplas samman när du hör om de helande egenskaperna – en liten viskning inom dig som säger ja. Vi förstår att med så många kristaller där ute kan det vara överväldigande att välja en och det är därför som denna nybörjarguide till de mest populära kristallerna kommer väl till pass. Vi har valt ut ett urval av första kristaller som är lätta att få tag på, skonsamma att arbeta med och kan vara ett bra sätt att få igång din samling av helande stenar. Här är några av de bästa kristallerna för nybörjare:

1. Klar kvarts

 • Den mästerliga helaren
 • Ger klarhet och förstärker energi

Också känd som Master Healer kan du omedelbart se varför klar kvarts ligger högst upp på vår lista över måste-ha-kristaller för nybörjare. Stenen klar kvarts är en av de mest populära kristallerna tack vare sin puristiska synvinkel och sin förmåga att ge en känsla av klarhet, höja dina vibrationer och arbeta med din självkänsla. Denna kvartskristall är känd för att hjälpa till med andlig tillväxt, rensa ut negativa energier och ge en långsiktig pick me up tillsammans med känslomässig stabilitet för dem som kanske kämpar. Klar kvarts rengör också din aura och är en viktig förstärkare. Det är en ess-kristall att ha i din samling eftersom den förstärker energin i dina andra kristaller. Ta reda på mer om klar kvarts.

2. Ametist

 • Ger lugn och kontemplation.
 • Hjälper till med sömn

Fantastiska Ametist är en sten som du säkert kommer att känna igen. Den violetta och lila kvartsen är lätt att märka och känd för sin koppling till kronchakrat. Kronchakrat är vår högsta energipunkt och det sätt på vilket vi ansluter oss till högre slätter och universum på en andlig nivå. Om allt detta låter lite högtravande, frukta inte. Ametist är också en sten som vårdar djup kontemplation, en lugn sinnesstämning och en evig känsla av lugn. Den hjälper också till att fatta beslut. På den fysiska nivån kommer de som kämpar med sömnen att upptäcka att ametist hjälper till att försiktigt stänga av ditt sinne så att du kan vila lugnt. Den ökar också immuniteten och tar hand om migrän också. För dem som längtar efter lugn och positivitet är ametist din perfekta startsten. Ta reda på mer om ametist.

3. Rosenkvarts

 • Uppmuntrar till självkärlek
 • Fördjupar alla typer av relationer

Vacker i rosa och känd för att hjälpa till att öka din känsla av självkärlek är rosenkvarts en vacker nybörjarkristall för alla. Den här söta stenen är en hjärtchakrahealer. Den hjälper till att lindra gamla sår, bryter ner murar som inte längre tjänar dig och ökar din förmåga till tillit och villkorslös kärlek. Det vi menar när vi talar om kärlek är inte bara den romantiska blomstringen av en annan, utan hela vårt spektrum av relationer – inklusive hur vi tar hand om oss själva. För dem som vill arbeta med att fördjupa banden, bygga upp medkänsla, vända sig bort från medberoende och arbeta med sin egen förmåga att lugna sig själva är den här kristallens rosiga sken ett utmärkt val. Ta reda på mer om rosenkvarts.

4. Lapis Lazuli

 • Rensar strupchakrat
 • Uppmuntrar till självuttryck

Den kloka Lapis Lazuli är en del av den mer mystiska kristalluppsättningen men är ändå en större startsten för dem som vill stämma av sin egen intuition och kanske till och med vårda dolda psykiska gåvor. Lapis Lazuli är vacker i blått och är en kristall med en lång historia av att vara älskad av faraoner, gudinnor och konstnärer. Den har en viss känsla av lugn som hjälper dig att sitta bekvämt i dina egna tankar samtidigt som den vårdar självuttryck. Lapis Lazuli ansluter till strupchakrat som hjälper oss att dela vår sanning med världen. När vårt strupchakra är klart kan vi kommunicera våra behov med ett strålande självförtroende. Tillsammans med att arbeta med strupchakrat kan du också använda Lapis Lazuli för att koppla ihop dig med din egen visdom och universums visdom. Det är en utmärkt medföljande sten för tarot och andra andliga utforskningar. Ta reda på mer om lapis lazuli.

5. Karneol

 • Kopplar till rotchakrat
 • Rik på vitalitet

Genomsyrad av solnedgångens färger, en blick på karneolstenen och den verkar röra upp all din energi. Karneol är en medlem av kalcedonfamiljen och är en av de mest stimulerande startstenar du kan önska dig. Med sina eldiga orange och röda färger vill du vända dig till karneol närhelst du känner dig i en energisvacka eftersom denna sten plockar upp dig direkt igen. Karneol är rik på vitalitet och den ger inte bara den mentala klarhetens gnistrande och sprakande, utan skruvar också upp volymen på din fysiska energi. Liksom många av de röda eldiga stenarna kopplar karneolianen till rotchakrat och hjälper till att stärka vår känsla av trygghet och jordförankring. Den kopplar också samman med sakralchakrat och kopplar till intimitet och begär. För dem som vill ta fram sin krigaranda till spel är karneolianen en sten som ser dig rätt. Ta reda på mer om karneolens betydelse.

6. Hematit

 • Känd för sina skyddande krafter
 • Känd för mod

Hematit är en hårdare kristall i nyanser av silver och svart och är en kristall som kan hanteras som en sköld. Denna järnrika sten var något av en besatthet redan i det antika Grekland. De trodde att den hade otroliga helande krafter och kunde skydda alla från krigare på slagfältet till kvinnor i förlossningssängen. Numera erkänner vi att hematit är en kraftbärare. Den förankrar oss, kopplar till vår överlevnadsinstinkt och hjälper oss att övervinna allt vi fruktar och att kalla på mod. Oavsett vad du behöver mod för; vare sig du övervinner missbruk, avskärmar dig från giftiga människor, hittar din röst eller lär dig att gå utanför din bekvämlighetszon, är hematit din ledstjärna för att ta dig dit. Ta reda på mer om hematit.

7. Månsten

 • Full av feminin kraft
 • Inbjuder oss att omfamna förändring

På tal om ledstjärnor kan en annan vacker glimt av hopp och välbefinnande hittas i månstenens magi. För dem som känner ett behov av att ha en mycket feminin kristall i sin samling är månstenens bleka pärlemorskimrande sken ett måste. Den lysande månstenen anses vara en ädelsten för inåtriktad vision och tjänar till att påminna oss om att precis som moder månens faser på himlen går allting i cykler och vi måste lära oss att röra oss och anpassa oss med dessa förändringar. I fysisk mening är t en fantastisk sten för dem som vill komma i kontakt med sin kroppsliga visdom och hitta sitt eget flöde. Den hjälper också till med alla typer av reproduktions- och fertilitetsfrågor. På det känslomässiga planet hjälper månstenen oss att gå in i nya faser och inbjuder oss att acceptera allt det vi inte kan förändra. Den hjälper också till att lugna hormonerna och håller oss kopplade till kosmos. Ta reda på mer om månstenens betydelse.

8. Svart Obsidian

 • Hjälper till med att jorda
 • En sanningssökande sten

Varje startkit med ädelstenar måste ha en rikets beskyddare och detta råkar vara den djupa och drömska svart obsidian. Oavsett om du är en empatiker som behöver lite skydd från att känna allas känslor eller om du helt enkelt vill ha ett sätt att hålla dig jordad och ur vägen för giftiga känslor och negativ energi, så är detta stenen för dig. Inte bara håller svart obsidian dig skyddad utan den ansluter också till ditt rotchakra så att du kan bygga upp de färdigheter som hjälper dig att skydda dig själv. Det är också en sanningssökarsten som arbetar med dig för att hitta dina vägar av äkthet och för att reda ut lagren för att komma ner till kärnan. Ta reda på mer om svart obsidian.

9. Selenit

 • Mycket andlig
 • Ger klarhet och vision

Selenit är en helig sten som skimrar i änglafärger, och är en ädelsten som är helt av silke och gudinnans energi. Denna sten går också under en handfull andra namn som Satin Spar och Desert Rose. Den är känd för att lysa klarhet och vision, utstråla fred och ge skydd för dina energifält och ditt utrymme. Selenit kan vara en fantastisk sten för att leda energi och även påminna oss om att vi kan skapa vårt eget heliga rum i vår kropp, vårt sinne och vår själ. Den hjälper omedelbart till att avlägsna ångest och oro och uppmuntrar sund insikt så att du kan blomma ut i din vackra känsla av att vara. Selenit är också en solid startsten för dem som vill utforska vägar till högre slätter och förbindelser med andra entiteter. Ta reda på mer om selenit.

10. Pyrit

 • Skyddar mot EMF
 • Inspirerar till självförtroende

Pyrit har fått sitt namn från det grekiska ordet för eld och är även känd under smeknamnet Fools Gold. Pyrit liknar guld i utseendet, men är helt och hållet energisk och är fantastisk för att hålla negativa vibbar och EMF-effekter borta. Pyrit är en fantastisk sten för att bygga upp styrka och uthållighet, inte bara i fysisk mening utan även känslomässigt. Den hjälper människor att ta sig ur stagnerande och depressiva energier och bjuder in självförtroende att stiga i höjden. De som strävar efter ledarroller älskar pyrit. Det är en härligt skimrande sten för att återuppliva ljuset från förlorade drömmar och den hjälper också till att föra tillbaka kreativ energi till solar plexus och sacralchakran. Ta reda på mer om pyrit.

11. Svart turmalin

 • Skapar en barriär mot negativ energi
 • Håller dig stabil i kropp, sinne och själ

En annan krigarsten att vända sig till när du behöver skydd mot elektromagnetiska fält, svart turmalin är enormt kraftfull och att ha den i din samling är som att bära en skyddsmantel. När du har den råa och rabiata svarta turmalinen nära till hands kan du vara säker på att ingen negativ energi kommer att tränga in i ditt kraftfält. Den här stenen kan få dig jordad på några sekunder och när vår rot är bunden till golvet behöver vi inte längre oroa oss för att yttre krafter ska skaka om våra grundvalar. Bara detta faktum kan vara en enorm kraftökning och hålla oss stabila i kropp, sinne och själ. Ta reda på mer om svart turmalin.

12. Citrin

 • Ger lycka och välstånd
 • Ger ljus och liv

Vi behöver alla ett skott solsken på vår person och lyckligtvis kan den ljusa energin hos citrin ge det strålande ljuset till även de mörkaste dagarna. Citrin är också känd som köpmannastenen, som en hyllning till dess tur och frodiga välstånd. Den här stenen vill att du ska lyckas och kommer att förse dig med allt du behöver för att få det att hända. Till att börja med solar dess varma energi dig i en känsla av briljans som i sin tur ger dig självförtroende att gå ut och söka alla dina vildaste drömmar. Det är också en bra sten att ha nära till hands om du lider av kronisk trötthet eller någon annan energislukande åkomma. Citrin är en livgivare och en ljusbärare och ger dig all den optimism du behöver för att lysa. Ta reda på mer om citrin.

Hur man använder kristaller

 • Bär dem
 • Välkomna dem till ditt hem
 • Använd dem i meditation

Nu när du har ditt fantastiska urval av startpärlor är nästa steg att veta hur du ska använda dem för att få ut det bästa av deras energi. Ett av de bästa sätten att använda dina kristaller är att leta efter ädelstenssmycken. Att ha ädelstenar placerade direkt på huden innebär att dessa potenta helande stenar kan gå direkt till jobbet för att ge skydd, rensa dina chakran och anpassa sig till din intention. Om du inte vill bära ädelstenssmycken finns det andra sätt att lyfta fram kristallernas helande krafter. Du kan placera tumlade stenar på din fönsterbräda eller i ditt arbetsrum, du kan skapa kristallgaller för allsidig healing och du kan använda orosmoln som verktyg i mindful meditation.

Hur du rengör och laddar dina kristaller

 • Rengör regelbundet
 • Ladda upp för att återställa kraften

Det är viktigt att hålla dina kristaller renade och uppladdade regelbundet för att se till att de får en chans att dumpa all negativ energi som de har samlat på sig. Rengöring och uppladdning bör göras efter särskilt tunga reiki- eller healing-sessioner eller med några veckors mellanrum beroende på vad som har hänt i din värld. Du kan rensa genom att helt enkelt låta din kristall gå under vatten under några ögonblick. Om din kristall känns särskilt känslig eller inte klarar sig bra med vatten kan du också välja att smudga med salvia eller palo santo. För att ladda upp dina kristaller kan du placera dem under fullmåne eller i ett snedstreck av solljus. Återigen kan känsliga kristaller placeras i jord, brunt ris eller placeras tillsammans med andra kvartskristaller som kan hjälpa till att bygga upp energin igen.

Sammanfattning

Kristaller kan ha kraften att förändra ditt liv. De uppmuntrar oss att vara milda mot oss själva, att utöva egenvård och att bära intentioner med oss vart vi än går. Ädelstenar utgör en inkörsport till att bygga upp oss själva och arbeta för att anpassa vår kropp, vårt sinne och vår själ. För alla de som börjar sin resa med kristaller hälsar vi er och önskar er all glädje i världen på detta fantastiska äventyr.

Vanliga frågor om kristaller för nybörjare

Hur använder man kristaller som nybörjare?

Ett av de bästa sätten att använda kristaller för nybörjare är att bära ädelstenen nära huden. Att bära stenen mot huden hjälper till att synkronisera vibrationer och ger enkel tillgång till den energi som stenen för med sig. Du kan också bära med dig en orossten.

Hur mediterar man med kristaller som nybörjare?

Välkomna din helande kristall till din meditation genom att ha den på dig under övningen. Du kan hålla stenen i handen under meditationen eller placera den på ett chakra som känns som om det kan vara blockerat för att flytta energi och åstadkomma helande.

Hur använder man en kristallkula som nybörjare?

Nybörjare bör börja med en kristallkula som klar kvarts eller rökkvarts eftersom dessa kan vara lättare att läsa. Rengör din kristallkula och placera den i ett positivt utrymme. Du kan ställa in intentioner med ljus och smutsa kulan med salvia. Håll kulan i båda händerna och andas djupt för att få kontakt med kristallkulan. Fortsätt att andas avsiktligt och låt visioner och bilder komma in i ditt sinne. Försök att inte tvinga fram bilderna utan håll istället rummet som mottagare.

Hur programmerar man kristaller som nybörjare?

Det enklaste sättet att programmera dina kristaller är att rengöra dem först. När stenen är renad är den redo att sitta med din egen unika energi. Du kan programmera kristallen genom att hålla den i din hand och fråga vad du vill ha av den eller använda mantran som stöder kristallens energi och dina behov. Efteråt kan du ha stenen på dig eller bära den i smyckesform så att den anpassar sig till din energi.

Vilka chakrakristaller ska man köpa som nybörjare?

En av de bästa chakrakristaller du kan ha är stenen klar kvarts. Klar kvarts är känd som den mästerliga helaren och fungerar över alla energipunkter i kroppen och kan effektivt rensa ut stagnerad energi och blockeringar från topp till tå. Klar kvarts är också en förstärkare och kan hjälpa till att balansera dina känslor.

Vilken storlek på kristall är bra för en nybörjare?

Större kristaller kan vara mer kraftfulla så nybörjare kanske vill börja med lite mindre stenar. Ädelstenssmycken, set med tumlade stenar och orosstenar är alla bra ställen att börja på. Större kristallformer och torn kan vara bra att ta med sig in i hemmet, särskilt om du vill ha lugnande och lugnande kristaller för att ge den energin till ditt utrymme.

Hur använder man ametistkristall som nybörjare?

Ett av de bästa sätten för nybörjare att använda ametistkristallen är att bära den i form av ädelstenssmycken. Genom att bära ett ametistarmband eller ett annat smycke kan du omge dig med stenens helande energi och låta den göra jobbet undermedvetet. Du kan också hålla Ametiststenen när du känner dig orolig så att den kan lugna dina bekymmer och du kan lägga den under kudden för en sötare sömn.

Hur laddar man kristaller som nybörjare?

Att hålla dina kristaller laddade är viktigt om du vill att de ska fungera på toppen av sina krafter. Att ladda dina kristaller kan göras så regelbundet som du känner att det behövs eller efter en stor energisession. Du kan ladda dina stenar under månens ljus, du kan placera dem i jord eller du kan lämna dem i sällskap med andra stora energiladdande stenar som klar kvarts och Selenit.

Hur renar man kristaller som nybörjare?

Att hålla dina kristaller renade är en viktig del av kristallägandet. Det finns flera sätt att göra detta på och alla stenar gillar inte att bli rengjorda på samma sätt. För stenar som är hårdare och över en 6 på Mohs hårdhetsskala kan du ofta köra dem under vatten för att släppa ut all uppbyggd energi. Mjukare stenar kan smutsas eller rengöras i sällskap med andra stenar som klar kvarts eller selenit.

Hur man lindar in kristaller i tråd som nybörjare?

Börja med två trådbitar av liknande längd och vrid ihop trådarna. Gör ungefär tre vridningar och gör ett V i botten. Placera stenen i V:et så att den håller din favoritpärla på plats och böj sedan upp tråden och vrid igen på andra sidan. Din sten ska sitta ordentligt inbäddad. Fortsätt vrida tills du når toppen av stenen och korsa sedan trådarna över toppen och fortsätt vrida. Din ädelsten ska sitta helt säkert och vara vaggat i tråden.

Vilka kristaller ska man köpa som nybörjare?

Några av de bästa kristallerna för nybörjare är klar kvarts, amfetyst, rosenkvarts, lapis lazuli, karneol, hematit, månsten, svart obsidian, selenit, pyrit, svart turmalin och citrin. Dessa är alla bra stenar att börja med eftersom de har kärleksfull positiv energi, skyddande vibrationer och kan hjälpa till att föra din kropp, ditt sinne och din själ i harmoni och balans.

Vad ska man göra med kristaller som nybörjare?

Om du är ny i kristallernas värld finns det många enkla sätt att komma igång med din healingresa. Du kan börja med att bära dina ädelstenar i form av smycken eftersom detta är ett av de enklaste sätten att låta kristallen göra jobbet utan att du behöver göra något. Du kan också meditera genom att hålla dem i handen eller placera dem i områden i ditt hem där du vill ha mer positiv eller skyddande energi. Se till att rengöra och ladda dina kristaller regelbundet för att se till att de fungerar på bästa sätt. Beroende på stenen kan du rengöra och ladda med vatten, månljus, smudging eller med hjälp av andra stenar.

Hur aktiverar man kristaller som nybörjare?

Ett av de bästa sätten att aktivera din sten som nybörjare är att helt enkelt vara i dess närvaro och ha den nära kroppen. När du får hem dina kristaller gör du bäst i att rengöra och ladda dem så att de börjar livet med dig intonat med din energi. Sedan är det bara att bära dina kristallsmycken eller hålla dina kristaller i några minuter varje dag så att du kan synkronisera dina vibrationer. Din kristall kommer naturligt att aktiveras av din egen energi.

Är ametist en bra kristall för nybörjare?

Ja, ametist är en bra kristall för nybörjare. Det beror på att det är en verkligt lugnande sten som vårdar balans, medkänsla och högre tänkande. Det är en bra ädelsten för dem som försöker förbättra sin sömn eller för dem som vill släppa stress och ångest. Den hjälper till med beslutsfattande och anpassar dig till ditt högre syfte – allt utan att vara överväldigande.

Är karneol en bra kristall för nybörjare?

Karneol är också en bra kristall för nybörjare. Med sin robusta energi och sina jordiga ljusa färgningar är det en sten som kommer genomsyrad till benet av vitalitet. Karneol ansluter till rotchakrat vilket innebär att den kan hålla dig jordad och trygg. Den ökar också ditt självförtroende och kan vara en fantastisk ädelsten för att få fram din krigaranda.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: