ametist, lila, kristaill

Äkta och falsk ametist: 10 sätt att upptäcka skillnaderna

Innehållsförteckning

Äkta ametistpärlor bör ha vissa brister och olika nyanser av lila. En ametistpärla som har en enda färg är troligen en förfalskning. Äkta stenar kommer att ha en färgzonering som inkluderar nyanser av vitt och blått tillsammans med lila. En äkta pärla kommer inte att ha några bubblor men kan ha trådar och orenheter under ytan.

Ametist är en av de mest populära ädelstenarna. Denna kvartsfamiljemedlem är lugn i olika nyanser av lila – från fyllig druva till den mjukaste lavendel – och den är helt och hållet en källa till stor kyla. Ametist är en av de främsta helande kristallerna, älskad av gemologer och de som bara vill ha lite mer lugn i sitt liv. Vår kärlek till stenen kan spåras ända tillbaka till 25 000 f.Kr. och sedan dess har den vördats och hyllats av alla från de gamla grekerna till egyptierna.

Den har fått sitt namn från grekiskan för att inte vara berusad och är kopplad till fablerna om Dionysos. Grekerna bar kristallen för att avvärja känslor av berusning. Utöver mytologin är denna naturliga födelsesten för februari känd för att vara full av kronchakra-rengörande vibrationer. Naturlig ametist kan bidra till klarhet, mindfulness, balans, djup kontemplation och lugn. 

Eftersom det är en av de mest populära ädelstenarna betyder det att syntetisk ametist kan vara mycket vanlig. Ädelstensvärlden är full av syntetiska laboratorieskapade kristaller och naturliga stenar. För att hjälpa dig att avgöra vilken typ av sten du vill ha tar vi en titt på alla sätt att skilja falska kristaller från äkta kristaller.

Om ametist inte är stenen för dig kan du ta en titt på vår guide för essentiella ädelstenar och hitta en kristall som kallar på dig.

1. Färg

ametist, lila, kristall
Ett av de bästa sätten att avgöra om en ametist är äkta är att titta på färgen.

En äkta ametist kommer att ha färgzonering snarare än att vara en enda blockfärg. Stenens färg är vanligtvis en lila eller violett nyans. Vissa stenar kommer att vara så mörka att de framstår som vinröd eller svart och andra är bleka som lavendel och skott med nyanser av vitt och blått. 

Inom ramen för detta är det också värt att veta att det finns olika sorter av ametist och att detta också kan påverka färgen. Ametrin, till exempel, är ett äktenskap mellan citrin och ametist vilket leder till skarpa band på ädelstenen. Den kan också ha mjölkaktiga och genomskinliga skuggor, särskilt runt kristallens botten. När du håller upp kvartskristallen mot ljuset kan du få syn på alla de olika nyanserna som simmar och glittrar under den facetterade ytan. Detta är ett tecken på en äkta ametist. 

2. Injicerade färgämnen

Om du har en falsk ametistkvarts kan det vara en kristall som injicerats med ett färgämne för att se ut som den äkta kristallen. Detta händer när juvelerare eller säljare försöker att föra ut liknande kvartsbitar som ametist och täta sprickor med injicerat färgämne för att dölja eventuella tecken på falskhet.

Om du vill kontrollera om kvartsen är en äkta ametist eller inte, titta noga på ädelstenen och se om det finns några områden där sprickorna har små spår av pigment. Ametistgeoder och kvartsar som har en mycket intensiv färg är också troliga att ha färgats. 

3. Klarhet

Ädelstenar och mineraler bildas ofta i intensiva miljöer med mycket tryck och hög värme. Det är helt naturligt att detta skulle påverka klarheten och orsaka bubblor under ytan och områden med missfärgning. Detta gäller för många stenar, men inte för ametist. De är en kvartssten vilket innebär att du snarare ser trådar under ytan än bubblor. Faktum är att i kvarts – bubblor och missfärgningar skulle faktiskt vara ganska sällsynta.

Ta ett förstoringsglas till din kristall och kontrollera vad som sitter under ytan, om du ser bubblor så är det kanske inte kvarts från början, och om det inte är kvarts så är det definitivt inte en ametist. Ametister som är riktiga kristaller ska vara ögonklara (det betyder inte nödvändigtvis kristallklart). Om du håller din kristall mot ljuset ska du kunna titta rakt igenom den utan att se bubblor eller stora missfärgningar. 

4. Variation av slipning

ametist, lila, kristall
Om du köper en slipad ametist har den vanligtvis en slät polerad yta. 

När du väl har tittat noga på ädelstenens färg och klarhet är det dags att fundera över slipningen. Ametister kan komma i många olika former eftersom det är en enkel sten att slipa. Så bara för att du ser ametist huggen i hjärtan betyder det inte att det är en förfalskning.

En annan vanlig skärning för äkta ametist är den rundare formen eftersom juvelerare gör detta för att dölja eventuella brister i originalet. Var inte blyg för att be om ett förstoringsglas för att studera de runda stenarna så att du kan kontrollera klarheten och hur färgen är fördelad i hela ädelstenen enligt ovan. Om du köper en slipad ametist har den vanligtvis en slät polerad yta. 

5. Test av gravitationsvikten

Du behöver inte bara förlita dig på dina ögon när du försöker ta reda på om din ametist är äkta, det finns också ett test av specifik vikt som du kan vända dig till. Det tar lite längre tid att räkna ut men är definitivt värt det om du vill vara helt säker. Du kommer att behöva en uppsättning vågar, lite vatten och en bägare för mätning. Eftersom äkta ametist har ett gravitationstal på omkring 2,65 mäter det här testet just detta. Så här gör du…

  • Ställ bägaren på vågen och skriv ner hur mycket den väger, ta bort bägaren.
  • Placera din sten på vågen och skriv ner hur mycket den väger.
  • Tillsätt lite vatten i bägaren (inte för mycket) och skriv ner hur mycket vatten du har tillsatt enligt måtten på bägaren.
  • Placera stenen i bägaren.
  • Vattnet i bägaren ska stiga och du ska skriva ner det nya måttet.
  • Subtrahera den tidigare mätningen från den nya mätningen och detta visar hur mycket vatten som förskjutits av ametisten.
  • Ta ut stenen, töm vattnet och fyll bägaren igen med samma mängd vatten som förträngdes.
  • Väg bägaren igen (med samma mängd vatten som tidigare förträngts).
  • Nu kan du göra gravitationsmatematiken – subtrahera bägarens ursprungliga vikt från den siffra du har och du kommer att få den exakta vikten av det fördrivna vattnet. Dela stenens vikt med vikten av det förskjutna vattnet.
  • Du letar efter en siffra på ungefär 2,65.

6. Hårdhet

Hårdhetstestet är alltid en bra markör – för alla kristaller, inte bara ametist. Varje kristall har sin egen poäng på Mohs hårdhetsskala och att veta var ametist ligger kan hjälpa dig att ta reda på om din ädelsten är i linje. Mohs hårdhetsskala sträcker sig från 1-10 där 1 är det mjukaste och 10 det hårdaste. Till exempel är en diamant 10, ett blad 5, en fingernagel 2 och talkpulver 1.

Så var ligger Ametist? Den är en 7:a, vilket innebär att det är en ganska hård ädelsten. Allt under 7 på Mohs hårdhetsskala borde inte kunna skada en äkta sten. Du kan använda din nagel för att skrapa ytan på en ametist och se om du lämnar ett märke. Teoretiskt sett skulle du också kunna använda ett blad eller en kniv, men de flesta juvelerare skulle förmodligen inte gilla det.

7. Ursprung

Håll inte tillbaka när det gäller att ställa frågor om din ametist. En bra återförsäljare bör inte avfärda dig när du försöker ge kött på benen åt berättelsen om din ametists ursprung. Detta är en värdefull fråga att ställa eftersom den kan ge en liten inblick i din ädelstens giltighet. Stenen kan hittas över hela världen, men de kommer vanligtvis från Brasilien, Sydafrika, Namibia och i USA:s delstater Arizona, Colorado och Carolina. Det betyder naturligtvis inte att en kristaller som inte kommer från dessa platser är fake, men det kan vara en indikation när det staplas ihop med andra bevis.

8. Pris

Ametist är en relativt prisvärd ädelsten vilket är ytterligare en anledning till att den är så populär i kristallvärlden. Priset på kristallen kommer säkerligen att se en viss variation. Beroende på stenens kvalitet, om den är i rå eller polerad form, vikten och graden av brister – allt detta kommer att påverka stenens pris.

Egentligen kan du räkna med att äkta ametist kostar mellan 20 och 300+ kronor per karat. Precis som när du köper vad som helst, om en affär är för bra för att vara sann – då är det förmodligen inte den riktiga affären trots allt. Du bör räkna med att betala minst 200 kronor för en ametist från en välrenommerad juvelerare. Om du ser ametist till salu för mindre än så kan du bli lurad.

9. Märkliga namn

Ibland vill säljarna vara kreativa med de ädelstenar de säljer och även om dessa exotiska namn kan vara lockande, döljer de ofta bara det faktum att ametisten inte är äkta. Du kan se påhittade namn som ökenametist, japansk ametist och bengalisk ametist. Även om det är lätt att tro att dessa bara skulle kunna vara varianter av ametist, existerar de inte och är förmodligen ett tecken på att de är falska.

10. Kvalitet

Ametist graderas i kategorier för att hjälpa potentiella köpare och fyndare att räkna ut hur bra deras sten är. Du ser en liknande praxis med diamanter. Det finns tre olika kategorier för att räkna ut hur bra stenen är och dessa tar hänsyn till allt från slipning till färg, karat till klarhet. Den högsta klassen av ametist kommer att vara praktiskt taget felfri medan den lägre klassen kan ha visuella inneslutningar. Naturligtvis gäller de tre graderna av ametist för äkta ametist snarare än för laboratorieodlad syntetisk ametist.

Naturlig AA

Detta är det största sortimentet av ametister och gäller för upp till 50-75 % av ädelstenarna där ute. Naturlig AA-ametist är den lägsta av de tre spektrumen, men den är inte att ta miste på. Stenar som faller in i denna kategori tenderar att ha tunga eller måttliga inneslutningar och har en färgskala närmare ljuslila. Du köper normalt denna typ av stenar i små smyckesbutiker på den stora gatan.

Naturlig AAA

Naturlig AAA är nästa klass av ametist och gäller för cirka 20-30 % av ametisterna. Du kan se små inneslutningar i dessa stenar och de har en medellila färg. Du hittar dessa pärlor hos större familjejuvelerare och oberoende juvelerare.

Naturlig AAAA

Högst upp i ametistklassen finns den naturliga AAAA-klassen. Dessa typer av stenar utgör endast cirka 10 % av marknaden, och de är så nära perfekt som man kan komma. Dessa ädelstenar ser så klara ut som möjligt för blotta ögat, de är vackert slipade och har en nyans av drömmande mörklila. Eftersom den är så felfri kommer du att kämpa för att se brister, men frukta inte, om du köper från en juvelerare på toppnivå till ett högt pris är den garanterat bländande äkta.

Förhoppningsvis har vi gett dig all den information du behöver för att ta en djupare titt på din sten. Att äga en äkta och ärlig ametist är en absolut dröm eftersom de utstrålar höga vibrationer, kärleksfull energi och löftet om balans för kropp, sinne och själ. Så länge du letar efter brister, inte låter dig påverkas av låga kostnader eller djärv marknadsföring och använder våra tips så bör du hitta den perfekta ametisten som vibrerar med dig.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Brinner du för kristaller och vill hjälpa oss bli bättre?

Relaterat innehåll: