Fluorit

Färg: Klar, blå, grön, lila, gul, brun.

Utseende: Finns i många färger, former och storlekar. Klar fluorit är transparent och genomskinlig. Oftast polerad.

Sällsynthet: Vanlig

Ursprung: Brasilien, Förenta staterna, Peru, Storbritannien, Norge, Mexiko, Kina, Mexiko, Kina, Förenta staterna.

Hårdhet: 7,0 på Mohs skala.

Stjärntecken: Lejon och Taurus

Egenskaper: Stabiliserande, balanserande, koncentration, uppfinningsrikedom, kreativitet.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Vad du behöver veta om fluoritkristallen

Fluorit är en underbar kristall som förekommer i nästan alla regnbågens färger och därför kallas den ofta för regnbågsfluorit.

Ren fluorit är dock helt färglös och genomskinlig, så det är faktiskt orenheter inuti kristallen som gör den till en färgstark sten. Inom industrin används fluorit till exempel för att tillverka vissa typer av glas och emalj. Den klara fluoriten är faktiskt så klar att den används för att tillverka linser i de allra bästa mikroskopen.

Fluorit är också namnet på grundämnet fluor, men man tror att själva namnet härstammar från det latinska verbet fluere, som betyder att flyta.

 

Vad är fluorit?

Fluorit är ett mineral som även kallas flusspat. I sin rena form är den helt genomskinlig, men i naturen är den vanligtvis färgad av alla möjliga andra mineraler som binds till fluoriten, vilket är anledningen till att vi ser kristallen i regnbågens alla färger.

Fluorit är helt ofarlig, men om den kommer i kontakt med svavelsyra kommer den att avge giftiga ångor, så gör inte det.

 

Vilka färger har fluorit?

Du kan hitta fluoritkristaller i färgerna blå, grön, lila, gul, brun och klar. Det är den sistnämnda som är den renaste formen av fluorit. De andra stenarna är så att säga blandstenar, eftersom de innehåller många andra mineraler, men det gör dem inte mindre vackra att titta på.

 

Fluoritens historia

Mineralen fluorit har en lång historia - tusentals år faktiskt - men så långt tillbaka som 1530 blev en tysk vetenskapsman medveten om dess fascinerande egenskaper. Det användes ursprungligen för att tillverka glas och emalj, och fortsätter att användas än i dag. Det visar sig att glas som tillverkas av ren fluorit är mycket klarare än vanligt glas, vilket är anledningen till att det används i stor utsträckning vid tillverkning av horoskop och annan precisionsutrustning.

År 1852 gav fluorit sitt namn åt fenomenet fluorescens, som betyder ljusstyrka, och det råder ingen tvekan om att en fluoritkristall sprider ljus och energi i sin omgivning. 

 

Fluorit och dess egenskaper

Det påstås att fluorit kan hjälpa dig att fokusera ditt sinne och tänka klart. I vissa kretsar är kristallen till och med känd som Genius Stone, eftersom man tror att du har lättare att nå briljanta tankar när du är i närvaro av fluorit. Det är förmodligen därför denna sten är en av de mest populära att ta med sig in i undersökningsrummet.

Som tidigare nämnts finns fluorit i många färger, och de olika färgade stenarna har också olika energier och egenskaper. Många tror att den blå varianten av fluorit ökar din kreativitet och sätter dig i kontakt med din inre andlighet. Grön fluorit är känd för att rensa ditt sinne och stärka din intuition, medan en lila fluorit aktiverar ditt tredje öga och för dig i balans.

 

Hur man använder fluorit

Den här kristallen har ett rykte om sig att förkorta vägen till genialitet, så det är en bra idé att placera en fluorit på ditt skrivbord eller någon annanstans där du behöver tänka stora tankar, till exempel i undersökningsrummet eller vid en anställningsintervju.

Bär kristallen som ett hänge eller förvara den i fickan. Fluorit är en av de mest populära fickstenarna i Danmark.

 

Hur man rengör fluorit

 

Ett enkelt sätt att rengöra din fluoritkristall är att skölja den under rinnande vatten eller i havsvatten. Tillsätt lite salt i vattnet, men använd salt av god kvalitet utan jod, till exempel havssalt eller Himalayasalt.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde