Opal

Vad är opal?

Opal är en ädelsten som bildas av kiselrikt vatten. Den har fått sitt namn från sanskritordet Upala som betyder ädelsten. Senare skulle den kallas Opallios under romartiden. Det finns två typer av opal - den vanliga opalen och den dyrbara opalen. Opal betyder förstärkning, hopp och renhet.

Om opal inte bjuder in ditt hjärta till dans kan du kolla in vår guide om essentiella ädelstenar till helande kristaller och hitta en sten som kallar på dig.

Ädelsten för förstärkning

 • En sten av ljus, renhet och lek.
 • Opalbrytning går tillbaka till 400 f.Kr.
 • Har ett högt vatteninnehåll.

Opalstenen, som blinkar i tusen skimrande nyanser och med en elddans som skimrar under ytan, är en gåta av ljus, renhet och mystisk lek. Denna ädelsten är ren ögongodis, med sina spektrala färger som lyser och sin svala vikt som sitter i handflatan. Det är en enormt förstärkande sten och den är också känd för sin koppling till fabler och folklore.

Opalen återinträdde i vår moderna värld när den hittades i Queensland Australien för hundra år sedan. En ung pojke som var ute och letade efter guld och kvarts tillsammans med sin far snubblade över de skimrande läckerheterna och fyllde sin säck med nävar av dessa fallna stjärnor. Drömmen om att samla opal lockade några få män att kämpa mot de hårda elementen i Australiens bakland, och opalgruvarbetarna skrev berättelser om desperation, extrem hetta, törst, knivskarp buskmark och insekter som är större än livet. Men opalen var ett så dyrbart pris som man kunde vinna. Förutom i Australiens avlägsna hörn bryts stenen även i Mexiko och Brasilien.

Men opalstenen går längre tillbaka än denna relativt nya upptäckt i Australien. De första anteckningarna om opalbrytning kan spåras tillbaka till de slingrande Karpaterna 400 f.Kr. och ädelstenen fanns till och med med i berättelser av den gamle grekiske filosofen Platon. Den romerske historikern Plinius den äldre talade också om att Opalus innehar granatlågan, den lila essensen från ametist och den skimrande havsgrönheten från smaragd. Det var en förtrollande ädelsten.

Opal föll ur gunst lite senare i livet när Sir Walter Scott skrev sin 1800-talsroman Anne of Geierstein. På dessa sidor sägs hans karaktär Lady Hermione ha en opal som i slutändan leder till hennes undergång och död. Efter detta fick opalen en förtrollning att ses som en oturspärla och opalmarknaden rasade när folk slutade att bli förtrollade av den iriserande ädla opalen och istället fruktade dess mörka krafter. Drottning Victoria avfärdade denna vidskepelse och gav i stället sina döttrar opaler till sina bröllopsdagar och långsamt började opalen accepteras som en söt och hoppfull ädelsten igen.

Opal är amorf, vilket innebär att den inte har någon kristallin struktur utan klassas istället som en mineraloid. Den har hög vattenhalt och tillverkas av kiseldioxid och vatten. När vatten rinner ner i jordens sprickor och klyftor samlar det in kiselsand på sin väg. Detta bildar kiseldioxidkulor som är tätt packade tillsammans. Opal är stormar och regn och himlens tårar. Den är mjukare än kvarts och har ett perfekt färgspel.

Opal är ett förstärkningsmineral. Den är absorberande och reflekterande vilket innebär att den samlar tankar och känslor och vrider upp ratten och skickar tillbaka dem till dig. Detta ger klarhet, energi och höga vibrationer som hjälper till att påkalla attraktionslagen.

Det finns flera olika typer av opal, var och en med sin egen färg, charm och mönster. Även om vanlig opal kan vara den typ som kommer i åtanke med sin mjölkaktiga pärlemorglans eller ädelopal med sin vår av färger, finns det några andra varianter av opal i mixen också och var och en korrelerar till ett annat chakra och ger sina egna helande egenskaper under opalens fana.

 • Svart opal / Boulder Opal - För rotchakrat. Detta hjälper oss att känna oss jordade, stabila och trygga i världen.
 • Eldopaler - För sakralchakrat. Detta hjälper oss att öka vår känsla av sexualitet, ökar vår passion och kan bidra till att förbättra fertilitetsproblem.
 • Etiopisk opal - För sakralchakrat. Detta hjälper till att ge höga vibrationer, gammal visdom och ren extas och glädje.
 • Mest gula opaler - För solar plexus chakrat. Detta hjälper oss att jorda oss i vår krigaranda och hjälper också till att behandla eventuella problem med lever, mage och gallblåsa också.
 • Mest gröna eller rosa opaler - För hjärtchakrat. Öppna ditt hjärta, lär dig att älska och lita på med lätthet och gör dig av med negativa energier som avundsjuka och förbittring.
 • Mest blå opaler - För halskakrat. Låter din sanning flöda, underlättar och förbättrar kommunikationen och hjälper alla typer av problem med halsen och sköldkörteln också.
 • Mestadels violetta opaler - För det tredje ögonchakrat - Koppla dig till din inre visdom, stärk din intuition och hitta tron på din egen vägledning.
 • Vita opaler / Common Opal - För kronchakrat - För andlig rikedom och högre medvetande. Lindrar även huvudvärk och migrän.

Opalens helande egenskaper

Opalstenen glänser av helande egenskaper och är full av hög vibrationsenergi, förstärkande krafter och en perfekt känsla av balans. Den kickstarter inte bara ditt kreativa hjärta utan kan också ge förnyat hopp, god karma, ljus balans och reglering. Opal kan också vara en lyckoamulett som hjälper bäraren att dra till sig fantastiska saker i sin aura.

Tack vare infusionen av färg och ljus är det en fantastisk ädelsten för att väcka lätthet och spontanitet och ger också en hand när det gäller alla slags kreativa projekt också. Det är en sällsynt sten och detta kommer med sin egen typ av status och element av lyx, överflöd och att leda ett unikt liv. Detta behöver inte vara relaterat till pengar utan kan även handla om livets övriga lyx. Lyxigheten i att känna och lita på sig själv. Lyckans och turens lyx. Lyx av förförelse, kärlek och passion. Precis som det dansande ljuset på dess yta antyder vill Opal att du ska smaka på alla dessa färger och mer därtill.

Fysisk läkning

 • Kan behandla infektioner och sänka feber
 • Ett bra elixir för ögonen och förnyelse av hudcellerna.

Vid fysisk helning tros opalstenen vara sprudlande av hälsa. Denna ädelsten kan hjälpa till att behandla infektioner och sänka feber tillsammans med att stärka immunförsvaret. Om du har någon sammandragning i bröstet eller andningsorganen kan stenen också hjälpa till att lindra detta tryck och ge en lätthet i andningen igen. De som har kämpat med en långvarig sjukdom eller ett kroniskt tillstånd kan finna att opalstenen är en solid följeslagare som hjälper dem på deras resa tillbaka till den fulla hälsan.

Opalstenen kan också hjälpa levern att fungera väl och kan minska smärtorna i samband med PMS och förlossning. Det är ett bra elixir för att ge ljushet åt ögonen, för att förnya hudcellerna för en daggig ungdom och för att stärka naglarnas och hårets kondition. För dem som kämpar med vattenretention kan stenen också hjälpa till att spola systemet också.

Mental och emotionell läkning

 • Ger balans och harmoni
 • Känd som en hoppsten

En kunnig stödjande sten, Opal vill alltid ge fullständig balans och harmoni till ditt väsen. Denna ädelsten har djup inre energi och uppmuntrar dig att inte skygga för dig själv utan att ha styrkan och modet att titta djupt inåt. Opal handlar också om förstärkning, vilket innebär att denna ädelsten tar en liten del av en tanke eller känsla och lyser upp den så att du kan se klart och tydligt. Den tar dessa känslor och förstärker dem, skickar meddelanden ut till universum och hjälper dig att sopa bort skräpet som kan ha skymt din syn och ditt hjärta.

Opal inbjuder dig att släppa taget om gamla sår, gamla mönster och gamla förbindelser som inte längre tjänar dig. Men den uppmanar dig också att ta med dig dessa lärdomar utan att vara fäst vid smärtan. Opal är känd som en hoppsten och en sten för ren positiv förändring. Den kommer inte att leda dig in på några vägar som sätter dig tillbaka, utan hjälper dig istället att arbeta dig igenom de känslomässiga utmaningarna så att du kan balansera dina känslor och hitta din fulla potential som väntar på andra sidan.

Opal skummar inte över ytan när det gäller känslomässig läkning utan bjuder in dig att ta ansvar och äga dina handlingar. Detta är enormt viktigt i livet eftersom det hjälper oss att förstå hur vi agerar och att göra gottgörelse när det behövs. Denna mognad är ren magi och läker relationer på djupet utan att våra egna känslor ogiltigförklaras.

Metafysiska egenskaper

 • Kan rensa alla chakror
 • Är kopplad till högre kommunikation

Det finns så många olika nyanser av opal där ute och du kommer att hitta den sort som knyter an till varje enskilt chakra. Infunderad med ljus och skjuten med färg svarar opaler bra på många olika chakran och tack vare all den högvibrerande energin är de också bra på att sparka ut eventuella blockeringar i kroppen. Det är ett härligt mineral för att bära andligt ljus till auran och se till att du även när du genomsyras av ett himmelskt sken förblir skyddad och avskärmad på din resa genom alla shamanska vägar som du säkert kommer att ta.

Att vara en ljussten innebär att opal också är kopplad till högre kommunikation och andevärlden. För dem som söker änglaförbindelser, för att samtala med andevärlden eller vill stärka eventuella psykiska gåvor de har - Opal kan hjälpa till med allt detta och mer därtill.

Att ha en tung vattenförbindelse innebär också att detta mineral tillför mjuk flytande energi till bordet också. Dess vibrationer ansluter sig vackert till vatten och eftersom vi också består av högt vatteninnehåll betyder det också att vi kan använda vår vattenenergi i synk med stenen. Vare sig du vill ha en energikick, ett mjukt skvalpande flöde, ett renande dopp eller bli dragen i rätt riktning av månens ljus - Opal inbjuder dig att hålla dig sval, klar och i gemenskap med vatten.

Månadssten

 • En ädelsten för Oktober
 • Bra för Skorpioner och Vågar

Opal är en ädelsten för oktober och är kopplad till dem som är födda i Våg och Skorpion också. För dem som är födda under tecknet våg korrelerar din födelse med höstdagjämningen - som markerar toppen av skörden och ett ögonblick då dag och natt existerar i balans och jämlikhet. Detta är helt logiskt eftersom de som är våg älskar balans och en alltid letar efter sätt att bygga in harmoni i sitt liv. Vågar är exceptionella på lagarbete och eftersom deras styrande planet är Venus är de också etsade i nyanser av kärlek och engagemang också.

Opal förstärker allt detta när den bärs av vågar. Som nämnts är denna ädelsten en megaförstärkare, vilket innebär att den kan ta all balans, harmoni och kärlek och höja den ett snäpp. I synnerhet kan du finna att eldopal är ett solitt val för dem som delar Vågen födelsetecken eftersom den ger strålande energi och en explosion av vitalitet, och kallar på kärlek och harmoni utan att bryta dina egna gränser eller gå in i människovänliga beteenden.

Även skorpioner kommer att dra nytta av opalstenens skönhet och grace. Skorpioner har massor av fantastiska egenskaper - de kan vara modiga, beslutsamma och lika lojala som de kan vara. De kan också vara hemlighetsfulla och benägna till svartsjuka vilket är där stenen kan hjälpa till. Som en balanserare av känslor och med gröna och rosa opaler som arbetar på hjärtchakrat kan du åberopa den här ädelstenens helande natur för att ge stöd när du känner dig osäker på dig själv.

Skorpioner är kända för att vara lite motsägelsefulla i sin natur ibland - de kan till exempel vara vilt oberoende men sedan också gå igenom klängande faser utan förvarning. Låt stenen lugna dig till balans och förhindra att du känner dig alldeles förvirrad.

Hur använder man opalstenar?

 • Bär för att balansera chakran
 • Använd i yoga och meditation för att förstärka den andliga energin.

Ett av de bästa sätten att använda stenens helande krafter är att bära den. Opal smycken när de trycks direkt mot huden kan skicka sina höga vibrationer direkt dit de behövs. Opal är inte bara en vacker ädelsten som kompletterar alla typer av utseenden, utan den fungerar som smycke eftersom den ser till att du alltid bär dessa förstärkande krafter med dig.

Att bara ha Opal nära hela tiden vänder uppkopplingen när det gäller att manifestera din vilja och hålla dessa chakran vidöppna. Du kan välja att bära stenen som ett armband så att den sitter mot din puls och lär sig ditt hjärtas rytm. Du kan också bära en opalring så att färgspelet blinkar framför dina ögon och håller dig kopplad till världen genom taktil beröring. Du kan bära den som ett hänge så att den slår nära ditt hjärta och håller detta chakrack sprucket vidöppet och för evigt redo att ta emot all kärlek.

Opal älskar sällskap och eftersom den är en förstärkare av andra kristallers energi är den ett utmärkt mineral att ha i tandem med andra stenar också. Opal är bra att kombinera med svart turmalin och hematit för de tillfällen då du vill känna dig mer jordad. Eftersom dessa rotchakra-ädelstenar också har mycket potenta och skyddande egenskaper kan de också hjälpa dig att hålla dig avskärmad när du utför högre andligt arbete eller reser utanför vår dödliga periferi.

Gula och orange opaler kan användas tillsammans med stenar som korrelerar till de lägre chakrana också - särskilt solar plexus och sacral chakra. Karneol, solsten och vissa jordiska agatstenar och granat passar bra ihop när du vill väcka din krigarenergi, hitta din kreativa källa och koppla dig till din sexualitet också.

Opalens blå och vita nyanser kan också användas tillsammans med liknande färgade stenar som blå spetsagate eller månsten och kvarts. Dessa ädelstenar arbetar på de övre chakrana, rensar halsen, det tredje ögat och kronan så att du får en ren linje av energi. Detta bidrar till att underlätta god kommunikation, djup kunskap och visdom samt anslutning till det större universum. Det öppnar dig för att ta emot de gåvor som universum har att ge.

Opaler kan användas i kristallgaller och reikihealing, eftersom deras förstärkande energi verkligen ökar kraften hos andra kristaller. Du kan också ta in stenen i ditt hem. Om du vill använda opalens kreativa energi kan du placera den i din studio eller på ditt skrivbord eller var du än gör det mesta av ditt kreativa tänkande. Du kan också placera detta magiska mineral i gemensamma utrymmen, särskilt om du vill skapa en mer harmonisk miljö där kärlek, lyssnande och en lättsam inställning till livet håller vibrationerna positiva för alla.

Du kan också använda opal i din yoga- och meditationsutövning. Eftersom stenen ger balans (känslomässigt och fysiskt) kan det vara en fantastisk talisman att ha nära din matta. När det gäller att vara ett meditationsverktyg fungerar den också eftersom den uppmuntrar till djupa dykningar i det inre arbetet och kan intensifiera den andliga energin tack vare sin förstärkningskraft.

Hur man rengör opalkristaller

 • Rengör med vatten eller smudging
 • Ladda genom att gnugga ihop i handflatorna eller i månskenet.

Att hålla dina helande ädelstenar renade och laddade är superviktigt om du vill få ut det mesta av deras helande natur. Precis som med allt annat i livet kan en kristall eller mineral som överarbetas bli så full av samlad energi att dess helande krafter kan stammas lite. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att hålla dem klara och laddade och du behöver bara göra det en gång i månaden eller efter en särskilt tung energisession eller närhelst kallelsen tar dig.

Rengör din opal genom att ge den en snabb genomgång under kranvatten eller använd rent vatten. Se till att du inte använder saltvatten med Opal och att du inte heller använder varmt vatten. Eftersom stenen har ett högt vatteninnehåll reagerar den mycket bra på närvaron av vatten. Det är dock värt att notera att stenen också är en av de mer känsliga mineralerna som finns med en mjuk konsistens så den måste behandlas med ett visst mått av försiktighet.

Om du vill välja en supersäker metod för rengöring kan du också välja att smeta din opal. Att helt enkelt tända en salviabunke och föra röken över din sten under en kort tid hjälper till att avlägsna all negativ energi och renar din dyrbara sten ännu en gång.

För att ladda din opal kan du använda en traditionell indiansk teknik och gnugga den tillsammans i handflatan. Du kan också lämna din sten i månskenet för att hjälpa den att laddas upp igen. Var försiktig med att lämna den i solljus eftersom dess ömtåliga natur innebär att den kan spricka och blekna under de hårda strålarna. Plötsliga temperaturförändringar kan också lämna spår på opalen så var medveten om att denna ädelsten älskar balans och jämnhet på alla möjliga sätt.

Avslutningsvis

Opal är en av de mest lockande mineralerna som finns. Den är iögonfallande, förtrollande och har tusen historier i sitt namn, och du kan inte annat än dras till det dansande ljuset och elden i denna vattniga, underbara ädelsten. Från att de gamla grekerna trodde att den var Zeus tårar till den hinduiska berättelsen om att den var en regnbåge som fastnade i en sten, har opalen tänt fantasin i århundraden.

Trots sin trollbindande, drömförstärkande glans är den också en fantastisk amulett för dem som behöver lite hjälp och stöd för att komma i balans. Med stora känslor, föränderliga tider och allt slags kaos i världen kan det vara svårt att hålla fötterna på jorden.

Men Opal ger en hand och skickar sin energi för att hålla våra fötter rotade, vårt hjärta öppet, vår hals sjungande och vår krona klar och översvämmad av ljus. Oavsett om du väljer den som en enskild amulett för att ge ljus och balans eller om du väljer den för att hjälpa till att intensifiera kraften hos dina andra kristaller är opal alltid ett välkommet tillskott.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde