Selenit

Färg: Vit, orange, blå, brun, grön

Utseende: Glänsande, nästan genomskinlig med fina ribbor.

Sällsynthet: lätt tillgänglig

Ursprung: USA, Mexiko, Ryssland och större delen av Europa.

Hårdhet: 2,0 på Mohsskalan.

Stjärntecken: Vattumannen och tjuren

Egenskaper: Rengör och avlägsnar negativ energi, skyddar, laddar och bryter ner destruktiva tankar, födelsesten.

Sortering och filtrering
Sortera efter
Välj sortering
Högsta pris
Utvalt pris:
SEK
SEK SEK
I lager
Erbjudande
Varumärke/Märke
Välj märken
Kategori
Välj kategorier

Värt att veta om selenit

Selenit är en något porös sten som liknar bergkristall i färgen. Den är besläktad med ökenrosen och är en underbar kristall att ha i hemmet. 

Enligt gammal folklore kan selenit avvärja onda andar och har använts som födelsesten i århundraden. Selenit har ett vackert vitt ljus och ljuset hjälper barnet att hitta sin väg i världen.

Stenen tål till skillnad från nästan alla andra kristaller inte vatten. För det första kommer kristallen att förlora sin ljusa, nästan mjölkvita färg, men på grund av sin bräckliga struktur kommer seleniten faktiskt att lösas upp av vattnet. Det kommer inte att hända direkt, men du kommer att se små trådar av selenit falla av, vilket gör att dess släta yta blir grov och du kan faktiskt skära dig på selenit.

 

Vad är selenit?

Selenit är en av de mest populära och allmänt använda kristallerna tack vare sina många välgörande egenskaper. Den skapas av kristalliserad gips, men det är en mycket skör sten. Faktum är att kristallen är så porös att den endast mäter 2 på Mohs skala för kristallhårdhet.

Kristallen kategoriseras som ett monokliniskt kristallsystem och det finns faktiskt flera former av selenit. Den mest populära kallas Satin Spar Selenite och den har långa vita ribbor och är genomskinlig. När du tittar på en selenitbit i solljus kommer du att se att stenen avger ett satinvitt ljus. Denna fantastiska egenskap är känd som "flytande ljus". 

 

Vilken färg har selenit?

Selenit är vanligtvis mjölkvit i färgen, men du kan hitta selenit som har blå, gröna, orange eller bruna nyanser. Det beror på innehållet av till exempel koppar- och järnoxider.

Den klassiska selenit som säljs i de flesta butiker är satinspärr-selenit, och det är denna sort som har det speciella flytande ljuset som påminner om satin. 

 

Selenitens historia

Selenit har varit en källa till mänsklig fascination i årtusenden. Det är känt att stenen användes i Mesopotamien som en beskyddare av de sjuka och svaga. Selenitbitar placerades i husens hörn för att hålla onda andar borta.

I det antika Grekland användes selenit som hjälpmedel vid förlossning. Det flytande ljuset som utgick från seleniten skulle vägleda barnet att träda in i denna värld. Det är också grekerna som gav selenitkristallen sitt namn. Ordet kommer från den grekiska mångudinnan Selene, som red på sina skinande vita hästar över natthimlen och drog med sig månens ljus, och det är tack vare henne som vi har månljus.

Ljuset i selenitkristallen jämförs ofta med månens sken, och än i dag tror många att selenitens energier är nära kopplade till månens cykel.

 

Selenit och dess egenskaper

Selenit sägs vara den renaste energistammen som finns tillgänglig. Den absorberar inte negativ energi och behöver aldrig renas, men den kan rena andra kristaller, och det är i denna egenskap som selenit används.

Försök en dag att köra en bit selenit över din kropp på ett avstånd av cirka 5 centimeter från huden, och du kommer förmodligen att känna hur din kropp långsamt laddas upp och ny positiv energi sprids. Kristallen kan också användas för att rensa ditt hem, ta bort blockeringar och öppna dina kanaler så att du lättare kan koppla upp dig mot den andliga världen.

Det sägs också att selenit i vissa fall kan ersätta piller när du har huvudvärk, eftersom den kan lindra spänningar i huvudet.

 

Hur selenit används

Selenit används främst för att rena andra kristaller eller för att rena ditt hem eller din egen kropp.

För att rena andra kristaller placerar du kristallen ovanpå en bit selenit - det är därför de ofta säljs i plattor - och låter kristallen ligga där i minst några timmar.

Om du vill rensa ditt hem placerar du fyra selenitbitar, en i varje hörn av det rum du vill rensa från negativ energi.

Om du lider av spänningar, trötthet eller dåligt humör kan du prova att skanna din kropp med selenit. Håll selenitbiten ungefär 5 centimeter från din kropp och låt kristallen göra sitt arbete genom att sakta köra den över hela kroppen.

Selenit är känd för att ha en porös yta, vilket gör den olämplig som ficksten eller smyckessten, vilket är synd eftersom det är en riktigt vacker sten.

 

Hur renas selenit?

 

Selenit absorberar inte negativ energi, så det finns inget behov av att rengöra kristallen efter användning. Många människor tror dock att selenit och månen är sammankopplade och väljer därför då och då att placera selenit på fönsterbrädan när det är fullmåne.

Designet og udviklet af Gelinde
Designet og udviklet af Gelinde