Citrin

Färg: Färg: Gul och orange

Utseende: Genomskinlig kristall med olika nyanser av gult och orange.

Sällsynthet: Äkta citrin är sällsynt.

Ursprung: Uruguay, Madagaskar, Brasilien, USA, Ryssland, Indien, Frankrike, Indien, Indien, USA.

Hårdhet: 7,0 på Mohsskalan.

Stjärntecken: Vattumannen, Väduren och Skytten.

Egenskaper: Lycka, framgång, pengar, examensångest, självförtroende, vinst.

Värt att veta om citrinkristallen

Äkta citrin är sällsynt, och de allra flesta vitrinkristaller är faktiskt ametister som har bränts, vilket ger dem den klassiska gula färgen hos äkta citrin. Dessa kallas också något missvisande för bränd citrin, även om de egentligen är brända ametist. 

Citrin är en fin medlem av kvartsfamiljen, men som nämnts ovan är den mycket mer sällsynt än ametist, bergkristall och rosakvarts. Det kan vara mycket svårt att skilja äkta citrin från så kallad bränd citrin, men som tumregel har bränd citrin en mörkare färg, medan äkta citrin är ljusgul och nästan genomskinlig.

 

Vad är en citrin?

Citrin är en fantastisk kvartskristall. Namnet kommer från dess utmärkande gula färg som påminner om en solmogen citron. 

Citrin är en så kallad makrokristallin sort av kvarts som bildades för tusentals år sedan under tryck. Under bildningen utsattes kristallen för små mängder järnoxider, vilket är det som ger citrin sin vackra gula färg. Äkta citrin kan vara svårt att få tag på, men det finns gott om imitationer, så kallad bränd citrin, som framställs genom att värma en annan, mycket mer naturligt förekommande kvartsart, ametist.

 

Vilka färger har citrin?

Citrin kommer från det latinska ordet "citrina" som betyder "gul" och kristallen har onekligen en vacker gul färg, men beroende på mängden järn i stenen kan citrinkristallen bli mer orange/rödaktig. Vissa citrinkristaller liknar den gyllene bärnsten som man kan hitta på danska stränder, men citrin är en kvarts och mäter 7,0 på Mohsskalan, vilket gör den mycket hårdare i strukturen än bärnsten. 

 

Citrins historia

Citrin har varit en populär kristall i tusentals år tack vare sin gula färg som påminner om solen. I det antika Grekland var pärlor gjorda av citrin mycket populära. Detta är känt från fynd som går tillbaka till mer än 300 år före vår tideräkning. 

 

Citrin och dess egenskaper

Citrin är kärleksfullt känd som "tentamensstenen", eftersom den sägs ge lugn och stöd i svåra och oroliga situationer. Citrin lugnar så att säga nerverna och gör att du bättre kan prestera ditt bästa i pressade situationer. 

Citrin, liksom grön aventurin, är en lyckosam överflödssten som sägs locka till sig välstånd, tur och framgång. Den är därför särskilt bra om du lider av tentamensångest, stress eller ett mörkt sinne. Citrin tar bort negativ energi och ger dig tron på att saker och ting kommer att ordna sig.

 

Hur man använder citrin

Det sägs att citrin kan göra skillnad i penningfrågor, vilket är anledningen till att många väljer att lägga en liten citrin i plånboken eller ta med sig den till tentamensrummet. Kristallen kan stärka din koncentration, ge dig lugn i stressiga situationer och en tro på att saker och ting kommer att ordna sig för dig. Allt detta är saker som är bra att ta med sig till undersökningsbordet.

Se till att hålla den borta från direkt solljus, eftersom den förlorar sitt sken och sin färg efter långvarig exponering.

 

Hur man rengör citrin

 

Den här kristallen är faktiskt självrengörande och absorberar inte negativ energi. Den kan till och med användas för att rena andra kristaller som selenit. Men ett enkelt sätt att rengöra en citrin är att skölja den under rinnande vatten eller i havsvatten. Tillsätt lite salt i vattnet, men använd salt av god kvalitet utan jod, till exempel havssalt eller Himalayasalt.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde