Karneol

Vad är karneol?

Karneol tillhör familjen kalcedon. Det är ett kiselmineral som får sin färg från järnoxid. Karneol har ett hexagonalt kristallsystem och har en glasartad lyster. Den finns i färger som är rödbruna. Betydelsen av karneol är energi och kreativitet.

Ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en kristall som fångar dig.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Karneolens historia

 • Känd som solnedgångsstenen
 • En urgammal fruktbarhetssten
 • Krigare bar karneol under strid.
 • Känd för att bygga upp personlig styrka och självförtroende

Solnedgångsstenen karneol kallades så av de gamla egyptierna som förundrades över samlingen av eldiga nyanser som simmar i nyanser av bränd orange och blekrosa. Precis som en mördande solnedgång är karneolstenen något av en själslig omskakare, ständigt redo att rensa bort dagen och återuppliva din styrka med löftet om något nytt.

I gamla tider har den orange karneolstenen tagit på sig många roller. Egyptierna ansåg att den orange karneolianen var välsignad med kvinnlig energi och menstruationscykeln, den var en fruktbarhetens sten och kopplad till Isis makt. Den maskulina röda karneolianen sades vara mer aktiv i sin kraft och handlade mindre om att kasta av sig det gamla och omfamna den eldiga energin i det nya. Den var till för att stimulera kärlek och passion. Krigare hängde karneol runt halsen för att ge dem mod i strid.

Från det gamla Egypten och in på medeltiden blev karneol en sten för alkemi. De klokaste kokade upp den ljusa höstenergin för att få igång krafterna i andra kalcedonstenar. Den var också älskad av arkitekter och bars för att symbolisera status i samhället. Med sina skyddande eldar användes karneol också som ett förebyggande medel mot sjukdomar och pest.

Det cementerade ytterligare dess lärdomar som en sten som frambringar livets livslängd och kämparanda. Namnet karneol kommer från det latinska ordet som betyder "kött", vilket kanske talar för att den påminner om att vi är kött och blod och att vi bör göra det mesta av det som finns här och nu.

Karneol har hittats vid stränderna i Brasilien, Indien, Egypten, Uruguay och Amazonas. I sina jordiska nyanser har den fångat ökenstormar, solnedgångar i djungeln och gyllene stenar. Den är här med sin eld för att blåsa liv tillbaka i de som släpar efter och för att se till att ditt självförtroende och din personliga kraft har utrymme att sväva i höjden. Låt oss fördjupa oss lite djupare i karneolens kyss.

Om karneol inte fångar din nyfikenhet kan du ta en titt på vår guide till helande ädelstenar och hitta en sten som passar din stil.

Karneolens helande egenskaper

Karneol har många namn - sångare, solnedgång och konstnärer. Den har en livlig kreativ sida i allt den gör. Höstens varma nyanser är en påminnelse om att släppa de årstider som inte tjänar dig, att lagra värme och ljus i kroppen och att resa vidare - oavsett hur dyster vägen är. Som en potent helande kristall helar karneolian kroppen, sinnet och själen i ett svep. Låt oss titta lite närmare och se hur karneolianen kan hjälpa dig.

Fysiska helande egenskaper

 • Stimulerar vävnader och organ
 • Ökar libido
 • Avgiftar

Liksom alla eldstenar genomsyrar karneol kroppen med liv och ljus genom att åberopa den fysiska energins krafter. Det handlar om att stimulera musklerna, hjälpa syre att hitta sitt fria flöde och hålla dina vävnader och organ genomspolade med den finaste hälsan. För alla där ute som kan vara i knipa när det gäller sin sexuella energi kan karneol kanske hjälpa till. Denna sten väcker fertilitet och även för dem som inte vill gå den vägen kan den vara ett fantastiskt hjälpmedel för att ge din libido en skjuts och hjälpa dig att fullt ut kliva in i elden av din egen sexuella identitet och kraft.

De som lider av ryggproblem eller reumatism kommer också att finna karneolians egenskaper som en kyss av lättnad. De varma vibrationerna sipprar igenom, ger läkning till ben och ligament och hjälper dig att känna dig lös och smidig snarare än stel och kall. Karneol ger också en avgiftande spolning till dem som kanske befinner sig i en kamp med alkohol, droger och andra stimulanser som inte tjänar din allmänna hälsa och ditt underbara välbefinnande.

Mentala och känslomässiga helande egenskaper

 • Ökar vitaliteten
 • Stimulerar värme och hetta
 • Uppmuntrar kreativitet

För dem som behöver lite mer flammor i sin eld är karneol alltid angelägen om att få fram din kraft. Karneolkristallen handlar om att skänka en överflöd av vitalitet till dem som känner sig lite vilsna och slöa. Den här ljusa energibursten kommer att få dig på fötter igen och känna drivkraften att gå vidare och erövra, särskilt när det gäller kreativa projekt.

Den kallas inte konstnärens sten utan anledning, karneol bjuder in dig att skriva, måla, dansa och sjunga och det gör den genom att stimulera värme och hetta, luckra upp lemmarna, låta energin flöda och uppmuntra dig att omfamna ditt inre barn och säga ett sött ja till spontanitet.

När du låter våra kreativa safter gå loss ger det dig en helt ny livsluft och håller dig motiverad och självsäker nu när du har kunnat kliva ut ur skuggorna. Om du har hållit fast vid ilska eller hållit dig själv i schack är det dags att släppa allting. Nya eldar brinner så låt de bittra glöden vara i fred. För evigt och en dag ansågs karneol vara en sten som hjälpte blyga talare att höja sin röst.

Det är här den också förtjänar sitt namn som The Singers Stone. Även om du inte kan hålla en ton, kommer karneol i ditt liv att se till att din röst alltid låter äkta och att du aldrig behöver bita dig i tungan igen. När vi kan lyfta vår röst följer själen med.

Metafysiska egenskaper

 • Kopplad till de lägre chakrana
 • Väcker din krigaranda

Liksom många orange helande stenar är karneolianen kopplad till de tre lägre chakrana. Rotchakrat är grunden för alla våra chakran, det är där vår trygghet sitter och håller oss jordade i den värld som håller oss. Om rotchakrat är blockerat kan det kännas som att du är helt ur balans och att du lever livet med en ständig känsla av att vara på gränsen och osäker. När detta chakra är i flöde vet du att du kan ta känslomässiga risker i livet eftersom centret alltid kommer att hålla.

Sacralchakrat är platsen där vår passion, intimitet och inre eld sitter. Om ditt är blockerat kan du känna att du kämpar för att få kontakt och att glädjen nästan verkar omöjlig att hitta. Karneol väcker denna livslust och låter energin flöda från marken till navet.

Det sista chakrat som är kopplat till karneol är Solar Plexus Chakra, platsen där vår personliga kraft brinner. Detta är centrum för vår självkänsla och där vår krigaranda sitter i väntan. Om ditt Solar Plexus inte flödar kan det kännas som om det inte finns någon kamp kvar i dig. Frukta inte, karneol är här för att kalla den där krigaren till handling.

Månadssten

 • Jungfruns månadssten
 • Bra för lejon

Karneol är kopplad till de födelsemånader som faller i slutet av sommaren och sipprar in i hösten. Augusti och september, detta är den tid då löven börjar falla, slutet på den gamla cykeln och skörden av allt som har kommit tidigare kan skördas och hålla dig tröstad under de kallare månaderna. Stjärnteckenet Jungfrun faller starkt för karneolens helande krafter.

Jungfrun är redan kreativ och passionerad och karneolen tjänar till att hålla dem i detta utrymme. Men ibland kan Jungfrun vara lite tuff mot sig själv och kan också tvivla på sig själv. Karneol hjälper dem att sparka ut bedragarsyndromet och behålla tron på att det de gör är magiskt.

Lejonen tenderar också att falla hårt för karneolens eldiga anda. Lejonet, som också kyssas av eld, är redan en krigare och karneol hjälper den egotunga Lejonet att hålla sig trogen sig själv och hålla sig på rätt spår, utan att låta snabb passion och ilska leda vägen. Om du är en oxe kommer du också att finna viss tröst i karneol.

Så använder du karneol

 • Bär för krigarskydd
 • Placera bredvid sängen för sexuell makt
 • Håll nära för självförtroende

Att föra in karneol i ditt liv är som att stå framför en eld efter en blåsig promenad. Du börjar känna hur din hud pirrar och varje tum av din varelse blommar upp i medvetande. Vare sig du väljer karneol i form av vackra ädelstenssmycken eller om du väljer en orossten att stoppa i fickan eller en tumlad kristallbit till ditt altare, kommer karneol att värma dig från topp till tå.

Hem & kontor

Ta in karneol i ditt hem och förstärk den harmoni och balans som kan hittas i centrum. Om du vill bjuda in överflöd, vänd dig istället för att placera din kristall på en plats på husets södra sida. Om du vill kickstarta ditt kreativa hjärta ska du hitta en plats i västerläge för din karneol, och för dem som söker självkänslans helande glöd sitter stenen i sydost.

Smycken

Karneol bärs som amuletter av krigare och präster för att ge mod och en eldig inre styrka, och karneol är ett fantastiskt smycke när det gäller kristallhealing. Ett karneolianarmband, ett hängsmycke eller en ring, som bärs direkt mot huden, kan föra in dess ljusa vibrationer direkt in i kroppen och se till att du får den högsta nivån av helande kraft.

Om du letar efter stenar som kompletterar karneol smycken så titta på agat för dess aura renande krafter. Kombinera med ametist för att mildra karneolens ande med lite lugnare vibrationer. Ta in Lapis Lazuli för att frigöra de djupt liggande blockeringarna och för att ge utrymme för karneolens värme att passera rakt igenom. Karneolians orange färg ser också fantastisk ut när den placeras bredvid Onyxens mörkare nyanser eller när den kombineras med citrinens soliga natur.

Hur du rengör din karneolsten

 • Rengör med vatten
 • Ladda med sol och andra stenar

Att hålla din karneol talisman renad och laddad är det bästa sättet att få fram dess inre ljus och få ut det mesta av dess kraft. Karneol gillar att rengöras på det enklaste sättet med bara lite varmt och tvålvatten.

Att tvätta dina kristaller regelbundet garanterar att de kan skaka av sig all negativ energi som de kan innehålla och lämnar dem vidöppna och klara så att de kan transmutera allt de har att ge utan att bli blockerade. Karneol är också känd för att hjälpa till att rena andra stenar i din samling, så du kan använda den som en stapelare för att suga upp den negativa energin från dina andra kristaller.

Sammanfattning

Karneol är en härlig ädelsten för dem som vill få fram livskraften i sin själ. Om du har väntat på en kreativ kick, vill återknyta kontakten med ditt inre barn eller helt enkelt vill sola dig i ljuset från den ändlösa sommaren, då har karneolianen fått dig på plats.

Denna underbara röd-orange sten resonerar med stark passionerad energi och handlar om självförtroende, men inte på ett sätt som gör att du blir vilsen eller snurrar utom kontroll. Som nämnts är den här stenen känd för sin nära koppling till alla tre rotchakrana och baschakrana, de som håller dig säkert på plats och ger dig den stabilitet du behöver för att gå med självförtroende genom världen.

När du förbinder dig att ta in karneol i ditt liv kan du övervinna negativa fördomar, och istället för att sola dig i osäkerhet, tystnad och rädsla kan du lära dig att släppa taget, skratta högt och leva i viljestyrka och värme istället för att stänga dig ute i kylan.

 

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde