Jaspis

Färg: Röd, brun, gul, grön, blå, lila, svart.

Utseende: ogenomskinlig och i många färger med mönstrade strukturer. Säljs företrädesvis polerad.

Sällsynthet: Vanlig

Ursprung: Över hela världen.

Hårdhet: 7,0 på Mohsskalan.

Stjärntecken: Taurus och Cancer

Egenskaper: Lugn, trygghet, stabilitet, jordförbindelse, förebygger yrsel.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Saker att veta om jaspiskristallen

Det finns många olika färger och typer av jaspis. Kristallen består av mikroskopiska kvartskristaller och är en variant av kalcedon. Röd jaspis är den vanligaste, och denna kristall har sin färg att tacka för ett mycket högt innehåll av järnoxider.

Jaspis finns i de flesta delar av världen, men det kan finnas stora skillnader i färg. Du kan hitta jaspis i färgerna rött, blått, brunt, gult, grönt och lila, samt blandade sorter som dalmatisk jaspis, som har vackra svarta prickar. Den här kristallen är till exempel en blandning av jaspis och svart turmalin. 

 

Vad är en jaspis?

Jaspis består av miljontals små kvartskristaller som tillsammans kan bilda en helt enhetlig jaspiskristall. Jaspis har en mycket likartad struktur som flinta och har faktiskt använts genom historien för att tillverka artefakter, precis som vi känner det från flinta. Jaspis har dock främst använts till smycken och prydnadsföremål. Det är faktiskt en av de äldsta och mest utbredda ädelstenarna i människans historia.

På Grönland hittar man stora jaspisfyndigheter som löper som ett bälte genom moränavlagringar längs inlandsisens kant. 

 

Vilka färger har jaspis?

Jaspis är en kristall som lätt binder sig till andra mineraler, vilket är anledningen till att den finns i ett otal färger och sorter. Jaspis finns i alla regnbågens färger. Den vanligaste jaspisen är den solida röda, men blå, gul, grön och brun jaspis är populär. 

Den mest populära är dock dalmatisk jaspis, som med sina svarta prickar är en prydnad i varje stensamling. Mookait jaspis är också en vacker kristall som många finner fascinerande.

 

Jaspisens historia

Jaspis finns bokstavligen här, där och överallt. Man kan hitta jaspis över hela världen och den har varit en ständig följeslagare genom hela människans historia, både som tillverkade föremål, men framför allt som smyckessten. Vi vet att jaspis har använts i assyriska, grekiska, egyptiska och japanska kulturer.

 

Jaspis och dess egenskaper

Kristallen är en perfekt orossten som kan lugna och reparera obalanser. Den röda jaspisen är jordande och sägs ge lugn, trygghet och stabilitet till din omgivning.

Många människor lägger en jaspissten i sin bil i tron att den kan minimera risken för trafikolyckor. Andra använder stenen för att skapa balans i hemmet eller som försvar mot yrsel.

 

Hur man använder jaspis

Placera en jaspissten under din kudde och upplev en förbättrad och lugnare sömn. Jaspis är en skyddande sten, så den är alltid bra att ha i fickan eller i handskfacket i bilen.

 

Hur man rengör jaspis

Ett enkelt sätt att rengöra din jaspis är att skölja den under rinnande vatten eller i havsvatten. Tillsätt lite salt i vattnet, men använd salt av god kvalitet utan jod, till exempel havssalt eller Himalayasalt.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde