Sodalit

Färg: Djupt blå (kungablå) och med vita markeringar.

Utseende: Ofta ojämnt blå och med vita kalcitmarkeringar. Finns både i grov form och trumpolerad. 

Sällsynthet: Lätt tillgänglig.

Ursprung: Kanada, USA, Ryssland, Grönland

Hårdhet: 6,0 på Mohsskalan.

Stjärntecken: Vågen och Skytten

Egenskaper: Förskjuter gränser, slappnar av, förbättrar koncentration och självförtroende, bra mot sömnlöshet.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Värt att veta om sodalit kristallen

Sodalitkristallen är känd för sin unika kungligt blå färg. Den förväxlas ofta med lapiz lasuli, men sodaliten skiljer sig från den genom att den har ett ganska högt innehåll av natrium, vilket är ett fint ord för salt.

Om du tycker att sodalitkristallen är väldigt vacker är du inte den enda. Den engelska prinsessan Margaret kunde inte få nog av denna fantastiska kristall och importerade därför - och håll dig fast - 130 ton sodalit från Ontario i Kanada hela vägen till London med fartyg redan 1906.

För övrigt avger vissa sodalitkristaller ett fascinerande mystiskt orange ljus när de utsätts för ultraviolett ljus.

 

Vad är sodalit?

Sodalit är en vacker mörkblå kristall med vita konturer av kalcit. Vissa stenar är nästan helt blå och andra är mycket melerade i vitt och blått. Namnet sodalit kommer från det latinska namnet för salt - natrium - och det beror på att stenen innehåller relativt stora mängder salt, men den kan också innehålla spår av aluminium. De vita fläckarna kommer från kalcit.

Kristallen observerades för första gången på södra Grönland vid Ilímaussaq-komplexet redan 1811, men några år senare hittades stora mängder sodalit uppe i norra Kanada och storskalig brytning påbörjades omedelbart. 

 

Vilka färger har sodalit kristallen?

Det är onekligen en av de vackraste kristallerna som finns. Sodalit är känd för sin kungligt blå färg, som kontrasterar fint mot de fina vita kalcitådringarna i stenens struktur. I vissa fall kan man stöta på sodalit som är helt blå utan vita markeringar, men dessa är mer sällsynta.

 

Sodalitens historia

Sodalit är en relativt nyupptäckt kristall och har därför ingen lång historia som går tillbaka till de tidigaste civilisationerna. Det första kända fyndet är från början av 1800-talet och kommer från ett stort bergkomplex nära Narsaq i södra Grönland.

Några år senare hittades stenen i delstaten Ontario i Kanada, och det var härifrån som stora mängder sodalit fraktades till Europa, där den brittiska kungafamiljen var en viktig kund.

Idag är sodalit en mycket populär ädelsten, eftersom kristallens mörkblå färg är mycket unik och vacker.

 

Sodalit och dess egenskaper

Kristallen är en populär ficksten, men används också i halsband och armband. Det sägs att sodalit kan hjälpa dig att flytta dina egna gränser och skapa transformationer i ditt liv. Den sägs hjälpa dig att öppna ditt tredje öga och underlätta kontakten med andra dimensioner.

Stenen sägs också stärka intellektet och hjälpa dig att få mer självförtroende i vardagen. Slutligen är sodalit känd för att motverka sömnlöshet, så det är en mångsidig kristall med många välgörande egenskaper.

 

Hur man använder sodalit

Bär kristallen nära kroppen, antingen som smycke eller som en ficksten. Om du lider av sömnlöshet, prova att placera den under din kudde och se om den hjälper dig att sova lugnare och djupare. 

 

Hur rengör man sodalit?

 

Tack vare dess höga salthalt bör du inte rengöra kristallen i vatten. Använd istället selenit om du känner att kristallen har absorberat negativa energier.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde